Lóvá tesz? 313. Grande Alberone Vino Rosso D’Italia

kóstoltam: 2019. december

A palack rövid története, hogy most megengedtem magamnak, hogy felelőtlenül vásároljak. Míves címke, dombornyomott üveg, aranyérem a Berlini Borfesztiválról, ami egyesek szerint inkább negatívum, mint előny… Az évjárat ugyanúgy hiányzik (több évjárat cuvéeje kell, hogy legyen), mint a pontos eredetmegjelölés (azon kívül, hogy Olaszország), van a nyakában lógós izé, hogy 94 pontot ért el Luca Maroni szerint… Egy szó, mint száz, rajta van minden, amivel a laikusokat meg lehet fogni. Mellesleg félszáraz. Állatorvosi ló? Vagy egész jó? Nézzük hát!

Grande Alberone Vino Rosso D’Italia
Grande Alberone Vino Rosso D’Italia

Külcsín: a bevezetőben minden lényegeset elmondtam a külsőségekről. A csomagolásról süt, hogy tényleg próbálták kimaxolni a dolgot. A hátsó címkéről kiderül a 14,5%-os (brutál) alkoholtartalom. Parafadugó zárta az üveget, amivel annyi gond volt, hogy húzáskor nagyon porladt. Gyaníthatóan soha nem volt elfektetve az üveg.

Pohárba töltve a nedűt, az egészen sötét rubin színben tündököl a peremen téglás-barnás beütéssel. Gyaníthatóan kiszáradt a dugó és beengedhetett valamennyi levegőt. A könnyek teltek, színezettek és extra lassú tempóban csordogálnak csak lefelé. Illatában kifejezetten fanyar, gyógynövényes és dohányos. Telt és nehéz az illata. Az alkohol kipárolgása erőteljesen érződik még.

Borszótár 1. rész borítókép
A Bor alapszótár, kis borszótár 1. bejegyzésem borítóképe. Kattintva a második részét érheted el, ahol többek között a maradványcukorról is sok mindent tudhatsz meg.
Miért az első rész borítóképét raktam be a második rész linkjéhez? Jobban tetszik!

Ízében először a maradványcukorral kezdeném. A száraz borokhoz szokottaknak minden bizonnyal azonnal feltűnik, ha nem olvasták volna a címkén, de még tolerálható. Gyümölcs vonalon a nagyon telt és zamatos meggy és cseresznye ízeket emelném ki elsősorban, de akár egy kevés epret és fekete ribizlit is mondhatunk. A maradványcukornak köszönhetően lekvárosságot is. Sokszor írtam már, hogy a maradványcukor tompítja, szedálja az ízérzékelésünket, ezért mind a tannint, mind a savakat visszafogottnak érezhetjük, pedig nem azok. Tannin vonalon a fanyar gyógynövényesség az uralkodó, mondhatunk nyugodtan Jvädászmestert (érted ugye?) idéző ízeket, vagy egyenesebben fogalmazva keserűlikőrt. Akár még diót is. Továbbá fekete teát. A lecsengése ad lehetőséget azon ízek kiérzésére, amiket a maradványcukortól kábult ízlelőbimbóink előbb még nem érzékelnének. A korty után hosszú idővel érezzük csak igazán a roppant domináns tannint, a fent említett gyógynövényességet és hordós jegyek vonalán elsősorban a diót, de mellette a tölgyet is. Savassága elsősorban citrusos, említsünk grapefruitot! A nedű testes és telt. Pozitívum, hogy szellőzéssel a bor ízvilága még markánsabb lett!

A verdikt előtt: Miért félszáraz?

Nos… amennyiben jobban odafigyelünk az ízekre – főleg a lecsengés végén és után – érezhetjük, hogy azok mind nagyon markánsak. A bor ízének minden dimenziója erőteljes. A tannin, az alkohol, a savak… és a maradványcukor is. Amennyiben száraz lenne a bor, túl fanyarnak és túlontúl markánsnak éreznénk azt. A kicsit több maradványcukor segít abban, hogy az egyszeri borivó élvezhesse azt, köszönhetően az eltompított ízérzékelésének.

A San Zenone Toscana Rosso 2014 elemzésem borítóképe
Kattintva elérheted

Még egy apróság: Minden bizonnyal az ildA (érted ugye?) saját márkás termékéről van szó, csak nem verik nagy dobra. Termékként tekintve jelen tesztalanyunkra nagyon sok koncepciós hasonlóságot mutat a San Zenone Toscana Rossoval. Akár úgy is tekinthetünk rá, mint annak egy testesebb, teltebb, valamelyest igényesebb és nem utolsósorban félszáraz kiadására, közel dupla áron a karácsonyra való tekintettel. Cserébe még díszesebb csomagolást kapunk. Érdemes lehet amúgy elolvasnod azt a posztomat is, kicsit részletesebben taglalom a berlini aranyérmet, a csomagolást és az okot, miért olyan a bor ízvilága, amilyen.

Verdikt: Megéri az árát? IldÁéknál most egy híján 2500 forintot kérnek érte. Ez már pont az az árkategória, amiért lehet minőségi borokat kapni. A válaszomat kettébontanám.

Az egyszeri borivó megnézi a palackot és a külsőségek alapján minőséginek és „drágának” ítéli majd azt. Tökéletes karácsonyi ajándéknak gondolja a távoli rokonoknak. Kóstolva nem érti majd, miért kritizáltam a bort, hiszen maradványcukor tartalma simulékonnyá, csúszóssá teszi azt. A nedű amúgy karakteres, telt ízvilága is azt az érzetet fogja kelteni benne, hogy ez egy minőségi bor. Tehát a tömegek szeretni fogják feltéve, ha nem zavarja őket, hogy félszáraz.

A tapasztalt borivók reakciója az ünnepi asztalnál, ha felbontásra kerül: „Teringettét! Van itten maradványcukor!” – forgatja a szájában, csámcsog – „Ehh, igyunk!”

Tehát, visszatérve kérdésünkhöz: állatorvosi ló, vagy olasz csődör? Kicsit talán mindkettő. Miután túlteszed magad rajta, hogy nem száraz, kellemesen elszürcsölheted.

1 Comment

Add Yours →

Ha szeretnél hozzászólni...