Magas mérce és hypeHuszárok 241. Etalon Szekszárdi Cuvée 2016

Kóstoltam: 2019. június

A palack rövid története előtt: emlékszel, hogy mit írtam a Borgundi Petrény Bikavér elemzésében az elvárások felsrófolásáról? Továbbá emeljük ki így előre a dekantálás fontosságát!

A palack rövid története, hogy ez édesapám egyik kedvenc bora. Ezért a borospincében tartott szülinapi bulijára vettem egy palackkal, hogy kóstoljuk vakon. Meg persze vettem még egyet előtte magamnak, hogy tudjam, miről beszélek. Előző héten nem volt lehetőségem inni belőle és a buli során mire eljutottunk volna a vak kóstolásig, a társaság nagyobb része már túl… jókedvű volt ahhoz, hogy ízlelgessünk és beszélgessünk a borokról. Így megmaradt az egyik palack, hogy most kóstoljam.

Még annyit meg kell említenem, hogy a borvásárlási kalauz második részében egy újabb archetípust kell hozzáadnom. Azt az archetípust, aki a közepesen testes, inkább gyümölcsös vörösborokat kedveli. Remélem nem lőttem le a poént! Haladjunk tehát az elejétől!

Külcsín

A palack címkéje letisztult, kulturált, elegáns. Négy pincészet állt össze a bor létrehozásához, a Takler, az Eszterbauer, a Mészáros és a Bodri, ezért az Etalon szimbóluma négy, egymást metsző kör. A hátoldali címkén szerepelnek az összefogás, a presztízs, a minőség és a magas mérce szavak. Megtudhatjuk továbbá a 13,5%-os alkoholtartalmat.

Etalon Szekszárdi Cuvée 2016
Etalon Szekszárdi Cuvée 2016

Szín és illat

Pohárba töltve közepesen sötét rubin színben tündököl. A könnyek jóval lassabban csordogálnak, mint ahogy azt egy átlagosnak mondható alkoholtartalommal rendelkező bortól elvárnánk. Illatra erőteljesen füstös, sőt tölgyes! A háttérben megbújik még egy kevéske halovány floralitás is.

Ízvilága

Ízre is mindenféleképpen az alkoholtartalommal kezdeném. Nem azért, mert annyira átütő lenne, épp csak a palackra írt 13,5%-hoz képest sokkal, de sokkal tüzesebben érződik. Másodjára egy roppant erős gyümölcsös ízt említenék! Elsősorban meggyet! Leginkább meggyet. A savtartalma jelentős, citrusosságában a grapefruitot emelném ki. Habár ízvilágában dominánsabb a tanninnál, mindenféleképpen kiemelném, hogy kiegyensúlyozott a borunk. Érdekes, hogy van egy különleges… fűszeresnek mondható beütése hordós vonalon: tömjén és szantálfa!

Egy kis netes keresgélés után kiderül: Merlot, Cabernet Franc, Kékfrankos és Cabernet Sauvignon cuvéeről beszélhetünk. Illetve beszélhetnénk. Merthogy ez a Mészáros Pál oldalán található infó. Taklerék portálján már Kékfrankos, Merlot, Cabernet franc és Cabernet sauvignon és Syrah házasításról beszélnek. Hopp egy Syrah! Meg azt írják, csak 13% az alkoholtartalma! Bodriék semmi infóval nem szolgálnak, minek az… Eszterbauerék ki sem rakják a bort. Keresni meg nem lehet az oldalukon.

Etalon Szekszárdi Cuvée 2016
Etalon Szekszárdi Cuvée 2016 – Jelen bejegyzésünk régi borítóképe

Innentől kezdve tehát a sötétben tapogatózunk. Olyan információról, mint mondjuk a titrálható sav vagy szabad kén-dioxid, ne is álmodjunk! Amúgy valamennyi minimális maradékcukor érződik még benne ha odafigyelünk, hosszabb szellőzés után még könnyebben kivehető (száraz a bor, azért ezt írjuk le). Nem derül ki semmi sem a hordós érlelésről sem, viszont találtam egy roppant mókás elemzést, ami lekerekedett tanninokat, nem kilógó alkoholt és csokireszeléket említ. Elteszem a stand up comedymhez. Tehát, amint mondtam, a sötétben tapogatózunk. Minden bizonnyal volt hordós érlelés bőven, az ízvilágából ez egyértelműen kiérezhető. A kénről az a szomorú hírem van, hogy jobban kiérzem, mint amennyire szeretném.

És igazából ennyi. Hosszabb szellőzés után az illatában is előjön a szantál, ami egzotikus és kellemes. Egy dologra ki kell térnem viszont, mielőtt verdiktet mondanék. A hype. Mert az van bőven. Vajon mennyire befolyásolja az értékelésedet, az értékelésemet pozitív vagy épp negatív irányban a pátoszos minőségi etalon-összefogás miliő? Ez nagymértékben azon múlik milyen személyiséged van és, hogy a szekszárdi borvidékről amúgy milyen a megítélésed.

Verdikt

Megéri az árát? Olyan 3500 Ft körül mozog, nekem úgy rémlik én is ennyiért vettem. Nos, amit a legelején említettem most üt vissza. Ebben az árkategóriában azért lehet venni csodás magyar és külföldi borokat is.

Az elgondolás, hogy négy borászat összeáll, nagyon jó! A marketing nagyon jó! A szimbólum és az elnevezés fenomenális! A bor? A bor jó. Nem annyira nagyon, csak úgy jó. Gyanítom, hogy mind a négy pincészet zászlóshajó bora jobb nála. Minden bizonnyal drágább is. Ott van az apai-anyai. Jó ötlet Etalonnak hívni? Ha nem az apai-anyai, csak a „testvéries” van benne? Első évben a vevők megörülnek, végre itt az Etalon, a mértékadó! Aztán ki tudja jövőre vesznek-e még? Amint fent említettem, ez a bor . Ha olyan az ízlésed, azt mondod nagyon jó! De, hogy etalon lenne? A legjobbat gyanítom mind a négy pincészet megtartotta magának.

2 Comments

Add Yours →