MeGGYek, mert elhagytam az úszósapkám 239. Carinena monte plogar Gran Reserva 2012

Kóstoltam: 2019. május

Bevezető gyanánt kiemelném, hogy a nedű 2020. tavaszán ismét kapható a Didliben. Innen az eredeti poszt:

A palack rövid története, hogy múlt héten vettem a kolbi EJE Monastrellel és a Zorro Carivin Old Vine Garnachával a Didliben, mert alsó árkategóriás spanyol borokat kínáltak.

Carinena monte plogar Gran Reserva 2012
Carinena monte plogar Gran Reserva 2012

Külcsín

A palackot aranyháló borította. A címkéről megtudhatjuk, hogy Cabernet Sauvignon, Tempranillo és Garnacha cuvée, továbbá kiderül a 13,5%-os alkoholtartalom.

Szín és illat

Pohárba töltve a nedű sötét-rubin színben tündököl, a könnyek erősen színezettek és közepes tempóban csordogálnak lefelé.

Illatra bontáskor roppant mértékben füstös és fűszeres volt. Szellőzés után ez sokat lágyult, még mindig fűszeres de van egy kis florális és édeskés beütése is, amolyan egyveleg.

Ízvilága

Ízre… Nos, nagyon karakteres, eszméletlenül fűszeres, füstös. A tanninok elképesztően dominánsak, de a savak is jelentősen képviselik magukat. Az elsőre simán mondhatnánk markáns fekete teát és amolyan soványka csokoládét is, a másodikra pedig citrusokat (!), igen pontosan, fehérbort megszégyenítő citrusokat vörösben: grapefruit és… nos, citrom. A domináns tannin valamikor a szellőztetés legelején egy erőteljes gumi úszósapkára emlékeztető ízérzettel képviseltette magát. Gyümölcsösség vonalon esetleg meggyet említhetünk.

¿Hogy mitől lettek ilyenek a tanninok? Ó ez roppant egyszerű! Antonio Juan Fernandez úgy járt a héjon hagyással, mint Glenn McSmith a napozással (ne keress rá ki Ő, kitaláltam egy nagyon fehérbőrű skót faszit, aki másnaposan kifeküdt úszósapka nélkül napozni és elaludt). Valamikor március környékén Antonio leszédelgett a pincébe: ¿Te Francesco héjon felejtettük a Tempranillot? Ooo puta mierda imbécil culo! Tengo que hacer todo yo mismo! (Kösz Googli, nem vállalok felelősséget a fordításért)

Másnapi kiegészítés: a tegnapi illatot ki lehet egészíteni egy kevéske savanykás illattal. Az ízben érzett fűszeresség sokat finomodott, a tannin domináns maradt és a savak is ugyanúgy jelentősek. Erőteljesebb lett a meggy ízérzete! Nagyon erőteljes! Az alkohol is tüzesebben jön át. Szóval mindenféleképpen érdemes hagyni szellőzni! Igen, ez a Gran Reserva felirat miatt magától értetődő kéne, hogy legyen. Azért nem az mégsem, mert az alsó árkategóriás boroknál nagyon gyakori, hogy teljesen szétesnek egy-két óra levegőzés után. Fontos megjegyzés, hogy azért elgondolkodtató az ilyen mértékben erős meggy íz. Csak úgy mondom, elgondolkodtató, nem rágalmazok én senkit semmivel.

Verdikt

¿Megéri az árát? Nos, markáns. Nagyon markáns, de mégiscsak közepesen telt. A Didliben egy híján 900ft-ot kérnek érte (még mindig 2020 tavaszán is). Igazság szerint a kedvencem biztos nem lesz, de alacsony ára miatt lehet jó választás kerti buliba és társasági összejövetelekre de akár zsíros és fűszeres magyaros kaják vagy akár burgerek mellé is. Mindenesetre valószínűleg meg fogja osztani a társaságot, a hölgyeknek vegyél mellé valami könnyedebbet! Ezt másnap azzal egészíteném ki, hogy a meglepően markáns meggyíz, a kisimult, kevésbé erőteljes füstösség és a kellemesebb tannin mind sokkal jobbá tette ma, mint tegnap. Eltűnt az úszósapka. Ki gondolta volna, hogy ez jó hír is lehet! Úgyhogy emiatt legyen a professzionális véleményem a következő: ez a bor OK, de mindenféleképpen szellőztesd azért bőven. Továbbá meggyes pite mellé ajánlanám fogyasztani úszósapka nélkül!

Ha szeretnél hozzászólni...