Mi az, hogy! 249. Ikon Cabernet Sauvignon 2015

ittam: 2019. június

Ikon Cabernet Sauvignon 2015
Ikon Cabernet Sauvignon 2015

A palack rövid története, hogy ajándékba kaptam pár hónapja, az apropóra már nem emlékszem, még az is lehet, hogy karácsony környékén. Az Ikon borászatról nagyon jó véleményem van azóta, hogy egyszer régen a Tulipán fantázianevű borukat ittam.

A borítóképről: Nicolas Poussin – L’Enlèvement des Sabines
attribution: Nicolas Poussin [Public domain]

Az elülső címke a borászat jól ismert szimbólumát mutatja csak, a Cabernet Sauvignon és a 2015-ös évjárat megjelölésével. A hátsó címkéről a 13,5%-os alkoholtartalom derül ki.

Pohárba töltve sötét bíbor színben pompázik, a könnyek erősen színezettek és roppant lassan csordogálnak lefelé. Illatra leginkább áfonyát mondanék, de meghúzódik mögötte egy kicsi meggy is. Az alkoholtartalom erőteljesebben érződik, mint amit a 13,5%-tól várhatnánk.

Nos ízre hihetetlenül telt és testes. A gyümölcsízek nagyon zamatosak, itt az illattal ellentétben a fekete ribizlit említeném, de az nagyon markáns és kellemes! Van egy meggy, sőt mondjuk azt, hogy konyakmeggy beütése, méghozzá a csokival együtt: habár az alkoholtartalma a 13,5%-kal leginkább közepesnek mondható, sokkal dominánsabban érződik annál. Nagyon karakteresek a savai, de kellemesen kiegyensúlyozzák a tanninok… és a maradványcukor. Természetesen száraz borról van szó. Találunk itt mindent, hordós jegyeket is. Füstös, kicsit dohányos, kicsit vaníliás. Ha valami extrémebbet szeretnénk mondani, akkor a fahéj teljes mértékben betalál. Valami kis fűszeresség is megbújik a háttérben. A tanninra és a savra muszáj visszatérni egy picikét. Szimplán csak azért, mert mindkettő túl karakteres ahhoz, hogy egy sorban rendezzem le őket! Továbbá nagyon jól kiegyensúlyozzák egymást! Felkiáltójellel! Talán tudod, de törekszem havonta csak egyszer leírni egy borra, hogy kerek, legyen súlya a szónak! Ez a bor megérdemli. Kerek! Nagyon jól kiegyensúlyozott, eszméletlenül testes és zamatos.

A borászatról a weboldaluk alapján az derül ki, hogy 2007-ben készült el családi összefogással és egybefüggő, 39 hektáros szőlőbirtokuk van. Balatonlellétől nem messze található. Gyönyörű környezetet, modern és esztétikus pincét említ emellett kitűnő minőséget és elfogadható árat is (véleményem szerint mindkettő igaz). Nagyon ízléses a weboldal amúgy.

A borról az oldalukon azt tudhatjuk meg, hogy acél tartályban erjesztették és ezután egy évig érlelték hordókban. Ízre elsősorban a cseresznyét hangsúlyozzák ki. Ezen nem fogunk összeveszni.

Szóval, verdikt: Megéri az árát? Nos tudni kell, hogy eddig az összes netes oldalon úgy találtam, hogy nem csak a 2015-ös de az egy évvel későbbi is elfogyott. A 2017-es ára 2090ft. Nem akarok túl profán lenni, de ennyiért még a hülyének is megéri! Kulturáltabban fogalmazva: ez egy kimagasló minőségű, összetett ízvilágú, zamatos és telt bor! 2090ft-ot minden körülmények között megér! Amennyiben szereted a mediterrán borokat, ez egy igazi kincs Magyarországról és ráadásul abszolút megfizethető is! Hangsúlyozzuk ki a kerek szót is még itt a végén még egyszer!

2 Comments

Add Yours →

Ha szeretnél hozzászólni...