Nem vén motoros 410. Dula Kadarka „Tüzes” 2012

Kóstoltam: 2022. január

Most sok lesz az anekdota úgyhogy, ha csak a borelemzésre vagy kíváncsi, görgess le addig, amíg a bor nevét (Dula Kadarka „Tüzes” 2012) nem látod ismét!

Itt lehetne egy olyan alcím, hogy „Én és a Kadarka” de inkább nem csöpögök. Szóval, sokáig úgy gondoltam, nem szeretem a Kadarkát, pedig tényleg próbáltam kibékülni vele; kóstoltam Egertől Szekszárdon át egészen Villányig megannyi tájegységről, még sillerként is, ülve, állva, fekve, de nem ment. Nem rejtegettem különösképpen a véleményem és mivel a boroknál különösképpen igaz, az „ízlések és pofonok”, amikor valódi hozzáértőkkel beszéltem, csak egy sajnálattal fűszerezett „nem erőszak a disznótor” nézést kaptam válaszul (azért érdemes megállni egy pillanatra és elképzelni ezt a nézést).

Hamvas Béla - A bor filozófiája és 378. Bott Frigyes Kadarka 2018 című elemzésem borítóképe
Kattintva elérheted
Hamvas Béla – A bor filozófiája és 378. Bott Frigyes Kadarka 2018 című elemzésem borítóképe
Kattintva elérheted

Persze a véleményváltozás csak azt kerüli el, aki túlzottan kapaszkodik elméje (tév)képzeteihez. Az első lépés Bott Frigyes csodálatos Kadarkája volt. Ezután, ha szóba került a borszőlő, volt Bott és az összes többi… Aztán tavaly kóstoltam Galán Géza (Vaskapu) Kadarkáját. Széljegyzetes magyarázat, hogy az övé (mint Botté) natúrbor és mint ilyen, szépen mutatja a borszőlő és terroir sajátosságait. Oda voltam érte! (Miért nem írtam elemzést? Ez a második anekdota lesz!) Ekkor férkőzött be elmémbe a gondolat, hogy lehet, hogy a Kadarka, mint borszőlő csodálatos lenne (akár a Kékfrankos, amivel egész sok ízvilágbeli hasonlóságot mutat) csak amikkel eddig találkoztam… nem voltak kimagaslóak? A válasz egyértelmű lesz a poszt végére.

Szóval miért nem írtam elemzést a Vaskapu Kadarkáról, ha tényleg olyan fantasztikus volt? Mert alacsony palackszámmal készült belőle és úgy éreztem nem lenne elég érdeklődés az elemzés iránt. Na, és jelen borunkból hány palackkal töltöttek? Nos, kereken 1190-nel.

Aham.

Igen, jól gondolod, amit gondolsz. A hibáink kijavításának első lépése, hogy észrevesszük őket. Ígérem lesz Vaskapu elemzés is. Egyszer. Na, nézzük végre a mellédumálás helyett dr. Dula Bence alkotását!

Dula Kadarka „Tüzes” 2012

Dula Kadarka „Tüzes” 2012
Dula Kadarka „Tüzes” 2012

A külcsínnel kapcsolatban nos, a front címkéről mindössze annyit említenék, hogy könyvet sem a borítója miatt veszünk. A hátsó címkéről derül ki, hogy a Kadarkát a törökök elől menekülő rácok hozták Egerbe (erről egyszer majd részletesen írok, mert érdekes kérdéseket vet fel). Hasonlóhoz hasonlót alapon fűszeres ételekhez ajánlja és innen derül ki masszív, 14,5%-os alkoholtartalma és, hogy 2012-es évjárat. Közel tíz éves, bizony! Régi motoros, nem vén motoros? Erre a szóképre még visszatérünk!

Szín és illat

Dula Kadarka „Tüzes” 2012 pohárba töltve
Dula Kadarka „Tüzes” 2012 pohárba töltve

Pohárba töltve a mély cseresznye színben tündököl, korához illően (már-már barnába forduló) jó adag téglássággal a peremen. A könnyek enyhén színezettek, szépen formáltak, komótosak.

Illatában elsöprő fűszeresség (tengernyi fekete bors és fűszerpaprika) és hatalmas adag őszi avar (ha ez kiveri a biztosítékot, vedd úgy,azt írtam: dohány). Mellettük említhetünk persze sok-sok gyógynövényt, dohányt és bőrösséget is. Habár hordós érlelés meglétéről és hosszáról nincs információm, a visszafogott tölgyesség és eukaliptusz arról árulkodnak, hogy volt. Az alkohol markáns kipárolgása nem is kérdéses. Ha valami extrémet szeretnék írni még, az a borsmenta és a fekete olíva lenne. Igen, illatban. Csodálatosan összetett az illata.

Ízvilága

Dula Kadarka „Tüzes” 2012
Te, figyu már, elcsúszott a fehéregyensúly nem?
Hmm, majd azt mondom, hogy a borból fakadó életérzést akartam érzékeltetni vele művészi módon!
Aha, gondolom a címke is a nagy művésziesség miatt nem látszódik...
Dula Kadarka „Tüzes” 2012
Te, figyu már, elcsúszott a fehéregyensúly nem?
Hmm, majd azt mondom, hogy a borból fakadó életérzést akartam érzékeltetni vele művészi módon!
Aha, gondolom a címke is a nagy művésziesség miatt nem látszódik…

Fűszerességével kell kezdenem, hiszen a kortyban is ez az ami először jelenik meg – roppant átütően, hozzá kell tennem. Fekete bors, fűszerpaprika, zöldpaprika (tudod, a hegyes erős) uralják a terepet. Jobb híján a bőrösséget, animalitást még ide sorolnám.

Tanninjai már korosak: gyógynövények sokasága, kevés fekete tea, tölgyesség, fekete olíva.

Savai visszafogottnak hatnak kevéske csipkebogyót említenék csak egy picike grapefruit maggal. Gyümölcsössége korához híven már abszolút a háttérbe szorult és elmosódott. A korábban már említett csipkebogyó és fekete olíva mellett halovány fekete ribizlit azért még említhetünk (markáns héjassággal) és a sort aszalt paradicsommal zárhatjuk. Elég extrém. Természetesen roppant alkoholtartalma ízvilágában is átütő.

Dula Kadarka „Tüzes” 2012
Jólvan, akkor nesze neked egy steril fotó!
Na, de ezen sem látom a címkét rendesen!
Dula Kadarka „Tüzes” 2012
Jólvan, akkor nesze neked egy steril fotó!
Na, de ezen sem látom a címkét rendesen!

Korával kapcsolatban kihangsúlyoznám, hogy gyönyörűen érett meg. A palack belsején lévő lerakódás egyértelműen mutatja a kifejezetten hosszú palackos érlelést viszont a borban lévő szilárd kiválás egyáltalán nem volt. Csillagos ötös! A dugó is gond nélkül jött ki amúgy.

Természetesen gyümölcsök helyett gyógynövények és őszies avarosság köszöntenek, de borunk komplex és rétegzett, illatában és ízében is. Ha neadjisten’ a többi 1189 palack közül az egyik nálad érlelődne a pincében, érdemes lesz azért lassan felbontani, mert habár az öreg motoros nem vén motoros, van az a kor, amikor az old timereket is inkább csak nézegetik már!

 Dula Kadarka „Tüzes” 2012
Jólvan, akkor itt egy másik! Gyönyörű könnyek!
Dula Kadarka „Tüzes” 2012
Jólvan, akkor itt egy másik! Gyönyörű könnyek!

Bor és művészet

Harmadik anekdota, ahol nem számítanál rá. Nem úszod meg! Egy boros csoportban egy srác, aki sommelier-nek tanul kérdezte, hogy mennyire fogja hátráltatni szakmai előmenetelében az arcán, jól látható helyen lévő piercingje. A megjegyzések közül csak azt emelném ki (anélkül, hogy álláspontot foglalnék), hogy az egyik arc említette, hogy végig van varrva mindkét karja, a szakmában dolgozik és nem érzi hátránynak. Egy másik komment már kifejezetten azt hangsúlyozta, hogy néhány Napa Valley vöröshöz szerinte már-már elvárás is lehetne az ilyesmi…

Szóval, borunk fűszeres jellegét, tüzes karakterét és masszív alkoholtartalmát jól szimbolizálhatná egy olyan festmény, ami egy tetovált, szálkás izomzatú magyar huszárt ábrázolna (tudod, helyi fajta a Kadarka). Tekintettel arra, hogy ilyen nem létezik… legyen itt inkább Utagawa Kuniyoshi Li Ying és Mu Hong csatáját ábrázoló alkotása.

 Utagawa Kuniyoshi Li Ying és Mu Hong csatáját ábrázoló képe a Wikipédiáról linkelve
attribution: Utagawa Kuniyoshi, Public domain, via Wikimedia Commons
Utagawa Kuniyoshi Li Ying és Mu Hong csatáját ábrázoló képe a Wikipédiáról linkelve

Hogy ne maradjunk zene nélkül sem, az öreg motoros megjegyzésem kapcsán, most indokolt, hogy rockzenét válasszak (mindig találok kifogást, valljuk be), mondjuk unplugged verzióban. The Pretty Reckless Death By Rock And Roll című számát. Szépen illik borunk fűszeres, élettel teli karakteréhez.

The Pretty Reckless Death By Rock And Roll unplugged verzióban

Verdikt

Megéri megkóstolni? Habár a webshopjukban írt árnál (3000ft) valamelyest magasabbért jutottam hozzá, úgy érzem ez még így is méltatlanul alacsony ár érte. Ha ezerhatszáz kilométerrel nyugatabbra termett volna, ilyen palackszám mellett már legendaszámba menne, ennek az árnak a többszöröséért.

1 Comment

Add Yours →