Orbitális félkarú rabló és az erdőtűz füstössége 240. Egri Korona Borház Egri Cabernet Sauvignon Selection 2013 Barrique

ittam: 2019. május

Egri Korona Borház Egri Cabernet Sauvignon Selection 2013 Barrique
Egri Korona Borház Egri Cabernet Sauvignon Selection 2013 Barrique

A palack rövid történetével szoktam kezdeni, de érdemesebb kiemelni, hogy belehalt egy molylepke a poharamba, miközben fogalmaztam… Bor kiönt, pohár kimos… és elővesz egy másik poharat. Hrrr.

Előzetesben annyit elárulnék, hogy az Egri Korona Borházzal szemben vegyes érzelmeket táplálok. Az Egri Csillagok karaktereiről elnevezett boraik ízlettek még pár éve, amikor az egri Borszalonra vittek belőlük. Ha jól emlékszem tavaly csak közép árkategóriás borokat vittek ki és… és nem is voltak jók.

A palackot díszíti egy csomó arany és ezüst érem. Kisebb karácsonyfa, de megértem: sokak számára ez megerősítés. A címkét nagyon elegánsra és gazdagra akarták tervezni de ez számomra a feliratok olvashatóságának kárára ment. A hátoldali címkéről kiderül, hogy az alkoholtartalom 14,5% (halk sikoly a háttérben – talán örömteli, majd kiderül). Leírják továbbá, hogy a Cabernet Sauvignon Bordeaux területéről származik és mély rubinvörös színű, kellemes tanninokkal. Mediterrán jelleget említ (nem tudom mennyire szerencsés a hűvös klímájú Egernél vagy akár a hűvös klímájú Bordeaux-nál ilyet leírni, talán annyiban nem rossz ötlet, hogy ha a mediterrán ízvilágú borokat szereted, akkor ez a bor is… de ne menjünk ennyire előre). Szedret és random erdei gyümölcsöket említ, egész pontosan kavalkádot. Lehetne csinálni egy félkarú rablóra hasonlító kezelőfelülettel rendelkező applikációt: az elején kiválasztod a fekete vagy a piros színt és kidob három ilyen erdei gyümölcsöt és leírhatod az elemzésedbe. Említ még étcsokoládét, 24 hónapos hordós érlelést és az ünnepi asztalra képzeli el a bort.

Pohárba töltve a nedű színe sötét lila és rubin között van valahol, egészen sűrű hatást kelt (én magamtól inkább sötét lilára szavaznék). A könnyek színezettek és megállnak a pohár falán, köszönik jól vannak ők gravitáció nélkül is.

Illatra egyértelműen és roppant dominánsan a magas alkoholtartalom képviselteti magát átütő erővel! Nagyon telt az illata. Már most az elején meg kell említeni a dekantálás fontosságát! Továbbá mondjuk még azt illatra, hogy konyakmeggy! Meglepődsz? Nem kéne: a Cognac borpárlat és ilyen roppant alkoholtartalom mellett az ember nem is asszociálhatna másra.

Nos ízre a saját elemzésük, habár túl általános az erdei bogyós gyümölcsök kavalkádjával, a többiben stimmel. De kezdjük az elején. Ízre nagyon telt, nagyon karakteres, roppant testes. Bontáskor a savasság, mostanra a tannin tűnik erősebbnek, de egyértelműen az alkohol dominál az ízvilágában. A címkén említett csokoládé nagyon igaz. Az erdei gyümölcsökből én a fekete ribizlit és a málnát említeném elsősorban. A konyakmeggyet azért leírom itt is jó? Egyszerűen olyan domináns ez az alkoholtartalom, hogy nem lehet elég sokszor kiemelni. Hosszabb szellőzés után egyértelműen a tannin veszi át a szerepet, roppant karakteresen, nagyon erősen. Nagyon karakteres, férfias bor. Az elején a hordós jegyeket kicsit hiányoltam, de most már egyértelműen kiérződnek elsősorban füstösség tekintetében. De abból elsöpően.

Verdikt: Megéri az árát? Nos első körben azzal kezdeném, hogy a Tekkóban vettem a palackot, mert le volt árazva, nekem úgy rémlik olyan két ropi körül, vagy talán valamelyest fölötte. A weboldalukon most 3000ft-ért árulják. Ez egybevág. Az Egri Korona Borház oldalán 18000ft/palack van kiírva. A net többi része káosz és semmi információ. A tizennyolcezres ár egyszerűen nevetséges, úgyhogy maradjunk a háromnál! (Azért nevetséges, mert nincs az az áruházlánc, ami ekkora bakit vétene, ellenben azt el tudom képzelni, hogy a webfejlesztők a hatos karton árát vésték a digitális árcédulára)

Először is azzal kezdeném, hogy ez egy nagyon jó bor. Tényleg nagyon. Ezegyszer megengedem magamnak azt, hogy kereknek nevezzem (törekszem havonta csak egyszer mondani ilyet). Nagyon telt, nagyon testes, nagyon odavágós. Van benne kraftos tannin, erőteljes savasság, orbitális alkoholtartalom és egy erdőtűz füstössége. Nagyon kimaxolták. Én úgy gondolom, ez a bor 3000ft-ot teljes mértékben megér.

Attribution: Daniel Maclise [Public domain]

Ha szeretnél hozzászólni...