Öreg rapperek rébuszokban 319. Bock Cultus Cuvée 2018

Kóstoltam: 2019. december

A palack rövid története helyett egy rövid bevezető. Érdemes leírni, hogy szívem szerint óva intenék mindenkit attól, hogy egy pincészet legolcsóbb bora alapján bárminemű általánosítást végezzen a pincészetre vonatkozóan. Kicsit barokkosan fogalmaztam, fussunk neki még egyszer, egyszerűbben: ha valaki úgy találja, hogy a legolcsóbb bor nem túl jó és azt feltételezi, hogy a borászok nem jól végzik munkájukat. Persze így olvasva egy ilyen feltételezés egyértelműen butaság lenne, sokszor és sokan általánosítanak és szinte mindig csak félrevezetik magukat. Igazából ezt már rég óta le akartam írni és jelen palackunk egy alsó árkategóriás bort rejt egy ismert pincészettől. Spoiler alert: kifejezetten nagyon jó. Na, haladjunk sorjában:

Bock Cultus Cuvée 2018
Bock Cultus Cuvée 2018

Külcsín

A címkék a Bock borok stílusát hozzák, a front címke elegáns, a ceruzarajz kicsit franciás és a Bock arany kecskefej is tetszetős. Szokásukhoz híven az elülső címkét úgy ragasztják fel, mintha lecsúszott volna. Tudom, hogy direkt, de nekem pont olyan érzetet kelt, mint amikor a rapper srác hagyja lecsúszni a gatyát. Direkt olyan, épp csak… épp csak öregszem, mert manapság már egy tinédzser sem jár így.

A címkére visszatérve, számozott (valakinek ez előny) és kiderül róla a 13%-os alkoholtartalom. Ezt már-már közepesen alacsonynak mondanám vöröseknél. A palackot csavarós kupakkal látták el, ami természetesen nagyon sok előnnyel bír a nedű épségét szem előtt tartva, de sokan mégsem szeretik annyira: szimplán megöli az életérzést.

Szín és illat

Bock Cultus Cuvée 2018 lámpák előtt tartva
Bock Cultus Cuvée 2018 lámpák előtt tartva

Pohárba töltve a nedű élénk cseresznye színben pompázik. A könnyek meglepően teltek, alkoholtartalmához mérten meglehetősen olajos érzetet keltenek. Közepes tempóban csordogálnak csak a pohár falán és enyhén színezettek.

Illatában elsősorban a gyümölcsösség a hangsúlyos, meglepően erősen érződik az alkohol kipárolgása, sőt hordós érlelésre utaló illatok is, tölgy, vanília, édesfűszer. Egy kevéske földes illat. Sajnos rövid internetes keresés után semmi használható infot nem találtam a borkészítési eljárásról, de ha a PortaGéza is kapott „néhány hónap” hordós érlelést (igen, szó szerint néhány hónapot írnak, habár meg kell hagyni, tényleg remek technical sheetjük van a boraikhoz, kivéve jelen tesztalanyunkat), remélhetjük jelen borunk sem kivétel. Visszatérve az illatához, kevéske fűszeresség, gyógynövényesség még kandikál sőt, ha valami extrémet szeretnék mondani: kandírozott gyümölcsök. Gyorsan elterelvén a szót a „k” betűs kifejezésről, megemlíteném, hogy szellőzéssel a fanyar, gyógynövényes és dohányos illatok sokkal karakteresebbé válnak.

Ízvilága

Bock Cultus Cuvée 2018 ugyancsak a lámpák előtt:
a könnyeken a hangsúly
Bock Cultus Cuvée 2018 ugyancsak a lámpák előtt:
a könnyeken a hangsúly

A kortyban először a karakteres tannint emelném ki. Van itt is gyógynövényesség bőven, egy kevéske fekete tea és egy jó adag héjas íz. A savai is roppant erőteljesek, citrusosak, a grapefruitot érdemes kiemelni. Nagyon jól ellensúlyozzák a tényleg domináns és karakteres tannint. Megemlíteném még a fűszeres ízeket. Valamelyest gyümölcsös is a nedű, soványka meggyet és jó adag fekete ribizlit is említhetünk. Jobb híján ide sorolnám még a csipkebogyó és a hibiszkusz ízeit is. A bor maximum közepesen testesnek mondható, lecsengése kifejezetten hosszú, amiben visszatérnek a (számomra) kellemes tanninok. Erre még referálok a verdiktben. Sőt, legyen verdikt most!

Verdikt

Megéri az árát? Didliék most egy híján 1300ft-ot kérnek érte. A rövid válaszom egy határozott igen, de azért olvass tovább!

A bor illatán és ízén az egyszeri borivó semmi kivetnivalót nem találna. Valóban jól el vannak találva az arányok és talán csak annyit említene, hogy a lágyabb ízvilághoz szokottak talán túl markánsnak tarthatják a tannint. A tömegek szeretni fogják. A felszínt kicsit megkapirgálva viszont (és most engedd meg, hogy kicsit rébuszokban beszéljek), nem éreztem kifejezetten őszintének.

3 Comments

Add Yours →