Őszintén két gondolat és másnapos költők napja 226. Tóth Ferenc Egri Bikavér 2015

ittam: 2019. április

Tóth Ferenc Egri Bikavér 2015

A palack rövid története, hogy elmentem a mAUdaras hipermarketbe ablaktörlő lapátot és vastaglazúrt venni. Vettem vastaglazúrt és négy díszdobozos Bikavér + Egri Csillagot plusz kinéztem magamnak bortárolót a pincébe. Nem, ablaktörlőt nem vettem végül.

Azért mertem ennyit venni belőle, mert legutoljára, amikor Tóth Ferenc Kadarkáját kóstoltam, egyértelművé vált, hogy nagyon ért hozzá az öreg, annak ellenére (!), hogy nem lesz a kedvencem a Kadarkája.

Külcsín

Habár nem fényképeztem le, a palackunkat rejtő hófehér díszdoboz letisztult és elegáns, Tóth Ferenc zseniálisan eltalált mottójával: „Ha a bor mesélni tudna…”

Az elülső címkén a szőlőtőke előtti bika szerintem szintén ízléses. A hátsó címkéről csak a 13%-os alkoholtartalom az, ami használható információ, mellesleg a weboldaluk szerint ez az érték 13,53%.

Szín és illat

Pohárba töltve közepes cseresznye színben tündököl, ez kicsit fakóbb, mint amivel komfortosan érezném magam, a könnyek közepes tempóban csordogálnak a pohár falán.

Illatában határozottan cseresznyés és fűszeres, tudom ez nagyon viccesen fog hangzani, de megbújik még a háttérben egy kis frissen vágott fű illata is. Képzelj ide egy smileyt. Még írok 226 véleményt és már tavaszi esőben lengedező hibiszkuszt és egyéb marhaságokat is fogok írni… (A 370. poszt megírása után – ami szintén jelen borunk elemzése másfél év palackos érlelés után – csak fogtam a fejem, amikor ezt visszaolvastam, mindenesetre úgy döntöttem nem cenzúrázom ki magam. Mellesleg a hibiszkusz savanykás karaktere megjelent később az illat és ízvilágában is, a vágott fű nem.)

Ízvilága

Mindenféleképpen érdemes szellőztetni egy kicsit kóstolás előtt, annak ellenére, hogy mindössze négy éves (sem). A magyaros ízlésűek szeretni fogják, mert jóval (de még nem zavaróan) dominánsabbak a savak a tanninnál és roppant fűszeres. Gyümölcsízre cseresznyét, cigánymeggyet és ribizlit említenék. A hordós érlelésből talán egy kis minimális füstösség jön át, viszont a fűszerességből a paprikát nagyon fontos kiemelni. Írjuk le még egyszer: paprika! Meg egy kis bors is. Hosszabb szellőztetés után felbukkan egy kis csokoládé is a háttérben, még hosszabb után a vanília is.

A weboldalukról egész sok információt tudunk meg. A cuvéet alkotó borok: Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kadarka. 16 hónapos hordós érlelést említenek alkotó-boronként külön-külön.

Egyéb adat: Alkohol: 13, 53 % vol, Összes cukor: 1,6 g /l, Cukormentes Extrakt: 27, 4 g /l, Titrálható sav, 5,0 g /l, Szabad kén-dioxid, 28 mg /l

Ma van a költészet napja ( nyolc perc múlva éjfél) ezért „Két gondolat bánt engemet”.

Első gondolat jó hosszan kifejtve:

Megjegyzés a cukortartalomról: röviden? Nyista. Bővebben: 4 g/l alatt mondható egy bor száraznak. Az édes borok 35-45 g/l-nél kezdődnek, attól függően milyen besorolást nézel. Tehát az 1,6 g/l olyannyira minimális, hogy azt nehéz szavakban kifejezni. Itt válik érdekessé a történet!

Most már nagyon érik egy értekezés a borok cukorfokáról! De röviden: a magas cukortartalom eltompítja az ízérzékelésünket, különös tekintettel a savasság ízérzékelésére. Tehát, ha édesebb valami kevésbé érzed savasnak! Na de akkor mi következik abból, ha kb semmi cukortartalma nincs egy nedűnek? Nos?

Tehát az első gondolat: habár papírforma szerint a bor savtartalma átlagosnak mondható, mégis túl dominánsnak érezhetjük a savakat. Az alacsony maradványcukor-tartalom nem véd meg minket ettől. Persze a savtartalmat a tannin és az alkoholtartalom is egyensúlyba hozhatja. Jelen borunknál nyilvánvalóan az volt a koncepció, hogy szépen hozza a hűvös egri klímával járó sajátosságokat.

Második gondolat: ízre elég erőteljesnek érzem a kénességet, sokkal markánsabbnak, mint amit a papírforma indokolna. Próbáltam kutakodni különböző táblázatokban, de egyáltalán nem mondhatjuk kirívónak a mennyiséget. Amúgy a magasabb kéntartalomról árulkodna borunk fakóbb, világosabb színe is. Hogy lehet az, hogy papíron teljesen rendben van a kén, viszont én sokkal erőteljesebben érzem az indokoltnál?

A kén kérdését – a „kéndést” (költészet világnapja 23:59 van még) hagyjuk nyitva! Majd megválaszoljuk 226 elemzés múlva! Challenge: a 452-es elemzés legyen Tóth Ferenc Egri Bikavér és addigra olyan bölcs leszek, hogy megadom a választ!

Egy dolgot a verdikt előtt szeretnék kiemelni. Ez egy őszinte bor. Nem próbál más lenni, mint ami. Jóval dominánsabbak a savak a tanninnál és az alkoholtartalma is visszafogottnak hat. Szinte minden adandó alkalommal kiemelik a pincészettől, hogy a borvidék jellegét próbálják kommunikálni. Eger azért valljuk be, relatív hűvös klímájú, így ezt úgy érzem sikerrel megtették.

Verdikt

Megéri az árát? A webshopos ára kereken 2500 Ft. Én ebben a kiszerelésben kedvezőbb áron vettem, ha hozzávesszük, hogy volt mellé csomagolva egy Egri Csillag is, de vegyük alapul ezt az árat! Azok az emberek, akik a hűvösebb klímáról származó borokat szeretik, örömüket fogják lelni benne. Ahogy fent már említettem, számomra a sav és kéntartalma túlontúl markáns volt, de ízlések és pofonok. Ez alatt az ár alatt amúgy is nehéz minőségi Bikavért találni.

Megjegyzés másnap: Ma van a költészet napjának másnapja. Ez a másnapos költők napja? A vétellel kapcsolatban… Nos vettem még pár dobozzal. Egyet muszáj eltennem a 452-es elemzésre! Ha ilyen tempóban haladok, akkor kb két év múlva olvashatod.

8 Comments

Add Yours →

[…] Savak: a magasabb savtartalom szimplán savanykásabb ízérzetet eredményez. Bizonyos mértékű savtartalom elengedhetetlen, úgymond a bor gerincét adja, de vannak akik ennél a szintnél savasabb borokat szeretnek. Ők úgy gondolják, hogy a domináns savérzet nélkül egy bor „olyan üres”. A magyar borok többségére jellemzőbb (egyelőre; nagy változások vannak a hazai piacon hála az égnek), hogy a savak dominánsak, mert a magyarok többsége ilyen bort szeret, főleg az idősebb korosztályban és azok között, akik nem sok külföldi bort kóstoltak még. Az északabbi és/vagy hűvösebb klímájú területeken általában jellemzőbb, hogy dominánsabbak a savak. Jó példa a minőségi de domináns savakkal bíró Tóth Ferenc Egri Bikavér. […]

Ha szeretnél hozzászólni...