Pandora szelencéjének margójára 307. Château du Tailhas Pomerol 1989 Bordeaux és 308. Domaine des Valentons Canteloup 1976 Bordeaux

ittam: 2019. november

Saint-Emilion Grand Cru 1985 Chateau Haut-Sarpe
Az Igyunk történelmet! 274. Saint-Emilion Grand Cru 1985 Chateau Haut-Sarpe című posztom borítóképe
Kattintva elérheted

A palackok rövid története most kifejezetten érdekes. Édesapám kapta őket ajándékba, majd hagyott belőlük egy-egy pohárnyit, hogy megkóstoljam. Mindkét palackot megfelelően tárolták borospincében. Elég egy-egy pohárnyi nedű egy teljes ízelemzésre? Többé-kevésbé igen. Fogalmazzunk úgy, hogy margóra jegyzetelünk. Kiemelendő, hogy mindkét palack nagykorú már. Az „öreg borokról” sok információt találsz a Château Beychevelle 1988 és a Saint-Emilion Grand Cru 1985 jegyzeteimben.


Egy kis egyéb

Dugó az öreg boroknál

A Parasztvakítás nélkül rituálé 296. Château la Croix Pomerol J. Janoueix 1985 című posztom borítóképe
Kattintva elérheted
A Parasztvakítás nélkül rituálé 296. Château la Croix Pomerol J. Janoueix 1985 című posztom borítóképe
Kattintva elérheted

Tekintettel arra, hogy nem csak a nedű, de már a dugó is koros, teljesen bocsánatos dolog, ha kettétörik. Ha morzsolódik (vagy kezelhetetlen, kihúzhatatlan), az már komoly aggályra adhat okot a nedű állapotát illetően is, de a kettétörés, fogalmazzunk úgy, még legális. Ez esetben a dugó alsó felét ugyanúgy tudod kihúzni, mint ahogy a felsővel tetted. A Château la Croix Pomerol J. Janoueix 1985 borról szóló posztomban egy videót is találsz. Habár nem vertük nagy dobra, de ott is kettétört a dugó, ha figyelmesen nézed, láthatod. Bornyitóból van vagy száz -féle, legprecízebben szerintem a „pincéres” kialakítással dolgozhatsz, amit a videón is láthatsz. A videón azért tartottuk gyertya fölött a palackot, hogy jobban látszódjanak az üledékek és a borkő, amit nem feltétlenül jó ötlet a dekantálóba öntened. Persze ez félig azért parasztvakítás, mert gyertya nélkül is láthatnád… de azért engedjünk meg magunknak ennyi csinadrattát és szertartásosságot!

A Château la Croix Pomerol J. Janoueix 1985 című borról készült videó
video attribution: Tamás Kálosi https://momental.org/
music attribution: (Tobias Weber) „Between Worlds (Instrumental)” by Aussens@iter, 2017 – Licensed under Creative Commons Attribution (3.0)

Bordeaux, Libournais

Jelen poszt elején említett Saint-Emilion Grand Cru-ről szóló cikkemben sokat írtam Bordeaux-ról. Érdemes lehet elolvasni. Érdekesség jelen borainkkal kapcsolatban, hogy nem csak mindkettő Libournais, azaz „jobb parti”, de még ráadásul a két pincészet (vagy château, whatever) mindössze pár száz méterre van egymástól.

Château du Tailhas Pomerol 1989

A nedű – pohárba töltvesötét bíbor színben pompázik egy adag barnás-téglás beütéssel a peremen. A könnyek enyhén színezettek és csak lassított tempóban csordogálnak a pohár falán. Illatában roppant fanyar, dohányos, gyógynövényes, természetesen megjelenik az öreg borokra jellemző kompótos beütés is.

Ízében öregsége ellenére meglehetősen kiegyensúlyozott. A tannin vonal dominál elsöprően. Itt elsősorban fekete teát említenék, megjelennek a dohányos és gyógynövényes ízek is, továbbá a fekete olíva. A savak is karakteresek, habár a másodhegedűs szerepét játsszák. Itt a grapefruit mag ízt emelném ki, a tannin és sav ízeinek egyfajta fúziójaként (egyre gyakrabban írok ilyen elviselhetetlen szóvirágokat, elnézésedet kérem ezért). Gyümölcsösség terén először is az eper ízét emelhetjük ki, másodsorban pedig a meggyet. Egyértelműen kiérezhető a beérett gyümölcs zamata, még ennyi idő után is. Kellemes meglepetés, hogy a kompótos, főtt gyümölcsös, tipikus „öreg bor ízeknek” szinte semmi nyoma. A bor lecsengése kiemelkedően hosszú. A korty vége felé megjelenik valamennyi fűszerpaprikás beütés is, majd a tannin veszi át a főszerepet. A nedű alkoholtartalma mellesleg 12,5%-os (illetve 12°5-os, ahogy ők írják a címkén) és ez a nedű ízében csak visszafogottan érezteti magát.

Domaine des Valentons Canteloup 1976 Bordeaux

A nedűt pohárba töltve, szintén elsősorban a mély bíbor színt emelhetjük ki, sötétebb mint előző társa, a peremen a barnás beütés itt is megjelenik, csak pár árnyalattal sötétebb kiadásban. A könnyek enyhén színezettek és csak roppant komótosan csordogálnak lefelé a pohár falán. Illatában sokkal karakteresebbek a kompótos öreg boros jegyek mint előző társánál és a maradványcukor tartalma is magasabbnak tűnik (természetesen száraz a bor). Egy kevéske fűszerességet és fanyarságot azért még felfedezhetünk valamennyi földes illattal. Az alkohol illata sokkal karakteresebben érződik, habár minden bizonnyal itt is csak 12,5% lehet (pontos értéket nem ír a címke, a Hogyan vásárolj bort úgy, mint a profik? 4. rész – bort venni évekre című bejegyzésemben írtam sokat az alkoholtartalom szubjektív érzetéről, érdemes lehet elolvasnod, ha még nem tetted meg).

Egyesek szerint ez egy grafikon, ami megmutatja, az évek során hogyan változik a bor ízminősége. Mások szerint ez egy óriáskígyó, ami lenyelt egy elefántot.
A Hogyan vásárolj bort úgy, mint a profik? 4. rész – bort venni évekre című posztom borítóképe
Kattintva elérheted

Ahogy illatában, úgy az ízében is sokkal dominánsabb a kompótosság és a savak is markánsabbak, mint előző társánál. Mindenféleképpen kiemelendő a citrusossága, ami nagyon erőteljes. A tannin sokkal gyengébben érződik, elsősorban fekete teát, egy kevéske fekete csokoládét és kávét említhetünk. A gyümölcsös ízek nagyon elmosódottak már, de ribizlit említhetünk, meg esetleg hibiszkuszt is. A lecsengése közepesen hosszú. Az alkoholtartalom szubjektív érzete relatív erős az ízében is.

A szokásos verdikt jelen helyzetben értelmetlen. Ilyen korú borokat már egyrészről nem is nagyon lehet kapni, másrészről csillagászati áron adják őket. Összegzésnek mindenesetre megemlíthetjük, hogy a ‘89-es palack pont olyan korban volt, amikor fogyasztása még kifejezetten kellemes volt, habár a „bizonyos görbe” vége felé közeledett már. A ‘76-os palack… nos, amíg egy ilyen palack nincs kibontva, magas az eszmei értéke. Ha kibontod, ez a fogyasztással elvész, ugyanakkor, akik kóstoltak már idős borokat, tudják: ha kinyitod, könnyen meglehet, hogy nem azt kapod, amire számítasz… és, mint Pandora szelencéjét, ezt sem zárhatod már vissza. Persze felmerülhet a kérdés, minek rakosgasd még 43 évig…

Ha szeretnél hozzászólni...