Pardon, baj van Mrs? 403. Manousakis Mrs. 2020

Kóstoltam: 2021. augusztus és október

A palack rövid története most kifejezetten érdekes. Nyáron Krétán jártunk és elterveztem, hogy meglátogatom a borászatot. Viszont a Covidnak köszönhetően csak a hozzájuk tartozó étterem volt nyitva, így végül csak vettünk egy palackot egy kereskedésben és kóstoltuk. Amint később az elemzésből is kiderül, ízvilágának van egy… khmm roppant egyedi beütése, így hazafelé a reptéren vettem még egyet csak, hogy megbizonyosodjak róla, hogy nem csak az első üveg tartalmával történt valami kellemetlenség. Bizarr ugye? Na, nézzük!

Syrah és Romeiko

Mrs. egy 70-30% arányban Syrah és Romeiko cuvée. Az utóbbi borszőlő egy kvázi ismeretlen görög fajta, szinte csak Kréta szigetén honos. Későn érik, viszont roppant cukorfokokat képes produkálni, így természetesen édes borokat, vagy akár agyonvágósan magas alkoholfokot is adhat. Nevét a Romios szóból eredeztetik, ami azt jelenti, hogy görög… egész pontosan azt, hogy görög, aki római. Identitászavarosnak tűnik? Ez az elnevezés időszámításunk szerint 212 után vált használatossá (és vagy a IX. Századig húzta), amikor is Caracalla római császár a Constitutio Antoninianaban kijelentette, hogy minden a Római birodalom területén született szabad férfi római állampolgárságot kap, természetesen a görögöket is beleértve.

Manousakis Mrs. 2020 steril fotón:
a külcsín bekezdéshez egy másik kép kellett, hogy kerüljön
Manousakis Mrs. 2020 steril fotón:
a külcsín bekezdéshez egy másik kép kellett, hogy kerüljön

Visszakanyarodva a relevánsnak mondható információra cuvée-nket alkotó mindkét borszőlő agyagos talajon, relatív alacsony tengerszint feletti magasságban termett. Miután acéltartályban kiforrtak, a Romeiko kapott fél év használt hordós érlelést, a Syrah nem. Ha már a technikai részleteknél tartunk, egy dolgot érdemes kiemelni: 2015-19 között a termelés hatezer palack környékén mozgott. 2020-ban ez megugrott 18900-ra. Ez most csak kicsit furcsa, később viszont referálunk még rá.

Külcsín

Manousakis Mrs. 2020 címkéje: esztétikus és egyedi, épp csak...
Manousakis Mrs. 2020 címkéje: esztétikus és egyedi, épp csak…

A palackot parafadugó zárta, a címke ultramodern és egyedi, hátsó oldalára eső részén egy mondat: „Fogyaszd a bort 18 fokon, miután vacsorát készítettél a Mrs-nek, mostál, rendbe raktad a garázst és lefektetted a gyerekeket.” Első ránézésre nagyon ötletesnek tűnik, de valahogy nem lehet hova tenni. Pusztán a neve alapján az jön le, hogy „az asszonynak” való bor lenne, viszont ízvilágában az kifejezetten férfias (mégiscsak egy mediterrán Syrah cuvéeről van szó, izmos, 14%-os alkoholtartalommal). A fenti mondat persze megmagyarázza a névválasztást, de ha valamit magyarázni kell, az már régen rossz. Na, sebaj, lépjünk tovább.

Szín és illat

 Manousakis Mrs. 2020 stílszerűen csipeszekkel és a háttérben száradó ágyneművel
Annyira szívesen mondanám, hogy én mostam és teregettem, de...
Manousakis Mrs. 2020 stílszerűen csipeszekkel és a háttérben száradó ágyneművel
Annyira szívesen mondanám, hogy én mostam és teregettem, de…

Pohárba töltve közepes cseresznye színben pompázik, roppant olajos érzetet kelt. A könnyek hihetetlenül teltek, a pohárban megforgatva először egyfajta filmréteget képeznek annak falán, majd idővel a gravitációt meghazudtolva tanyáznak még ott egy jó darabig.

Illatát egy hatalmas adag bőrösség és animalitás uralja, szinte mindent elnyomóan. Mellé említhetjük az alkohol kipárolgását, egy jó adag borsmentát, minimális elmosódott gyümölcsösséget és jól kivehető vaníliát. A bőrösséggel kapcsolatban kiegészítés később.

Ízvilága

Manousakis Mrs. 2020 pohárba töltve: vaskos!
Manousakis Mrs. 2020 pohárba töltve: vaskos!

A kortyban az animalitás az első, ami erőteljesen megjelenik. Már kifejezetten levegőn érlelt sonka beütése van. Habár tannin vonalon említhetünk fekete teát, gyógynövényességet és gyümölcsös héjasságot is, a hordós jegyek irgalmatlanul erőteljesek: füstösség, roppant nyers, szinte tolakodó tölgy és fahéj. Jobb híján ide sorolhatnánk még a dió és a grapefruit mag ízeket is.

Ahogy említettem, gyümölcsössége a háttérbe szorul, ennek ellenére sok-sok fekete olívát, szilvát, sőt szilvalekvárt, mazsolát és fekete ribizlit is említhetünk ezen a vonalon. Savai visszafogottnak tűnnek, narancsot és a mandarint azért kiemelhetjük ezen vetületen. Alkoholtartalma nem csak papíron orbitális, ízvilágán is bőven otthagyja a nyomát. Fontos negatívumként kell kiemelnem a ként. Ha felhívják rá figyelmét, az egyszeri borivónak is feltűnne és itt kezd a dolog roppant érdekes lenni!

Pardon, baj van Mrs?

Íz- és illatvilágának furcsa bőrösségén, animalitásán sokat gondolkodtam Krétán. Mivel immár két palack tartalmát is kóstoltam kizárható, hogy egy-egy üveget érintő borhibáról lenne szó, nem főttek meg, nem dugósak.

Brett a wikipédián
attribution: Bojan Žunar, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Brett a wikipédián

Ellenben a Brett, azaz Brettanomyces esélyes probléma lehet: egy élesztőgomba, ami erőteljesen befolyásolja a bor illat- és ízvilágát, bőrösséget, pajtaszagot, izzadtságszagot kölcsönözve annak. Habár lényegében bárhonnan megfertőzheti a bort (használt hordók és egyéb borászati eszközök közvetítésével vagy akár a termés, a szőlő héján tanyázva is bekerülhet a borászatba) leginkább a gyenge higiénia okolható az elterjedéséért. Amennyiben már bekerült, az egyetlen eszköz ellene a kén.

Érdemes az itt leírtakat összevetni két dologgal: Mrs könnyen észrevehetően magas kéntartalmával, továbbá azzal a ténnyel, hogy a 2020-as termelt mennyiség a korábbiak többszöröse. Egy lehetséges felvetés lehet, hogy a termelés meghajrázása során a Brett valahogy bejutott és a problémát későn észlelték. „Fogyaszd a bort 18 fokon, miután vacsorát készítettél a Mrs-nek, mostál, rendbe raktad a garázst és lefektetted a gyerekeket.” A pincészet kitakarítása nincs megemlítve a címkén. Milyen kár.

Bor és művészet

Amikor Krétán első ízben kóstoltam borunk, két dolgot szerettem volna kiemelni. A durva bőrös ízvilága mellett a névválasztással is gondom volt, hiszen bárki, akivel beszéltem, arra asszociált, hogy háziasszonyoknak való bor lenne, a Syrah viszont egy kifejezetten maszkulin karakterű borszőlő.

Ezért választottam az AC/DC – Back in Black című dalát Sershen&Zaritskaya előadásában. Férfias műfajban nőként jót, de főleg autentikusat alkotni rettenetesen nehéz feladat, de amint látjuk nem lehetetlen. Na és borunk bőrös ízvilágát mi fejezi ki? Tudod, a rajta lévő bőrnaci… Na, értékeljünk!

Verdikt

Megérte megkóstolni? Nos, a boltban kereken €9.06-t kértek érte. Mrs. alapvetően roppant jó választás lehetne a mediterrán ízvilágot kedvelők számára és külön érdekesség, hogy az egyik összetevője egy kvázi ismeretlen, helyi borszőlő. A névválasztás elég szerencsétlen (habár figyelemfelkeltő), de bárcsak ez lenne a legnagyobb bajunk vele! Sajnos illat- és ízvilágának torzulása miatt nehezen találnánk olyat, aki őszintén élvezetesnek tartaná, legyen Mr. vagy épp Mrs.

Ha szeretnél hozzászólni...