Pink Lady 326. Hungária Extra Dry Rosé és a ráadás unokahúga: Törley Excellence Pinot Noir Rosé Dry

kóstoltam: 2019. december – 2020. január

A bejegyzés rövid története, hogy még szilveszterkor kóstoltuk eme két nedűt (a Kék Hungária és a Sauska rosé után, illetve előtt). A Rosé Hungáriát én akartam mindenféleképpen bevenni a pezsgőmustrába (így lassan két héttel szilveszter után már nincs a bejegyzés címében a „szilveszteri pezsgőmustra”, mint a fent említett társaiéban), a Törley Pinot Noirt Rita szerette volna: mert tudta, hogy addig fogok pepecselni a fényképezgetéssel, hogy porzani fog a mája szilveszter este… Szóval lett még egy palack, ami mivel fehér borítású: nem baj, ha fogy belőle a fotózás közben. Gyanítom gyakoribb eset, hogy fotózás közben a modell iszik, minthogy a modellt isszák, de ez más kérdés. Nézzük hát a megkésett elemzést!

Hungária Extra Dry Rosé

Hungária Extra Dry Rosé
Hungária Extra Dry Rosé

A külcsínre ennél a Hungáriánál sem térnék ki (a Kéknél sem tettem), szerintem mindenki ismeri a csomagolását. Parafadugó zárja az üveget. Pohárba töltve, a nedű színe… nos, szimplán csak annyit jegyzeteltem fel magamnak, hogy pink. A Pink Lady elnevezést is akkor este találtam ki – nem véletlenül – így most nem egészíteném ki mással. A könnyek relatív teltek és gyorsan szaladnak lefelé a pohár falán. A nedű illatában két dolgot emelnék (emeltem) ki. Gyümölcs vonalon egyértelműen az epret, mellette pedig a kellemes fanyarságot.

Ízében mindenféleképpen a citrusossággal kezdeném, grapefruitot írnék. Ezt egy kellemes, de karakteres fanyarság ellensúlyozza, így mondhatunk még diót, de akár grapefruit magot is. Gyümölcsösség terén számomra az eper volt a leginkább hangsúlyos, de említhetünk mellette ribizlit is.

A Champagne Comte de Brismand Brut Reserve elemzésem borítóképe
kattintva elérheted
A Champagne Comte de Brismand Brut Reserve elemzésem borítóképe
kattintva elérheted

Térjünk át a nedű cukortartalmára! Hála az égnek a Hungária oldalán sok hasznos, technikai jellegű információt tudhatunk meg (ezt a szokásukat igazán átvehetné sok borpincészet is, tisztelet a kivételnek). Tehát a cukortartalma 14g/l. Ez pezsgőknél az Extra Dry besorolás közepén helyezkedik el. A Champagne Comte de Brismand Brut Reserve elemzésemben kitértem már a borok és pezsgők (maradvány)cukorfokának besorolásában lévő eltérésre, így csak a lényeg: ha a Rosé Hungária bor lenne, ez a cukortartalom már a félédes kategóriába röpítené. Ha figyelemmel kóstoltad a nedűt, valószínűleg neked is feltűnt. Ha nem, fogd a bubira! Miért írtam ezt? A Kék Hungária elemzésemből derül ki!

A Kék Hungaria Extra Dry posztom borítóképe
kattintva elérheted
A Kék Hungaria Extra Dry posztom borítóképe
kattintva elérheted

Visszatérve a technikai részletekre, jelen nedű savtartalma 4.4g/l, ami pezsgő viszonylatban relatív visszafogott (kék társánál ez 5.4g/l például). A nedű alkoholtartalma 11,5%. Külön érdekesség még a netes oldalukon kutakodni, mert a nemzetközi elismeréseknél megemlítik, hogy a Decanter World Wine Awardson kapott oklevelet. Ezt úgy kell értelmezni, hogy érmet nem. Ezt a gondolatszálat függőben hagynám, értékeljünk inkább!

Verdikt: Megéri az árát? Nos, alapvetően 2000ft magasságában szoktak adni egy palackot, szilveszter környékén ez lemegy kb. 1600ft-ra. Alapvetően ugyanúgy igaz most is, amit a Kék Hungáriánál is leírtam: egy optimális középutat képez a tömegtermeléses és a minőségi, ámde drága pezsgők között, amiket jellemzően borászatok készítenek. Számomra a Kék Hungária sokkal karakteresebb, ugyanakkor sokaknak pozitívum, hogy ez egy rosé pezsgő: különlegesség. Kicsit lágyabb és gyümölcsösebb az ízvilága kék címkés társánál, ezért inkább hölgyeknek ajánlanám, többek között ezért is lett a bejegyzés címe Pink Lady.

A ráadás Törley elemzés előtt egy-két apróság: Érdemes lehet elolvasni a Champagne Comte de Brismand Brut Reserve elemzésem, ott leírtam a pezsgőkészítés tradicionális eljárását. A Kék Hungária Extra Dry elemzésemben a Méthode Transvasée-ről olvashatsz. Most pedig nézzük a Pink Lady unokahúgát!

Törley Excellence Pinot Noir Rosé Dry

 Törley Excellence Pinot Noir Rosé Dry meg a diszkógömb. Vajon mennyi lehet még az üvegben?
Törley Excellence Pinot Noir Rosé Dry meg a diszkógömb. Vajon mennyi lehet még az üvegben?

Először egy kis magyarázat: miért is unokahúg? Nos, a Hungária pezsgőket is a Törley gyártja. Ha a termékeiket minőség szerinti sorrendbe kéne állítani, az a következő lenne: BB (igen a BB is az övék), Törley, Hungária és Louis François & Co. Igen, legutóbbi is Törley termék. Egyszer talán készítek egy bejegyzést egy François-ról, de most kanyarodjunk vissza eredeti szálunkra!

Pohárba töltve a nedű hagymahéj színben tündököl. A könnyek teltek de gyors tempóban szaladnak lefelé a pohár falán. Illatában a kellemes, mandulát idéző fanyarságot emelném ki leginkább.

Ízében ugyanúgy megjelenik a mandulás fanyarság. Gyümölcsösség terén mindenféleképpen ez erőteljes epret emelném ki (illetve emeltem ki a jegyzeteimben). Savai kifejezetten visszafogottnak tűnnek (magyarázat később), mindössze egy kis citromhéjat mondhatunk. Az animalitás is hangsúlyozandó. Cukortartalma nem tűnik annyira magasnak, miért? Jöjjön a magyarázat!

Jelen pezsgőnél is elérhetőek az alapvető infok Törleyék oldalán. Nagyon alaposak, hatalmas piros pont! Olvashatjuk, hogy savtartalma 6.8g/l, cukortartalma 20g/l.

Kis hatásszünet. Na, ez hogy lehet? Savtartalma sokkal lágyabbnak érződik és a cukortartalma (ami bornál már bőven félédes kategória lenne) sem ragasztja össze a szánkat… illetve azt hisszük. Sokszor írtam már róla, hogy ízérzékelésünk inkább az arányok felismerésére képes és nem számszerűsített adatok megállapítására. A (magas) cukortartalom ellensúlyozza a (magas) savtartalom kiérzésére való képességünket, így inkább azt érezzük, hogy azok relatív egyensúlyban vannak és nem azt, hogy mindkettő magas.

A Méthode Charmat nagyon rövid leírása

Jelen pezsgő elkészítésének eljárása különbözik a korábban már elemzett pezsgőkétől. A tradicionális és a Transvasée eljárásban a pezsgő palackban készül. A Méthode Charmat mindkettőnél jóval költséghatékonyabb megoldás. A pezsgősüveget a teljes folyamat során acéltartály helyettesíti ezzel az egyszerűbbé és ezért olcsóbbá válik. A nedű csak eladás előtt kerül a palackokba. Na, ez jó rövidre sikeredett, értékeljünk!

Illetve értékelnénk… fogalmam sincs már, mennyiért vettük. Most az egyik hypermarket 1400ft-ért adja, de Rita úgy emlékszik ennél többe került szilveszter előtt. Szóval inkább: Kinek ajánlanám? Nos, azért neveztem a Pink Lady unokahúgának, mert még lágyabb és könnyedebb az ízvilága (elsősorban a magasabb cukortartalomnak betudhatóan). Természetesen alkoholt csak nagykorú unokahúgok fogyaszthatnak. Ők boldogan szürcsölnék ezt a pezsgőt. Mondjuk fotózás közben. Bárki is legyen a modell.

3 Comments

Add Yours →