Rejtélyes idegenek és pszichoaktív kocsonyadinamika 222. Tóth Ferenc Kadarka 2017

ittam: 2019. március

Tóth Ferenc Kadarka 2017

Na, ha egy bor megosztó, akkor ez az! Egy rejtély! Fejtsük meg!

A háttérsztori, hogy amikor Mr. Philosophernek vásároltam bort, bementem Egerben a másik a vár közelében lévő borboltba, akarom mondani borkereskedésbe – ami azután a második kedvencem lett – és ott ajánlotta az úriember, hogy vigyek Mr. P-nek egy Kadarkát, mert ez aztán törsgyökeres magyar. Addigra már megvettem a Bikavért és a Kékfrankost, úgyhogy finoman nemet mondtam, de azért vettem egyet magamnak. Igen, ha úgy tűnik, hogy Mr. P ürügyén magamnak többet vásároltam, mint végül neki, akkor jól látod. Dehát nem lehet kóstoltatni anélkül, hogy megkóstolnám előtte.

Igazából az, hogy már megvettem a vöröseket, csak félig volt indok arra, hogy ne vegyek neki ezt is. Eddig nem ittam olyan sokszor Kadarkát, de arra emlékeztem, hogy „problémás” fajta és „lutri”. A borboltban is mondta a fazon, hogy csak kb. minden harmadik évben hoz „jó” termést. Nem volt elég lélekjelenlétem megkérdezni, hogy a 2017 jó volt-e?

Kadarka 101

Igénytelen, szárazságtűrő fajta, napfényigényes (ez szőlőnél kicsit viccesen hangzik, naná, hogy az!). Kései érésű fajta lenne, de rothadékony és még fagyérzékeny is. Ebből kifolyólag korán szüretelik, ez alacsony színanyagszintet és cukorfokot eredményez. Jó évjáratnál is (csak) a 18-20 mustfokot éri el. Segítek: ez nagyon soványka! A 14 Brix cukorfok kb. 7,6% alkoholra forr ki, míg a skála másik végletén a 28 Brix van 17,5%-kal. Amúgy jelen borunk 12%-os alkoholtartalommal bír, tehát ez kb 20,5 Brix lehetett a mustban.

Miért megosztó? Színre világos rubint vagy inkább sötét rózsaszín, kis túlzással akár azt is mondhatnánk, hogy félúton van a rozé és a vörösbor színe között; természetesen ez egy nagyon pontatlan megfogalmazás, nincs olyan, hogy „rozé szín” vagy „vörösbor szín”, de remélem érted, hova akarok kilyukadni.

Aztán van egy nagyon viccesen hangzó tulajdonsága is… Nem is tudom, hogy fogalmazzak… Szóval olyan… furcsán mozog… Aha, ja, gondolom nincs benne pszichoaktív anyag. Szóval, amikor megforgatod a pohárban, vagy csak mozgatod a poharat, van egy minimális köhömm… szóval kocsonyára emlékesztető dinamikája a mozgásának. Kocsonyadinamika, érted. Nincs benne pszichoaktív anyag…

Na ezt megbeszéltük. Most jöjjön az illat. Nos, említsük meg a savanykás cseresznyét… a borsot és… a bőrt. Jajj. De amúgy tényleg.

Amint fent említettem, ez a bor egy rejtély. Hogy a frászba lehet ilyen tannintartalma ilyen kevés színanyag mellett? Nos, ha olvastad a Cusumano benuara Tenuta Presti e Pegni 2016-ról szóló bejegyzésemet, ott említettem, hogy amennyiben rövid ideig hagyják a héjon a mustot, csak a színanyag ázik ki, ha több ideig, akkor a tannin is. Ez a Kadarka 14 napig volt héjon. A fent említett benuara mindössze kettőt… De a benuara 70% Nero d’Avola. Nem véletlen a Nero a szőlő nevében… Szóval visszatérve a tanninra, tanninbombának nem mondhatnánk, de megdöbbentően jelentős. A savak még mindig hangsúlyosabbak, de ilyen színanyag mellett nagyon megdöbbentett ez az ízvilág. Olyan szinten, hogy véletlenül kétszer írtam le, hogy megdöbbentő (már javítottam).

Szóval a tannint megfejtettük. A kadarkára jellemző még a fűszeresség is. Abszolút jelen van. Ízre találhatunk benne még almát, diót, borsot, paprikát és csipkebogyót is. Meglepően hosszú lecsengésű. Úgy tűnik Tóth Feri bácsi nagyon érti a dolgát, le a kalappal!

Megtaláltam az oldalukat és ott ezt a bort is. Szilvás, gyümölcsös illatot említ. Sajnos én ezt nem érzem ki. Ízre törkölyt és mazsolát mond. A törköly teljesen ott van, meglepő, hogy mennyire! Talán a mazsola is, de nem úgy mint egy mediterrán bornál vagy egy Rhone völgyinél, sokkal visszafogottabban. Ez a bor nagyon „soványka”, „vékony”, tehát ha a mazsolát meg is említjük ezzel a tulajdonsággal kell kiegészíteni.

Nagyon örülök, hogy az oldalukon azt írják, hogy „még a friss Kadarka szőlőszemek zamata is felvillan”. Én is éreztem! De nem mertem leírni. Úgy írták le, hogy fel sem tűnik a szóvirágok között (nem zavaróak a szóvirágok, ha van mögöttük igazság)!

Mindenféleképpen kiemelném még az oldalukról a következő adatokat: „Alkohol: 12,13 %, Összes cukor: 0,8 g/l, Cukormentes extrakt: 23,8 g/l, Titrálható sav: 4,4 g/l, Szabad kéndioxid: 29 mg/l ”

Verdikt? Megéri az árát? A webshopjukban 2500ft. Azért szeretem a borokat, mert temérdek meglepetést hozhatnak. Egyszerűen benne van a lutri, hogy jót veszel-e? Emlékszel, az elején megemlítettem már a „lutri” szót! Teljes mértékben biztos vagyok benne, hogy ez a bor nagyon nagyon sok mindenkinek NEM fog ízleni. Ettől függetlenül, nekem kimagasló élményt adott! Számomra az értéke nem igazán mérhető pénzben. Ha legközelebb Mr. Philosopher (vagy más) Magyarországra jön, valószínűleg nem fogom ezzel a borral kínálni. Ahhoz, hogy értékeld, egy nagyon szűk réteghez kell tartoznod. Azok közé akik a nem-szokványosat, az újdonságot, a felfedezni valót keresik a borban.

2 Comments

Add Yours →