Rétegzett gondolatok 420. Havas & Tímár Franom 2017

Kóstoltam: 2023. február

A palack rövid története többé-kevésbé szokványos. Habár a bordeaux-i fajták közül a Cabernet-Franc a kedvencem, mostanában keveset kóstoltam belőle. Mivel sokat adok annak a szavára, aki ajánlotta, roppant magas elvárásokkal bontottam fel.; Igen, ez a szituáció mindig nagyon kétesélyes! Na, nézzük az elemzést!

Külcsín

Havas & Tímár Franom 2017
Ez lenne a címkehangsúlyos kép? Úgy tűnik már megint poénokat lövök le előre. Azok a könnyek!
Havas & Tímár Franom 2017
Ez lenne a címkehangsúlyos kép? Úgy tűnik már megint poénokat lövök le előre. Azok a könnyek!

A front címke roppant ízléses, számomra külön pozitívum, hogy habár a sarkokat díszítő motívumok magyar népművészetre hajaznak, nem magyarkodóak vagy tolakodóak.

A „kézműves” feliraton sokat gondolkodtam. Persze, értem a logikát, miért kerül fel (amúgy minden borukra), viszont szerintem nem szerencsés. Célcsoportjuk a tájékozottabb fogyasztók, akik valószínűleg ajánlás alapján emelik le a kereskedés polcairól, ezért egy a hátsó címkén feltüntetett „készült x palackkal” sokkal jobb döntés lett volna. Az alacsony darabszám (pl. 3900 a Franom ’18-as évjárata esetén) olyan érzést kelt a megfontoltabb vásárlóban, hogy ritka kincset tart a kezében, ami gyorsan el fog fogyni. Továbbá nem kell az emberek után kiabálni a front címkével, mint a szupermarketek polcaira szánt boroknál. Ehhez érdemes hozzávenni, hogy a „kézműves” szó sokakban – jogosan – kettős érzelmeket szül.

A hátsó címkéről derül ki a nedű szűretlensége és brutál 14,5%-os alkoholtartalma.

Szín és illat

Havas & Tímár Franom 2017
Havas & Tímár Franom 2017

Pohárba töltve egész sötét cseresznye színben tündököl, a könnyek bitang teltek, lassúak és színezettek. Szűretlensége kiabál róla még azoknak is, akik soha nem olvasták a címkén.

Illatában a gyógynövényesség uralkodik picike gyümölcsös savannyal, írjuk azt mondjuk, hogy meggy. Hordós érlelésről árulkodik a szantál és az eukaliptusz is. Az alkohol kipárolgása mindent elsöprő… lenne, egy karakterrel kevésbé megáldott bornál, itt viszont inkább súlyt, testet ad a többi vetülethez (igen, ezt még mindig az illatnál írom). Hosszú szellőzés után el lehet veszni az illatában. Csodálatos!

Ízvilága

Havas & Tímár Franom 2017 pohárba töltve - teret kíván
Havas & Tímár Franom 2017 pohárba töltve – teret kíván

Nem szokásom előre lelőni a poént (de, amúgy igen, de csak ha el vagyok ragadtatva) roppant telt, testes, magas beltartalommal, már-már mediterrán forróvérűség jellemzi!

Ezt egy kicsit bővebben kifejtve tannintartalmával kezdenék. Kifejezetten markáns, biztos vagyok benne, hogy sokaknak már túl vad lenne. Van itt minden, fekete bogyósok héjas ízei, mint akár a fekete ribizli, szeder vagy áfonya. A lecsengés végére erősödik fel a csokoládé és a száraz kakaó.

Itt kell megemlítenünk a hordós érlelésből eredő csipetnyi fahéjat, diót és tölgyességet, ami már-már visszafogottnak hat ennyi izmos tannin mellett… Á, inkább mögött. A Cabernet-Franc annyira jellemző füstösségét is ezen a vonalon említeném. Fűszerességében a bors és a zöldpaprika emelhető ki.

Havas & Tímár Franom 2017 pohárba töltve - nem lehet betelni vele!
Havas & Tímár Franom 2017 pohárba töltve – nem lehet betelni vele!

Gyümölcsössége egyszerűen elragadó és gazdag. Fekete cseresznye, zamatos meggyhús és a fent már említett fekete bogyósok.

Savai habár szintén élénkek, szépen belesimulnak ízvilága többi vetületébe, jól kiegyensúlyozzák azokat. Itt csak a hibiszkuszt és cigánymeggyet hangsúlyoznám. Ez utóbbi a lecsengésében kísér el időtlen időkig.

Habár már említettem, érdemes kiemelni, hogy a szellőzés gyönyörűen kiteljesíti és árnyalja karakterét. Valódi, őszinte bor. Roppant karakterrel.

Bor és művészet

Borunk ízvilágának képi megjelenítésére Auguste Rodin Gondolkodó című szobrát választottam. A Franom óriási karakterrel rendelkezik, melyet jól szimbolizál a szobor monumentalitása, kidolgozott izomzata. Gazdag gyümölcsössége helyett inkább hangsúlyos tannintartalmát emelném ki a szobor színében a sötét tónusok dominanciája miatt. Ezt minden bizonnyal fogalmazhattam volna kevésbé… rétegzetten… Elgondolkodtató, hogy boroknál szokták használni a rétegzett szót az ízvilágra, holott a szó eredeti jelentését szigorúan véve ez értelmetlen… Na, jó nézzük inkább a verdiktet!

Auguste Rodin Le Penseur című szobra a wikipédiáról linkelve
Attribution: CrisNYCa, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Auguste Rodin Le Penseur című szobra a wikipédiáról linkelve

Verdikt

Megéri megkóstolni? A ’18-as évjárat kapható jelenleg épphogy 5000ft alatt. Ennyi pénzért egy minden cseppjében maszkulin, erőteljes de ugyanakkor valódi, őszinte és nem utolsósorban roppant komplex bort kapunk. Hardcore Cabernet-Franc rajongóknak kihagyhatatlan, de nem ám könnyed tavasz esti tucat csacsogáshoz; mély, lényegi, nehéz diskurzushoz, a lehető legkomolyabb gondolatokkal. Rétegzetten. Bocs, ez kihagyhatatlan volt!