Romantikus karakter 393. Szeleshát Cabernet Franc 2016

Kóstoltam: 2021. június

A palack rövid története, hogy Szekszárdon jártunk és mivel a Szeleshát borászattal eddig jó tapasztalataim voltak, vettünk náluk ezt-azt. A Cabernet Franc amúgy szerintem egy kifejezetten alulértékelt fajta, csodákat lehet alkotni vele. Melegebb éghajlaton igazi tüzes, fűszeres (különös hangsúllyal a zöldpaprikára), sokszor füstös borokat ad (hordós érleléssel persze), magas tannintartalommal.

Szóval adott volt egy borszőlő, amit imádok. Vajon milyen lehet egy szekszárdi, romantikusabb stílusban? Na, nézzük!

Külcsín

Szeleshát Cabernet Franc 2016 ferdén
Szeleshát Cabernet Franc 2016 ferdén

Igen. Ferde a kép. Vajon miért? Így nem tűnik fel, hogy a palackra ferdén ragasztották fel a címkét, mert azzal vagy elfoglalva, hogy milyen eszement művészi önkifejezésbe kezdtem ismét (érdemes átgondolni, mekkora meló úgy ferdén fotózni és vágni, hogy az esztétikus is legyen). Ezt leszámítva a front címke kifejezetten modern. A hátterében lévő állatmotívum (no, nem az arany oroszlán, hanem az, amit eddig észre sem vettél!) feladta a leckét. Első blikkre valami sumér, mezopotámiai vagy asszír eredetű mintázatnak tűnik. Sajnos a weboldalukról erre való utalást nem találtam, de érdekesség, hogy a borászat dűlőin még a kelták kezdtek először szőlőművelésbe. Igen, a kelták. Utánuk? Kitalálod? Hát persze, hogy a rómaiak később pedig az egyház, itt épp a Bencések.

Szeleshát Cabernet Franc 2016
Na ugye, hogy ferde?
Szeleshát Cabernet Franc 2016
Na ugye, hogy ferde?

Visszatérve a külcsínre, a hátsó címke ínycsiklandó rózsaborsot ígér, gazdag gyümölcsösséggel és visszafogott hordós jegyekkel. Kiderül még a 14%-os alkoholtartalom is.

Szín és illat

Szeleshát Cabernet Franc 2016 pohárba töltve - túlcsordul
Szeleshát Cabernet Franc 2016 pohárba töltve – túlcsordul

Pohárba töltve a nedű egész mély cseresznye színben tündököl. A könnyek hihetetlenül teltek, olajos érzetet keltenek, komótosan csordogálnak csak a pohár falán. Illatában először a füstösséget és gyógynövényességet emelném ki. Ezek mellé említenék még borsmentát és valamennyi floralitást. Az alkohol kipárolgása jelentős, ahogy azt a 14%-tól elvárhatjuk.

Ízvilága

Szeleshát Cabernet Franc 2016 pohárba töltve
Szeleshát Cabernet Franc 2016 pohárba töltve

Hasonlóan a’16-os Szeleshát Merlot-hoz, bontáskor itt is a gyümölcsös ízek vitték a főszerepet, de szellőzéssel szépen komolyodott. Kezdjük felsorolásunkat mégis a gyümölcsösséggel. Fekete bogyósokból a fekete meggyet és a szilvát, sőt szilvalekvárt hangsúlyoznám leginkább, de találunk még itt fekete ribizlit is bőven és talán egy kis málna is figyel a háttérben.

Tannin vonalon, kapcsolódva a gyümölcsösséghez lazán említhetünk fekete olívát és aszalt paradicsomot is. Kevésbé megbotránkoztató vizekre evezve a fekete csokoládét kell mindenféleképpen kiemelnünk, méghozzá hangsúlyosan. Mellette persze szépen sorakoznak a tradicionálisabb ízek, mint a fekete tea vagy gyógynövényesség. Ne felejtsük el, hogy lassan már öt éves lesz borunk. Magas alkoholtartalma és telt gyógynövényessége együtt egyfajta keserűlikőrös beütést is kölcsönöz neki, de szigorúan csak pozitív értelemben.

Savak szempontjából is a gyümölcsösség vonalán kell mozognunk, így elsősorban csipkebogyót említhetünk, mellette cigánymeggyet és hibiszkuszt.

Fűszerességének érdemes külön bekezdést szentelni, a Cabernet Francra annyira jellemző zöldpaprika mellett nem mehetünk el szó nélkül! Persze mellette a fekete borsot és a borsmentát is említhetjük. Egye fene, legyen rózsabors is! A hordós jegyek inkább szubtilisen, a háttérben meghúzódva adnak szép kontúrt ízvilágának. Beleolvadnak a tannin vonalon már említett fekete csokoládéba, amit fontos leírnom még egyszer.

Bevallom, az első kortyban még nagyon nem barátkoztunk meg. Nyílnia kellett, szellőzéssel gyönyörűen komolyodott, markánsabb lett. Hangsúlyozandó a dekantálás fontossága. Vagy a palackban szellőztetésé, ha a türelmesebb emberek közé tartozol.

Bor és művészet

John Singer Sargent Dr. Pozzi at Home című képét választottam borunk ízvilágának képi megjelenítésére. Adott egy maszkulin borszőlő amiből roppant karakteres borok készíthetőek. Szekszárd viszont inkább gyümölcsös, romantikus köntösbe bújtatta. A hordós érlelés is inkább gyengéden a háttérbe simul semmint, hogy erőteljes jegyeket kölcsönözne a nedűnek.

A festményen lévő férfit más testtartással és más kontextusba helyezve akár korabeli (1800-as évek legvége) lovaskatonának is vélhetnénk. Ellenben bársony köntösben, papucsban állt pózt. Nem mellesleg közel sem harcos: Dr. Pozzi egy műgyűjtő nőgyógyász volt. Make love, not war, mondhatná.

John Singer Sargent Dr. Pozzi at Home című képe a Wikipédiáról linkelve
attribution: John Singer Sargent, Public domain, via Wikimedia Commons
John Singer Sargent Dr. Pozzi at Home című képe a Wikipédiáról linkelve

Verdikt

Megéri az árát? Nos, a borászatnál kereken 3000ft-ot kértek egy palackért. A rövid válaszom egy határozott igen. Fekete bogyós gyümölcsök, bársonyos csokoládé és kellemes fűszeresség jellemzi. Dekantálással szépen komolyodott, gyönyörűen hozza a szekszárdi tájjeleget, még ha ezzel pont nem azt az oldalát mutatja, amiért imádom ezt a borszőlőt. De emiatt nem fogunk háborúzni.