Sírva vigad a csapatmunka 340. St. Andrea akutyafáját 2018

kóstoltam: 2020. március

Ha csak a borelemzésre vagy kíváncsi, görgess le addig, amíg a nedű nevét nem találod ismét!
Addig is: A palack rövid története, hogy barátokkal elutaztunk a hétvégére és többek között Őt vittem magammal kóstolásra (persze ez a mondat félreérthető úgy, hogy a többi barátom is bor lenne; nem. Hús-vér emberek). Mivel a hátteremet nem akartam magammal vinni (az asztalt meg pláne), egy biliárdasztalt szemeltem ki magamnak. Ezért szokatlan a borítókép.

Apropó, borítókép! Kis magyarázkodás: Miért van a pohárra írva, hogy Egri Bikavér Hungarikum? És miért ferdén? Nos, az első kérdésre a válasz, hogy egy egri borkóstolóról származik a pohár, a másodikra pedig, hogy ez az utazópoharam. Nem félek, hogy összetörik (mert van belőle még bőven, egyenesebb feliratos is) és nagyon jó adottságokkal rendelkezik. Egyszer írok egy bejegyzést a megfelelő pohárválasztásról, egyelőre legyen elég annyi, hogy formájából adódóan az illatokat jól kiemeli, méretéből (űrtartalom) fakadóan pedig még éppen megfelel egy ropogós fehérbor vagy egy telt mediterrán vörös vizsgálatára is. Az illatnál mindkettő számít, a kortynál viszont már a szádban van: mindegy, milyen a pohár (mondjanak bármit az okosok).

A St. Andrea Áldás Bikavér elemzésem borítóképe
Kattintva elérheted
A St. Andrea Áldás Bikavér elemzésem borítóképe

A bevezetőhöz tartozik, hogy a St. Andrea Áldás Bikavért szoktam mostanában mindenkinek venni ajándékba, mert közép árkategóriában szerintem a legjobb Bikavért kínálják. Többek között ezért voltam már régóta kíváncsi akutyafá… akutyafáját-ra? Akutyafájára? A… Nézzük inkább a bort!


St. Andrea akutyafáját 2018 Egri Vörös Cuvée

 St. Andrea akutyafáját 2018 Egri Vörös Cuvée
St. Andrea akutyafáját 2018 Egri Vörös Cuvée
Volt sakkasztal is, csak azon épp játszottak

Külcsín

A palack az Andreáéktól (mennyi magánhangzó!) megszokott dombornyomott mintával rendelkezik. Az elülső címkénél próbálkoztak az elegánsat a laza színessel ötvözni, hogy szerinted sikerült-e egyéni ízlés kérdése. A hátsó címkén kevés a szöveg, de az roppant informatív: Merlot, Kékfrankos, Portugieser és Turán cuvée. Na ez aztán a csapatmunka! A Turán festőszőlő ugyanakkor a Portugieser fakóbb, a Merlot kozmopolita a Kékfrankos pedig magyaros (a világ Kékfrankos, ill. Blaufränkisch termelésének közel fele Magyarországon történik, amúgy relatív elterjedt még a szomszédos országokban és a németeknél is).

Az Antióchiai Szent Kézigránát repesz változata a.k.a. a Magistri Nobiles Vinorum Pannoniae logója
Az Antióchiai Szent Kézigránát repesz változata a.k.a. a Magistri Nobiles Vinorum Pannoniae logója a St. Andrea Áldás Bikavér palackján fényképezve

A hátsó címkéről derül ki a 13,5%-os alkoholtartalom és az Antióchiai Szent Kézigránát repesz változata is helyet kap (A Magistri Nobiles Vinorum Pannoniae logója).

Szín és illat

Pohárba töltve a nedű mély lila színben tündököl, a könnyek teltek, színezettek és lassított tempóban csordogálnak csak lefelé a pohár falán. Illatán hosszabb szellőzés után a floralitás és a gyümölcsösség uralkodik. Utóbbinál meggyet és cseresznyét is nyugodt szívvel mondhatunk, továbbá egy kevéske édeskésséget és az alkohol visszafogott, de mégis érezhető kipárolgását. Bontáskor sokkal karakteresebb volt a fanyar-gyógynövényes vetülete és az édeskés illat is. Az utóbbival bevallom nem éreztem magam komfortosan.

Ízvilág

Ízében az enyhén édeskés gyümölcsösséggel kezdeném. Természetesen száraz borról van szó. Gyümölcsökből málnát és meggyet említenék elsősorban. Tanninjai karakteresen fanyarak, erős fekete teát és csokoládét is mondhatunk sok-sok gyógynövénnyel. Ezen a vonalon mindenféleképpen megjegyzendő, hogy a fanyarsága már-már bántó. Ha nem szereted a karakteres tanninnal rendelkező borokat inkább a túláztatott teát éreznéd ki belőle. Ásványosságát mindenféleképpen kihangsúlyoznám és csak ezután térnék át a savakra. Abszolút visszafogottnak tűnnek, citrusosak és jó struktúrát adnak a bornak. A bor édeskésségére visszatérnék még egyszer. Furcsa és kicsit természetellenes érzetet kelt.

Verdikt

Gergely Borház Balatoncsicsói Merlot Elemzésem borítóképe
Kattintva elérheted
Gergely Borház Balatoncsicsói Merlot Elemzésem borítóképe
Kattintva elérheted

Megéri az árát? Nos, mostanában (Didliéknél) a szokásos kétezer feletti árnál jóval kedvezőbben, egy híján 1700ft-ért lehet hozzájutni. Mindenféleképpen pozitívumként emelném ki, hogy hozza az egri tájjelleget (elvégre sírva vigad a magyar, imádom az Eger régió „komor” vöröseit), ettől függetlenül nagyon nehezen barátkoztam meg vele, mert ízvilága nem kifejezetten őszinte (általam kreált kifejezés, olvasd el a Balatoncsicsói Merlot elemzésem, ha kíváncsi vagy, mit jelent). Ezért bevallom, most bajban vagyok. A fenti kérdésre (Megéri az árát?) határozott igent nem tudnék mondani. De a válasz mégis igen. Jó pont, hogy ízvilága még hosszú szellőzéssel sem esett szét, ez a nedű minőségét bizonyítja. Ízvilága kiegyensúlyozott és a fent említett őszinteség ilyen értelemben vett hiányának van egy pozitív hatása is: társasági összejöveteleken az egyszeri borivók nagyon fogják szeretni: könnyen csúszóssá teszi a bort és a második pohár után már amúgy sem olyan fontos az ízek elemezgetése senkinek.

1 Comment

Add Yours →

Ha szeretnél hozzászólni...