Sokáig szórakozó ízlelőbimbók 285. Balla Géza Feketeleányka Selection 2017

Kóstoltam: 2019. szeptember

A palack rövid története, hogy pár éve ittam már Balla Géza Feketeleánykát, 2015-öset. Most visszaolvastam a régi jegyzetem és az igazat megvallva akkor elég negatív véleményt írtam róla. Viszont, valamilyen okból kifolyólag egy pozitív emlékkép élt az agyamban. Ezt a pozitív előérzetet táplálta még, hogy jelen palackot Egerben egy olyan boltban vettük, ahol eddig még csak válogatott és jó borokkal találkoztam. Amúgy étterem is. Ha ismerős vagy arrafelé, tudod miről beszélek!

Balla Géza Feketeleányka Selection 2017
Balla Géza Feketeleányka Selection 2017

Külcsín

Az elülső címke kifejezetten különleges. Balla Géza monogram szinte kiugrik, így első nézésre nem is vesszük észre a hátteret, ami egy fekete-fehér fénykép egy menyasszony arcáról… döntve, hogy csak akkor legyen valamelyest szembetűnő, ha fektetve van a palack (balkezes lenne a címke tervezője?). Szerintem zseniális. Találunk még egy Magyar Bor Akadémia az év bortermelője díjat igazoló matricát is. A hátsó címkéről kiderül még a 13,5%-os alkoholtartalom és a származási hely: Románia. Az üveget parafadugóval zárták le és csokis beütése volt az illatának, kellemes.

Szín és illat

A nedűt pohárba töltve mély rubin színnel találkozhatunk. A könnyek erőteljesen színezettek és közepesen lassú tempóban csordogálnak lefelé. Az illata bontáskor roppant kellemes volt, domináns csokoládéval. Szellőzés után a floralitás veszi át a főszerepet, de mellette találunk még édeskés cseresznyét… sőt amolyan cseresznyesütis illatot, egy kis kóladiót, édeskés csokoládét és az alkohol kipárolgását (méghozzá elég markánsan). A vaníliát majdnem kihagytam, pedig erőteljes és írjunk mellé még tölgyet is. Igen, ezeket a furcsaságokat fedezhetjük fel és igen, mindegyiket. Ha nem lenne elég hosszú a sor, írjunk illatra még mogyorót és mandulát is!

Amúgy az illata roppant kellemes és ahogy a fentiekből látod… összetett. Nem kifejezés! (Zárójelben jegyzem meg, hogy a hátsó címkén az illatra mindössze annyit írnak, fűszeres. Arról én meg pont nem írtam. Nem is ezt tartom a leginkább jellegzetesnek az illatában. Sőt! Megmentésemre siet a weboldaluk, ahol már ők is a gyümölcsösséget hangsúlyozzák)

Ízvilága

Ízében is hasonló komplexitást mutat és külön kiemelném a hosszú lecsengést. Közepesen testes csak, a savak relatív karakteresek de mégsem túl tolakodóan (talán csak egy picikét, ízlés kérdése). A tannin is jelen van, de mégis inkább bársonyosan, visszafogottan és egy hatalmas adag csokoládéval van színezve! Nem is étcsoki, sokkal inkább tejcsoki! Mellette találunk még meggyet és cseresznyét, egyszerre savanykásan és egy kicsit édeskésen. Száraz a bor amúgy. Itt is megjelennek az illatnál már említett dolgok, vanília, tölgy – ahogy szellőzik, egyre markánsabb tannin és fekete csokoládé – egy jelentős adag füstösséggel és igen, fűszerekkel ötvözve! Még akár karamellt is mondhatnánk!

Az alkohol ilyen ízkavalkádban már kevésbé észrevehető. A feljebb említett meggy és cseresznye mellé lényegében az összes létező fekete bogyós erdei gyümölcsöt leírhatnánk, élükön a szederrel és a fekete ribizlivel. De érezhetünk (sima) ribizlit és sok-sok málnát is. A fent már említett csokoládés-édeskés ízekkel együtt nyugodtan mondhatjuk azt, hogy a korty olyan ízérzetet ad, mint egy nagy harapás Feketeerdő torta! Talán még a puncs sem lenne túlzás. Így a sor végére leírhatjuk még a mazsolát is. Nagyon is!

Felmerülhet a kérdés, hogyan tudták ennyire nagyon kellemesen megőrizni a gyümölcsízeket és ilyen élénk hordós jegyekkel ötvözni azokat? Amennyiben abból a feltételezésből indulunk ki, hogy minden íz teljesen természetes (miért is lennénk rosszindulatúak), akkor a következőt vélhetjük: a bor egy részét acéltartályban tartották, megőrizvén a gyümölcsös ízeket, míg a másik része hordós érlelést kapott és a hordók relatív újak lehettek és nagyon jól eltalálták a pörkölésüket! Nos, a weboldalukon csak az 50 hektós ászokhordót említik és a Feketeleánykáról írnak pár érdekességet, miután kihangsúlyozzák gyümölcsösségét. Például a Hunyadiak kedvence volt és a Fekete Sereg katonái is ezt itták.

A verdikt előtt még egyszer kihangsúlyoznám a nedű komplexitását mind illat, mind ízvilágában! Ezért megérdemli, hogy leírjuk rá: kerek. Ha ismersz, tudod, havonta csak egy bornál szeretném leírni ezt a szót. Értékeljünk!

Verdikt

Megéri az árát? Nos, a neten leginkább 3100ft körül mozog az ára. Mi egy kicsit drágábban vettük, de ettől tekintsünk el! Ez a bor roppant kellemes, gyümölcsös, tényleg olyan, mintha egy Feketeerdő tortába harapnál! Ez az összeg tényleg nagyon megéri egy palackért! Mindenféleképpen érdemes kóstolni belőle, sőt még azt is meg merném kockáztatni, hogy hölgyeknek is jó választás lehet. Édeskés gyümölcsössége könnyen csúszóssá teszi és összetett ízvilága sokáig szórakoztatja az ízlelőbimbóinkat.