Súlycsoport felett 380. Sauska Cuvée 13 2018

Kóstoltam: 2020. november

A palack rövid története, hogy habár a Sauska pincészetet nagyon szeretem, a 13-as cuvée-jükről eddig még nem írtam elemzést. Hogy ne lőjem le a poént ennek okait elhintettem a bejegyzés különböző pontjain. Most viszont az egyik diszkontlánc igencsak kedvező áron rakta ki a polcaira, így a megnövekedett érdeklődés kedvéért úgy döntöttem szentelek neki egy posztot.

Külcsín

Sauska Cuvée 13 2018
Szása és alatta a mása
Sauska Cuvée 13 2018
Szása és alatta a mása

Sauskáék roppant profik a külcsín kialakításában (is). A pezsgőjük díszdoboza (még csak a rosé pezsgőjükről írtam elemzést) olyan letisztult és esztétikus, hogy azt a Chanel-el egy súlycsoportban emlegetném.

Visszatérve jelen borunk csomagolásához, a csavarós kupak minden csodás gyakorlati előnyének ellenére szerintem hatalmas hibapont. Értem én, hogy a pincészet legolcsóbb vörös cuvéeje (szándékosan nem az egyszerű szót használtam) de sok emberrel találkoztam már aki kerek perec kijelentette: ebben az árkategóriában nem hajlandó csavarós kupakos bort venni.

A front címke a megszokott, letisztult vonalat képviseli. Csak az évjárat és az eredetmegjelölés derül ki róla. Meg persze lyukas.

Szín és illat

Sauska Cuvée 13 2018 pohárba töltve
Sauska Cuvée 13 2018 pohárba töltve

Pohárba töltve a nedű mély cseresznye színben tündököl. A könnyek teltek, színezettek és egészen komótosan csordogálnak csak a pohár falán. Illatában a fűszeresség átütően karakteres, élénk és színes. Fűszerpaprika, fekete bors, eukaliptusz. Mellette valamennyi gyógynövényesség még próbál érvényesülni. Más borban már karaktert adna, itt másodhegedűs. A pincészet oldalán különböző gyümölcsöket és friss kovászos kenyeret hangsúlyoztak az illatában. Habár pékségnek nem mondanám, de igen, mind benne van. Viszont a fűszeresség mögött számomra minden más eltörpül.

Ízvilága

Nem indíthatok dűlők löszös agyagával, mert mindenki kitér a hitéből, úgyhogy helyette tannin. Mindenféleképpen a fekete csokoládéval kell kezdenünk. Utána említhetünk fekete olívát és szedret. Tannin vonalon, nem gyümölcsnél. Utána sorolhatjuk a szokásos fekete teát és társait. Szárít is piszkosul. Nyolc hónapig érett harmadtöltésű hordókban, így kevéske de nyers tölgyességet, no meg szantált is írhatunk a sor végére.

A savak gyönyörűen és karakteresen adnak ellensúlyt. Citrus vonalon lényegében bármit említhetnénk, most maradjunk a grapefruitnál. Mellette a szokásos ribizlit, csipkebogyót, cigánymeggyet is felsorolhatjuk a mandarinnal egyetemben.

Gyümölcsösség vonalon fekete és piros gyümölcsökből minden jön csőstül! A korábban felsorolt fél Fekete erdőn kívül még említsünk fekete meggyet, szilvalekvárt, fekete ribizlit és szedret. Az érett gyümölcs zamata tartalmat és mélységet ad a bornak és már-már mézes is. Természetesen csontszáraz a borunk, a biztonság kedvéért azért leírom.

A nagy íztumultusban csak a legfontosabbról feledkeztem meg: a fűszerességéről. Természetesen a fűszerpaprika uralja a mezőnyt, de megemlíthetünk még emellett jalapeñot és zöldpaprikát is bőven. Azért soroltam fel háromféle paprikát, hogy érződjön a súlya, no meg a sokszínűsége is.

13,5%-os alkoholtartalma a címkén komolytalannak tűnik. Manapság már annyi modern eszközük van a borászatoknak, hogy szimplán az alkoholtartalom alapján már jóformán semmire nem következtethetünk egy bornál amíg ki nem bontjuk a palackot. Borunk tartalmasságát, testességét már említettem a gyümölcsösségről szóló bekezdésben. Meg azzal egészíteném ki, hogy „sűrű szövésű” (kivételesen a Didlis reklámújságban nem írták le ennél a bornál ezt a kifejezést, pedig nagyon szeretik. Nagy kár. Kivételesen pont betalált volna), a közepesen testes legfelső határára lőném be. Már komolyan vehető. Bőven.

Technikai részletek

Sauskáék weboldaláról kiderül, hogy borunk egy Cabernet Sauvignon, Merlot, Kékfrankos, Portugieser és Cabernet Franc cuvée, mindössze 3-5 napig tartott a hidegáztatás. 2018 egy kifejezetten forró év volt.

Bor és művészet

Most nem választottam festményt, viszont zenét azt bőven. Amikor a palackot kibontottam és belekóstoltam, eldöntöttem, hogy Jenn Fiorentinotól fogok egy zeneszámot választani. Borunk ekkor még keveset szellőzött könnyedebbnek érződött és kevésbé komolynak. Viszont fűszeressége élénk volt és gazdag. És hetyke és mediterrán és élettel teli. Az első pohár olyan, mint No Use For A Name -There Will Be Revenge (Acoustic Cover) Jenn Fiorentino előadásában.

No Use For A Name -There Will Be Revenge (Acoustic Cover) Jenn Fiorentino előadásában

Aztán elkezdtem azon tűnődni, hogy milyen művészeti alkotást választok a borhoz (akkor még nem volt meg a végső döntés és még mindig festményekben gondolkodtam). Valahogy a Sauska Cuvée 11 kóstolásánál fennakadt nálam a lemez az „erős nő” gondolaton, mivel jelen nedűhöz hasonlóan roppant gyümölcsös és savai gazdagok. Ekkor már többet szellőzött borunk, fűszeres karaktere mellett egyre tartalmasabbnak érződött. A második és harmadik pohár olyan, mint Adele – Rolling In The Deep Chester Charles Bennington előadásában. Az eredeti verziót soha nem raknám fel, annyira elcsépelt.

Adele – Rolling In The Deep – Linkin Park Cover

Pár óra szellőzés után a tannin elsöprővé, komollyá válik, beltartalma magas, a savak erős, már-már kicsontosodott struktúrát adnak. A 13,5%-ban számszerűsített alkohol könnyelmű alábecslésnek tűnik a negyedik pohárnál. Szembe jön Rammstein – Deutschland feldolgozása Gamazda által – zongorán. Borunk nagynak tűnik. Eszembe jut, hogyan fognak korunkra emlékezni a jövőben. Az előrehaladott technológiával edzett sportolók olyan teljesítményeket hoznak, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt. A világháló minden művésznek esélyt ad a megjelenésre és egymás műveinek feldolgozásával a kreativitás szárnyalni kezdett… csak épp senki nem áll meg egy pillanatra sem, hogy megcsodálja mindezt. Rohanunk a következőre. Csúcsról csúcsra. Ki tudja meddig.

Rammstein – Deutschland (Piano cover by Gamazda)

Egy egyszerű rockzene szám. Így átdolgozva epikus, monumentális. Egy birtokbor. A borászat legolcsóbb bora sokkal komolyabb, mint a súlycsoportjában lévők. Értékeljünk!

Verdikt

Megéri az árát? Habár jellemzően 2700ft környékén mozog az ára, most egy híján 2300ft-ért is megvehetjük. A rövid jellemzés az lenne, amit az előző bekezdésben írtam, egy apró kiegészítéssel. Sokkal komolyabb, mint a súlycsoportjában lévők. Csavarós kupakkal. Ez legyen a legnagyobb bajunk.