Számtalan apróság 2. és a kertész

Ruppert a nyúl 2019, Linzer-Orosz Zöldveltelini 2019 és Jardinero Sauvignon Vega Eslora 2019

Pár hete kezdtem azt a szokásomat, hogy azokról a borokról, amiket említésre méltónak tartok, de egy egész bejegyzés megírásához és a minőségi fotók elkészítéséhez nincs elég időm, rövid és lényegretörő jegyzeteket írok, majd hármasával töltöm fel őket egy posztban. Most rászántam magam egy borítókép elkészítésére azért, Grant Wood – American Gothic című festményét dolgoztam át. Na, de miféle kertész? Nézzük előbb a borokat!

Ruppert a nyúl 2019
Ruppert a nyúl 2019

Ruppert a nyúl 2019

Számtalan apróság 1. és a cica című bejegyzésem borítóképe
Kattintva elérheted
Számtalan apróság 1. és a cica című bejegyzésem borítóképe
Kattintva elérheted

Az első Számtalan apróság című bejegyzésben már röviden összefoglaltam a legfontosabbakat a pincészetről. A Nyúl azért lett nyúl, mert odaszoktak a nyuszik a szőlőbe, a szőlőtőkék sorközén meghagyott fűbe, mert senki sem bántja őket. A legfontosabb technikai részlet, hogy egy Olaszrizling, Sauvignon Blanc és Chardonnay házasításról van szó. Ízvilága alapján azt mondanám, ez a mennyiségi sorrend is a cuvéeben.

Pohárba töltve a nedű halovány szalmasárga színben pompázik, a könnyek enyhén teltek, közepesen gyors tempóban csordogálnak lefelé a pohár falán. Illata nagyon friss, sok citrussal, kevéske floralitással.

Bontáskor picikét még pezsgett (direkt). Ízvilágában egészen karakteres, de nem túl erős citrusokat, picike sós mineralitást jegyzeteltem először. Bőven száraz a bor, de maradványcukrait pont jól eltalálták, csak annyi van benne, hogy még épp a nagyon jól csúszik kategória alsó felén marad. Ízének hátterében találunk valamennyi grapefruit magos fanyarságot is. A 12%-os (relatíve alacsony) alkoholtartalma egyáltalán nem tolakodó, nagyon jól belesimul ízvilágába. Borunk könnyed, de nem túlzottan. Lecsengésében a grapefruitos citrusosság, sós mineralitás, és a grapefruit magos fanyarság is mind elkísér.

Polci ára 1950ft. Ennyi pénzért szerintem nagyon megéri! Ruppertéknek sikerült egy olyan bort csinálniuk, ami minden szempontból optimális. Sav, cukor, test és alkoholtartalom, mind olyan jól eltalált szinten vannak, hogy szerintem nem találsz olyan embert egy társasági összejövetelen, aki ne szürcsölné el boldogan.

Linzer-Orosz Zöldveltelini 2019
Linzer-Orosz Zöldveltelini 2019

Linzer-Orosz Zöldveltelini 2019

A borászat ‘18 óta működik ezen a néven. Alapító tagjai büszkén ecsetelik, hogy felmenőik között milyen sokan váltak közismertté a boraikkal. Oroszkrém tortáról és linzer sütiről nem tesznek említést. A Fertő tó környékén vannak szőleik és a fehérborokat reduktív módon készítik.

Jelen borunk pohárba töltve közepes szalmasárga színben tündököl, könnyei soványkák és gyorsan szaladnak lefelé a pohár falán. Illatában roppant karakteres a citrusosság – ezt szűkítsük lime-ra – és meglepő erősséggel érezhetjük az alkohol kipárolgását, annak ellenére, hogy az mindössze 12,5%.

Természetesen ízvilágában is az elsöprően domináns savakat, már-már élesen ható citrusosságot emelhetjük ki először. Ezen a vonalon még zöld almát írhatunk. Amúgy borunk roppant szikár és könnyed. Fanyarságában barackmagot említhetünk; gyümölcsösségében, ha nagyon megerőltetem magam még egy kevéske sárgadinnyét. De csak amolyan soványkát.

Ami számomra hatalmas pozitívum volt a borban és boldoggá tett, hogy gyönyörűen és őszintén hozta a tájjelleget és a hűvös klímával járó sajátosságokat. Polci ára 1750ft, szerintem ennyi pénzt mindenféleképpen megér. Jól behűtve egy forró nyári nap végén, akár szódával felütve is felbecsülhetetlen! Ételpárosításnak természetesen kizárólag linzert javasolhatok (azért oroszrkém tortát már inkább nem)!

Jardinero Sauvignon Vega Eslora 2019
Átejtett a kertész, csúnyán is néz: Jardinero Sauvignon Vega Eslora 2019

Jardinero Sauvignon Vega Eslora 2019

Ha azt hinnéd, hogy a „fresco y suave” a bor nevéhez kapcsolódik bármilyen értelemben ki kell, hogy ábrándítsalak (lesz még több is, készülj fel): valójában azt jelenti fresh and smooth, vagy magyarul mondjuk friss és… ne simának fordítsuk, legyen csúszós vagy jó ivású. De induljunk az elejéről!

A Márkvárt Ezerötös 1500 Cuvée 2019 elemzésem borítóképe. Itt sokat regéltem a címkedizájnról. Kattintva elérheted.
A Márkvárt Ezerötös 1500 Cuvée 2019 elemzésem borítóképe. Itt sokat regéltem a címkedizájnról. Kattintva elérheted.

A külcsínnel kell kezdenünk, mert ez borunk legerősebb pontja (sajnos). A bortEgyEzresért kategóriában az ilyen címkedizájn tökéletes és csodálatos megoldás. A koncepció (a Sauvignon Blanc jellemzően vágott füves illatokat produkál), hogy kertészt raktak a címkére egyszerűen zseniális. A szöveg ráadásul dombornyomott. És ezen a ponton elmondtunk minden pozitívumot a borunkról.

Didliék weboldaláról derül csak ki, hogy Sauvignon Blancról van szó (a palackon nem láttam sehol a Blanc szót) és a rövid jellemzést még az is lehet, hogy olyasvalaki írta, aki nem kóstolta a bort, csak ismeri a borszőlőfajtát. Aztán meg rányomta a plecsnit, hogy 85 pontot ér. Ezt most nem kommentálnám.

Pohárba töltve a nedű közepesen fakó szalmasárga színben tündököl, a könnyek meglepően (közepesen) teltek, viszont ultra gyorsak. Ha megforgatod a pohárban, elég erős kocsonyadinamikája van a bornak. Azt inkább nem részletezném, hogy ennek mi az oka. Ebben az árkategóriában sajnos nem várhatunk csodát!

Illatában meg sajnos a ként kell kiemelnem. Nem tudtam elmenni mellette szó nélkül, mert már-már bántóan, maróan erős. A háttérben van még valamennyi citrusosság, halovány gyümölcsösség, talán egy kevés bodza és az alkohol kipárolgása. Sajnos a Sauvignon Blancra jellemző vágott füves illat teljesen hiányzik belőle, hiába van kertész a címkén.

A kortyban egészen karakteresen éreztetik magukat a teltebb, déli gyümölcsöket idéző ízek, ami nem meglepő, hiszen spanyol a bor. A mangót emelném ki elsősorban. Savai dominánsak, citrusosságot, elsősorban citromhéjat, sok-sok narancsot említhetünk, amiket kevés sósság kísér. Mellettük lapul még valamennyi zöld alma, sőt picike bodza is. Fűszeressége markáns, mindenféleképpen kiemelném a gyömbért.

Egy híján 1000ft-ot kérnek érte. Ennyi pénzért egy olyan bort kapsz, aminek vicces a címkéje és be lehet tőle rúgni. Sajnos többet nem.

1 Comment

Add Yours →