Számtalan apróság 3. avagy szeplők és rudi

Tavaly kezdtem azt a szokásomat, hogy azokat az említésre méltó borokat, amikre nincs időm különálló elemzést írni, csokorba szedem és hármasával töltöm fel. Jelen poszt első két tagját, a St. Andrea Napbor 2019-es évjáratát és a Tribaut Champagne Origine Brut pezsgőt még karácsonykor kóstoltam, ezt a sort egészítettem most ki a Dourthe La Grande Cuvée 2016-os évjáratával.

St. Andrea Napbor 2019

St. Andrea Napbor 2019
St. Andrea Napbor 2019

Bevezető gyanánt annyit érdemes kiemelni róla, hogy egy jó ár-érték arányú Egri Csillagnak tartom és Ritának sokszor szoktunk venni. A borászat weboldaláról kiderül, hogy neve a napba öltözött asszonyra, Szűz Máriára utal. Apropó, Szűz Mária: a borítókép eredetijét Michelangelo Pieta című szobrának egy fényképe adta. Aztán ráeresztettem pár filtert.

Borunk pohárba töltve a szalmasárgánál csak egy lehelettel sötétebb. Kifejezetten olajos érzetet kelt, a könnyek egészen teltek, viszont gyorsan szaladnak lefelé a pohár falán.

St. Andrea Napbor 2019 pohárba töltve
Hol a fókusz? A pezsgőbe fulladt (azt fogyasztottuk először)
St. Andrea Napbor 2019 pohárba töltve
Hol a fókusz? A pezsgőbe fulladt (azt fogyasztottuk először)

Illatában a gyömbéres fűszeresség izgalmasan keveredik a friss citrusokkal, citromhéjjal amiket az ananász egészít ki és tesz teltebbé. Sajnos bontáskor számomra a kén még érezhető volt az illatában (is), viszont ez szellőzéssel eltűnt.

Ízvilágában telt, savak vonalán a citromhéjat emelném ki ismét, gyümölcsösség szempontjából pedig a friss szőlőszemet említeném bodzával. Van egy kellemes fanyar vetülete is, itt a szőlőmag hangsúlyozandó. Habár ásványosságát a weboldalukon kiemelten említik, én nem éreztem annyira elsöprőnek. Ként viszont ízvilágában is jegyzeteltem magamnak, habár tudnod kell rólam, hogy erre nagyon ki vagyok hegyezve és lehet, hogy az egyszeri borivónak nem is tűnne fel.

A Sírva vigad a csapatmunka 340. St. Andrea akutyafáját 2018 című bejegyzésem egyik képe
Ekkor még csak egri vörös cuvéenek hívták és én meg szabadkoztam a Bikavéres pohár miatt

Megéri az árát? Habár eredetileg 2400ft-ot írnak weboldalukon, karácsony előtt sok szupermarketben lehetett kedvezőbb áron hozzájutni, sőt az akutyafáját-tal (hogy lehet ezt helyesen ragozni?) együtt még egész kellemes árú díszcsomagolásban is árulták. Amint a bevezetőben már említettem, alsó-közép árkategóriás Csillagként egy minőségi, habár számomra nem szeplőtelen (a kén miatt), kellemesen telt borról van szó.

Champagne Tribaut-Schloesser Origine Brut

Champagne Tribaut-Schloesser Origine Brut
Champagne Tribaut-Schloesser Origine Brut

Édesapám kapta és karácsonykor bontottuk. Habár nem évjáratos pezsgő, biztos vagyok benne, hogy borospincében már pihent egy-két évet, mielőtt hozzánk került. Miért? Az ízvilágnál majd részletezem.

Pohárba töltve a pezsgő (ill. Bocs, champagne) arany színben tündököl. Illatában eszméletlen komplexitást mutat (persze ennek kiérzéséhez, nem a szokásos fuvola pezsgőspohárból, hanem megfelelő fehérboros pohárból célszerű vizsgálni – vagy nyersen fogalmazva szaglászni). Elsőként a kandírozott gyümölcsöket emelném ki hatalmas lelkesedéssel. A szárított barack mellett az alma, sok-sok körte is kiabál. Illatában még almás pitét, sőt gyümölcskenyeret is jegyzeteltem magamnak. Habár az egyszeri borivó számára ezek meglepőnek tűnhetnek, nem azok. Roppant erőteljesek az illatában (brióst, kelt tésztát amúgy is relatív gyakran említenek a minőségi pezsgők illatában). Olyan volt, mint egy nagyi konyhája, amikor a sütőben készülnek a finomságok.

Champagne Tribaut-Schloesser Origine Brut
Champagne Tribaut-Schloesser Origine Brut

Ízvilágában is a kandírozott gyümölcsöket kell először említenem, mellettük almát és hihetetlen intenzitással a szilva húsát. Tudod, a héja nélkül. Talán ezen ízek erőteljességét növeli a nedű cukortartalma, ami a weboldaluk szerint 8 gramm literenként. Brut pezsgőről van szó persze, viszont ha száraz borokhoz vagy szokva, nem lepődsz meg azon, hogy bornál ez a mennyiség már a félszáraz kategóriába esne. Persze a pezsgők savtartalma igényli ezt a mennyiségű cukrot. Ha érdekel a téma, a Champagne Comte de Brismand Brut Reserve-ről szóló elemzésemben többet is írok róla.

Citrusossága a lecsengésében jön elő, ott viszont roppant karakterrel. Bubik szempontjából is abszolút élénknek mondható pezsgőnk. Ízvilágában még a mandulát kell kiemelni és itt egy pillanatra kitérőt tehetünk a technikai infók felé.

Jelen nedű 50% Pinot Meunier, 30% Chardonnay és 20% Pinot Noir cuvée. Az alapbor 10%-a hordós érlelést kapott (innen a mandula), degorzsálás előtt pedig 30 hónapot érett palackban (seprőn).

A hordós érlelésről egy két apróság: az alapbort szokták hordóban érlelni, mielőtt a palackokba kerülne a tirázslikőrrel. Nem kifejezetten gyakori, inkább egy alternatívaként jellemezhetnénk, amiket azon fogyasztóknak kínálnak elsősorban, akik a magasabb árkategóriás pezsgők között egy picit egyedibb ízvilágot keresnek. Tudod, mint a Túró Rudinál, ott is van már epres meg mindenféle… érthető hasonlatok by Dan.

A bevezetőben a pincében történő palackos érlelést azért említettem, mert ízvilágában az érettség valamelyest erőteljesebben volt jelen, mint amit 30 hónap palackos és 10% hordós érleléstől várhatnánk (no, meg persze ismerem az illető szokásait, akitől édesapám kapta). Abszolút illett az ízvilágába, kellemesen háttérben tartotta a savakat, így mondhatjuk, a csúcsa körül járt (a pezsgőpincészet weboldalán is említik, hogy jót tesz neki plusz 1-2 év érlelés). Ha érdekel, miként befolyásolja az ízvilágot, a megfelelő körülmények közötti palackos érlelés, olvasd el a pincetesztem első részét!

A Pinceteszt első rész 370. Tóth Ferenc Egri Bikavér 2015 című bejegyzésem egyik képe

Megérte az árát? Mármint annak, aki vette. Nos, egy rövid netes kutakodás után az ára olyan £20 (azért a szigetországban még mindig csipázzák a champagne-t) ill. €22-24 környékén mozog. Úgy gondolom ezt az összeget teljes mértékben megéri, hiszen ennyiért kimagasló minőséget, komplex ízvilágot és hordós érlelést is kapunk. Pláne, ha hozzávesszük, hogy a hazai kereskedésekben honnan indul a champagne-ok ára!

Dourthe la Grande Cuvée Médoc 2016

Dourthe la Grande Cuvée Médoc 2016
Dourthe la Grande Cuvée Médoc 2016
Extra sterilen fotózva a konyhapulton

Bevezetőnek elég legyen annyi, hogy amikor először belekóstoltam, az első gondolatom az volt: na, ezért hívom Egert Magyarország Bordeaux-jának… A palackot még édesapám hozta valamikor a frankoktól és egy péntek estén gondoltam, felbontom.

Dourthe la Grande Cuvée Médoc 2016
Dourthe la Grande Cuvée Médoc 2016

Pohárba töltve a nedű mély bordó színben (jajj de vicces vagyok) tündököl, a könnyek színezettek és teltek. Illatát uralja a fanyarság. Sorolhatunk itt sok-sok gyógynövényt, avart, dohányt, füstösséget (dohányfüstöt, csak úgy brillírozok a vicces vicceimmel), no meg persze az alkohol kipárolgását (ami meglehetősen erőteljes az alulról átlagos 13%-ához képest).

Ízvilágát természetesen a komor tanninnal kezdeném. Nevesítve találunk itt fekete teát, fekete csokoládét és száraz kakaót. Hordós érlelésre füstösség és kevéske, de nyers tölgyesség utal (a hátsó címkét átfutva kiderül a 12 hónapos francia tölgyfa barrique hordós érlelés).

Dourthe la Grande Cuvée Médoc 2016
Dourthe la Grande Cuvée Médoc 2016

Savak terén ribizlit, csipkebogyót és hibiszkuszt hangsúlyoznék, gyümölcsösség tekintetében pedig fekete ribizlit, áfonyát, fekete olívát (hűha) jegyeztem fel. Ezeket egészíti ki egy kevéske mézes zamat. Negatívumként a számomra érezhető, de még nem zavaró ként emelném ki.

A hátsó címkéről derül ki, hogy Cabernet Sauvignon és Merlot cuvéeről van szó (milyen meglepő), hogy 1840-ben alapították a pincészetet és, hogy szerintük jelen borunk erőteljes, koncentrált és kerek. Ha más, közép árkategóriás borokkal hasonlítjuk össze, igazuk is van.

Megéri az árát? Egy gyors netes keresés után kiderül, hogy 8,5 Eurót kérnek egy palackért. Szerintem ennyit teljes mértékben megér, mind francia, mind világviszonylatban. Külön plusz, hogy rajongok ezért az ízvilágért.