Spanyol szakáll 303. Baturrica reserva 2015 Tarragona

Kóstoltam: 2019. november

Rövid bevezetőként érdemes kiemelni, hogy habár a cikk 2019. novemberében íródott, jelen nedűnk most ismét akciós a Didliben. Innen az eredeti poszt:

A palack rövid története, hogy a Didli „Mindenki felkészült a karácsonyra?” fantázianevű, karácsonyra izzító idénytermékei között szerepel a 2018-as Navarra Mezquiriz Tinto Roble Tempranilloval együtt. A Baturrica név ismerős lehet, hiszen a normál kínálatuk részeként szerepel a Baturrica gran reserva is. Érdemes kiemelni, hogy az állandó, nem szezonális Baturrica egy gran reserva, ami azt jelenti, hogy legalább 2 év hordós és 3 év palackos érlelést kapott. Jelen borunk (ami ugyanannyiba kerül) csak reserva: 1 év hordós és 2 év palackos érlelés dukál csak mellé. Ráadásul még olcsó aranyhálóval sem tekerik be, hallatlan! Csak vicceltem. Nézzük a bort!

Baturrica reserva 2015 Tarragona
Baturrica reserva 2015 Tarragona

Külcsín

Az üveg ugyanúgy dombornyomott, mint állandó társáé és pontosan ugyanolyan a parafadugója is. Ez fehér címkét kapott, ami szerintem elegánsabbá teszi. A hátsó címkéről kiderül, hogy ez bizony Cabernet Sauvignon és Tempranillo borszőlők cuvéeje (angyalok énekelnek a háttérben: ha nem érted miért, olvasd el a Baturrica gran reserva elemzésem elöljáróban elég annyi: a Tempranillo sokkal izgalmasabb borszőlő fajta, mint a Merlot, amit az állandó Baturricában találsz). A hátsó címkéről kiderül még a 13%-os alkoholtartalom (és természetesen Tarragona, mint eredetmegjelölés).

Szín és illat

A nedű pohárba töltve közepes rubin színben tündököl. A könnyek enyhén színezettek és közepesen gyors tempóban csordogálnak lefelé. Illatát az édeskés dohányosság uralja, de kevéske, a hordós érlelésre utaló tölgyes illatot is felfedezhetünk tömjén kíséretében sőt, talán egy picike csokoládét is. Szellőzéssel egyre inkább megjelenik a cseresznye és a vanília és egy kevés vajasság is (ami minden bizonnyal almasavbontás eredményeképp van jelen).

Ízvilága

Ízre ami legelőször feltűnhet, az a telt zamatosság. A címkén az szerepel, hogy száraz a bor, ennek ellenére maradványcukor tartalma jelentős, erre később kitérek. Alapvetően a tannin-sav egyensúlyt elég jól eltalálták. Előbbihez sorolva említhetünk (ugyanúgy, mint az illatnál) édeskés dohányt, fekete csokoládét és egy picike gyógynövényességet is. A hordós érlelés relatív karakteresen érződik az ízében, elsősorban a gesztenye és fahéj ízét emelhetünk ki. A savai valamelyest dominánsabbak a tanninnál, így jól kiegyensúlyozzák azt. Mivel a reklámújságban gyümölcsbombát ígérnek, térjünk ki a gyümölcsösségre: igen, valóban gyümölcsös, először a fügét kell kiemelnünk. Igen, a fügét. Mellette találunk még egy jó adag piros bogyós gyümölcsöt, elsősorban cseresznyét említenék, de mondhatunk még málnát és meggyet is. A savak ízérzetéhez kapcsolhatunk citrusosságot is, elsősorban vérnarancsot.

A nedű 13%-os alkoholtartalma manapság már átlagosnak mondható, az alkohol íze a korty legvégén érződik karakteresebben egy hatalmas adag fűszerességgel együtt, ami leginkább paprikára emlékeztet, igaz kicsit édeskés beütéssel. Ha fent, a fügénél nem háborodtál fel teljesen, akkor most: egy picike ánizs. A lecsengése meglepően hosszú és elsősorban citrusos és fűszeres. Annak ellenére, hogy a reklámújság a testes borok kedvelőinek ajánlja, ez a bor relatív könnyed. Maximum közepesen testesnek mondhatjuk.

Sajnálattal kell megemlítenem, hogy kb két óra szellőzés után kezd szétesni. Ez nem ritka a hozzá hasonló budget boroknál. Tehát, nincs mese, bontás után gyorsan meg kell inni (vagy fel sem kell bontani).

Kiegészítések a verdikt előtt

Maradványcukor

A maradványcukor tartalmát többször említettem: száraz bor csak az lehet, ami 4g/l-nél alacsonyabb maradványcukor tartalommal jelentkezik. A maradványcukor ízének érzetét több minden befolyásolja, így ha nagyon karakteres lenne a tannin- vagy a savtartalma, esetleg magas az alkoholtartalma, máshogy éreznénk ki a papíron változatlan mennyiségű maradványcukrot. Sokat írtam már arról, hogy a saját márkás borait minden áruházlánc próbálja úgy… megalkotni, hogy azzal a legnagyobb mennyiségű embertömeg ízlésének feleljen meg. Tehát alkotnak egy száraz bort, mert az emberek többsége csak ezt hajlandó venni, de ugyanakkor úgy lövik be a maradványcukrokat, hogy az „könnyen ihatóvá” váljon. Vonatkozik ez a bor ízvilágának többi vetületére is, tehát gyümölcsös a bor (mert azt majdnem mindenki szereti) és sem a sav sem a tannintartalma sem kirívó, mert minél inkább eltérnének a módusztól, annál kevesebb embernek lenne bejövős.

Almasavbontás

Egy manapság már teljesen hétköznapi eljárás, ami során az almasavból tejsav képződik, aminek sokkal kevésbé „éles” az íze. A bor illatában megjelenő enyhe vajas illat árulkodik róla. Ha még sosem érezted, szimplán azért van, mert nem figyeltél oda rá. A legtöbb borászatban alkalmazzák az eljárást.

Verdikt

Megéri az árát? Egy híján 900ft-ot kérnek érte (még mindig, 2020 tavaszán is). A rövid válasz igen. (ponttal a mondat végén, nem felkiáltójellel) A hosszabb választ több részre bontanám:

1, Ízvilága miatt sokan kedvelni fogják. Semmilyen értelemben nem kirívó, viszont gyümölcsös és mediterrán stílusú, ezért elsősorban társasági összejöveteleken lehet ajánlott a fogyasztása, mert egyrészről roppantmód költséghatékony, másrészről kevesen lesznek azok, akiknek nem fog ízleni (ha nem hagyjátok túl sokat szellőzni, persze). Pláne ha már senki sem szomjas.

2, Így karácsony előtt (potom másfél hónappal, köhömm) felmerülhet a kérdés, az ünnepi asztalra érdemes-e venni belőle. Nos, az 1, pontban említett tulajdonsága miatt jó választás lehet második palacknak valami kifinomultabb után.

3, Száraz november van (nem, nem eső szempontjából). Ha felmerült benned, hogy megtörd a már kerek hat napja tartó önmérsékleted… ne ezzel a borral tedd! (Persze még mindig választhatod inkább a no shave novembert, ha kihívásra vágysz)

4 Comments

Add Yours →