Szelídítetlen vadon 407. Ikon Genezis 2018

Kóstoltam: 2021. december

A palack rövid története most nem túl érdekes, szerettem volna valami hétköznapibbat kóstolni és megláttam az egyik diszkontlánc polcain. Az őszinteség kedvéért mindenféleképpen meg kell említenem, hogy az Ikon az egyik legkedvencebb pincészetem így nem volt kérdéses, hogy leemelem-e a polcról. Persze azért objektivitásra törekszem, mint mindig.

Külcsín

Ikon Genezis 2018
a mélység fölött sötétség volt és Lelke lebegett a vizek fölött
Ikon Genezis 2018
„a mélység fölött sötétség volt és Lelke lebegett a vizek fölött”

A ránézésre és tapintásra is minőségi palackot parafadugó zárta, habár a perforált kapszula nem volt az igazi, de ez legyen a legnagyobb bajunk! A front címke… először nem tetszett, mivel nem elég kontrasztos a növényi motívum, így normál fényviszonyok között kicsit semmilyennek hatott. Aztán elkezdtem fotózni és kisebb csoda történt.

Ikon Genezis 2018
"Akkor ezt mondta Isten: Legyen világosság! És lett világosság. Látta Isten, hogy a világosság jó"
Ikon Genezis 2018
„Akkor ezt mondta Isten: Legyen világosság! És lett világosság. Látta Isten, hogy a világosság jó”

Úgy döntöttem, hogy a szokásos fehér hátteres steril beállításom helyett low key képeket csinálok (sötét háttérrel), hogy jobban kiemeljem a címkét. A vaku hatására a fényesen nyomott elemek életre keltek; megannyi madár, virág és bogár! No, meg persze az Ikon és Genezis szavak. Fenomenális! Kíváncsi lennék, milyen hatást kelt UV fényben.

Ikon Genezis 2018
"Azután ezt mondta Isten: Növesszen a föld növényeket: füveket, amelyek magvakat hoznak, és különféle gyümölcsfákat, amelyek gyümölcsöt teremnek, és majd abban magvuk lesz a földön." 
Jelen képünkön a fikusz a nappaliban, de ez volt itthon.
Ikon Genezis 2018
„Azután ezt mondta Isten: Növesszen a föld növényeket: füveket, amelyek magvakat hoznak, és különféle gyümölcsfákat, amelyek gyümölcsöt teremnek, és majd abban magvuk lesz a földön.”
Jelen képünkön a fikusz a nappaliban, de ez volt itthon.

Visszaszállva a földre, a hátsó címkéről elég sok hasznos információ derül ki: bordeaux-i fajták házasítása, pontosabban Cabernet Franc, Merlot és Cabernet Sauvignon, származási hely, mint Balatonboglár és a megtermett 14,5%-os alkoholtartalom.

Ikon Genezis 2018
A teremtés fényét pedig egy svéd asztali lámpa szolgálta. A vakuhoz fényformáló helyett pedig két angol szótárra rögzített papírlapot használtam. A rest kétszer fárad.
Ikon Genezis 2018
A teremtés fényét esetemben egy svéd asztali lámpa szolgálta. A vakuhoz fényformáló helyett pedig két angol szótárra rögzített papírlapot használtam. A rest kétszer fárad. Nehéz szótárak.

A weboldalukon mindössze annyit írnak róla, hogy birtokbor, meleg évből, használt, kis hordókban érlelve. Sajnálom, hogy technical sheetet nem találtam a borról, kíváncsi lettem volna a héjon áztatás hőmérsékletére és hosszára, később kiderül majd, hogy miért.

Szín és illat

Ikon Genezis 2018 pohárba töltve
Ikon Genezis 2018 pohárba töltve

Pohárba töltve sötétbe hajló cseresznye színben tündököl. A könnyek teltek, roppant olajos érzetet keltenek és komótosan csordogálnak csak a pohár falán.

Az illatával kapcsolatban kiemelném, hogy nagyon meghálálja a szellőzést. Megfelelő idő után izgalmasan fanyarrá és fűszeressé válik, gyönyörűen hozva a bordeaux-i fajták illatjegyeit. Részletesebben kifejtve találunk temérdek gyógynövényt, fekete borsot, borsmentát, eukaliptuszt, egy picinke csipkebogyót no, meg persze az alkohol masszív kipárolgását. Egye fene, csapjuk még a sor végére a mediterrán pinea erdő illatát és egy csipet bazsalikomot.

Ízvilága

Ikon Genezis 2018
Keleten úgy tartják a teremtésben űrből levegő, abból tűz és tűzből víz lesz. Az utolsó a föld.
Ikon Genezis 2018
Keleten úgy tartják a teremtésben űrből levegő, abból tűz és tűzből víz lesz. Az utolsó a föld.

A tanninnal kell kezdenem, olyannyira markánsan uralkodik az ízvilágán. A fekete olívával kezdenék, de írhatunk dohányt, fekete teát, száraz kakaót és gyógynövényeket is. Ezen ízek még hosszasan elkísérnek a lecsengésében kiegészülve még egy markáns, de (számomra) kellemes fekete bogyós héjas fanyarsággal.

Ha már a bogyóknál tartunk, ízvilágát nem mondanám kifejezetten gyümölcsösnek. Áfonyát és valamennyi fekete ribizlit azért említhetünk ezen a vonalon. Ha már sokat fogyasztottak, a kreatívabbak még egy kis szárított paradicsomot és málnát még odacsapnának a sor végére. Ne vegyük őket (túl) komolyan.

Savai szellőzéssel kicsit visszavesznek az arcukból, viszont erőteljesek, jó struktúrát adnak borunknak. Az egyszerűség kedvéért csak csipkebogyót és hibiszkuszt említenék.

Fűszeressége viszont mindenféleképpen hangsúlyozandó. Temérdek fekete bors, kevés zöldpaprika és a fent már említett mediterrán fűszerek. A Cabernet Franc félreismerhetetlen füstösségét jobb híján itt emelném ki. Alkoholtartalma nem csak papíron hatalmas, ízvilágában is tüzesen megjelenik.

A használt hordós érlelés ízvilágában számottevően hozzá nem adott a borhoz, ellenben érdemes kiemelni, hogy sokszor (főleg mediterrán fajtáknál) a markáns tannin megszelídítésére használják a hordós érlelést. Itt utalnék vissza bejegyzésünk címére.

Bor és művészet

Habár a Genezis történetnek csak egy későbbi logikai egységét ábrázolja, de Salvador Viniegra Ádám és Éva első csókja című képét választottam elsősorban borunk maszkulinitása miatt. Az Ádám ábrázolás mellett Éva dús haja is a cuvée telt, mediterrán, fűszeres karakterét szimbolizálja. A háttérben lévő oroszlán pár pedig csak dob rá egy lapáttal. Apropó… sehol egy alma, csak kígyó? Na, értékeljünk!

Salvador Viniegra El primer beso de Adan y Eva című képe a wikipédiáról linkelve
Salvador Viniegra El primer beso de Adan y Eva című képe a wikipédiáról linkelve

Illetve… Nem akarok állandóan rockzenét is csatolni az elemzésekhez, de kihagyhatatlan ziccer lenne a Kiss I Was Made For Lovin’ You című száma a fenti asszociáció után. Borunk stílusához is passzol.

Kiss I Was Made For Lovin’ You a YouTube-ról linkelve

Verdikt

Megéri az árát? Egy híján 2500ft-ért árulták Didliék. Ami hihetetlenül lelkesít, hogy egyrészről gyönyörűen hozza a bordeaux-i fajták illat és ízvilágát, másrészről egy vérbő, mediterrán, fűszeres életerővel fejeli meg azt. Igen birtokbor, érezni rajta, hogy van azért tovább, viszont ebben az árkategóriában számomra abszolút befutó és ez még akkor is felkiáltójelesen igaz, ha levonjuk belőle elfogultságomat a pincészet és imádatomat a mediterrán, tanninhangsúlyos borok iránt.