Szendergő úriember 338. St Joseph 1996 Bruno et Danielle Chirol

Kóstoltam: 2020. február

Ikon Áfium 2016 a háttérben és a pohárban is
Ikon Áfium 2016 a háttérben és a pohárban is

A palack rövid története, hogy (természetesen) ajándékba kaptam, egyenesen Franciaországból érkezett és megfelelő körülmények között, borospincében tárolták. Egy jó barátomnak ígértem, hogy egyszer kóstolunk együtt egy „öreg” bort és rá esett a választás. Mellesleg megjegyezném, hogy egy üveg Ikon Áfium és Mészáros Pál Grandiózus Syrah is felbontásra került azon az estén. Mivel az Áfium Merlot-Syrah cuvée, továbbá jelen borunk is Syrah (később kitérek rá), mondhatjuk, hogy Syrah estét tartottunk. Variációk egy témára.

St Joseph

Egy kép St Joseph-ről a francia wikipédián
attribution: verod1 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
Egy kép St Joseph-ről a francia wikipédián

St Josephről, nedűnk származási helyéről a következőket érdemes tudni: Alapvetően a Rhône völgye borrégió legészakibb csücskében helyezkedik el. Persze ezt ne „abszolút értékben” vedd! Nagyjából Villánnyal van egy földrajzi hosszúságon. A helyi vörösek mind Syrah borszőlőből készülnek, esetenként maximum 10%-ban (fehér) Marsanne és Roussanne borszőlők nedűjével karcsúsítják a bort.

Rhône völgye térkép a wikipédián
St Joseph-et Annonay környékén találod a "Zoom B" nagyításon
attribution: DalGobboM at French Wikipedia / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
Rhône völgye térkép a wikipédián
St Joseph-et Annonay környékén találod a „Zoom B” nagyításon

Mellesleg Victor Hugo Nyomorultak című könyvében is megjelennek az itteni borok, amiket Vin de Mauves-ként is emlegettek. Megnéztem amúgy és tényleg, méghozzá kétszer is, bezony! Az egyik szereplő egyszer meg is említi, hogy a Mauves bor nem fogja meginni önmagát (tükörfordítás általam)!

1996

Az 1996-os évjáratról nagyon röviden annyit érdemes tudni, hogy a nyár relatíve hűvös és esős volt a (Rhône völgye) régió északi részén. A napsütéses szeptember mentette a helyzetet. A (hűvös nyár miatt) az átlagosnál karakteresebb savtartalmat említenek ennél az évjáratnál.

A pincészet a neten amúgy kvázi nonexistens, a borászokról szintén nem lelhető fel semmi info.

St Joseph 1996 Bruno et Danielle Chirol

Saint Joseph 1996 Bruno et Danielle Chirol szokatlan háttér előtt
A képet csak azért csináltam, hogy biztosra menjek, a videóhoz jók lesznek a fényviszonyok
Saint Joseph 1996 Bruno et Danielle Chirol szokatlan háttér előtt
A képet csak azért csináltam, hogy biztosra menjek, a videóhoz jók lesznek a fényviszonyok

Külcsín: A dugót védő fóliázással (kapszulával) meg kellett küzdenem. Amúgy a bontást videóra vettük, a vágatlan változatban (ami gyaníthatóan soha nem kerül föl a netre) látszódik, hogy először a szokásos mozdulattal vágnám, aztán keresnem kell egy másik, élesebb pengével rendelkező dugóhúzót, mert… Mert a fóliázás nem is fólia, inkább egy erős műanyagból van. Ezt leszámítva minden más hétköznapi, az elülső címkén ceruzarajz hordókról, semmi info, csak a 12,5%-os alkoholtartalom.

Pohárba töltve a nedű mélyvörös színben pompázik egy jó adag téglás és barnás árnyalattal. A könnyek enyhén színezettek és egész sietősen csordogálnak. Illatában az öreg boroknál szokásos befőttes, földes, borospincés illat mellett a dohányos, gyógynövényes fanyarságot és fűszerességet emelném ki. Ha nagyon polgárpukkasztó hangulatomban lennék, említenék oregánót és borsmentát is. Illatában egy savanykás cseresznyés beütést még ki kell emelnem.

Ízében a tanninok már abszolút átfordultak egy dohányos-gyógynövényes fanyarságba (nem mai csirke már Józsefünk). A korty után a lecsengésben még visszatérnek egy kicsit, amolyan halovány fekete csokoládés és fahéjas beütéssel, aztán elszenderednek. Savtartalma relatív karakteresen érződik végig, citrusosságában leginkább grapefruit magot emelnék ki, egy kevéske naranccsal. Ezt leszámítva gyümölcsössége visszafogott, a savanykásabb vonalon keresgélhetünk még, mondjunk ribizlit és cigánymeggyet. Karakteres fűszeressége fel-feléled a korty végén és a lecsengésben, elsősorban fekete borsot emelnék ki. Alkoholtartalma abszolút szolid, mértéktartó. Amolyan úriemberes.

Egyesek szerint ez egy grafikon, ami megmutatja, az évek során hogyan változik a bor ízminősége. Mások szerint ez egy óriáskígyó, ami lenyelt egy elefántot.
A Hogyan vásárolj bort úgy, mint a profik? 4. rész – bort venni évekre című bejegyzésem borítóképe
Kattintva elérheted

A verdikt természetesen öreg bor révén elmarad, hiszen egyrészről amúgy sem lehetne már boltban hozzájutni, vagy ha mégis, csillagászati áron. Annyit kiemelnék, hogy kora ellenére szépen megőrizte eredeti karakterét. Ahhoz, hogy ízvilágának csúcsán kapjuk el, pár évvel korábban kellett volna felbontani, viszont akkor sokkal kevésbé lett volna kuriózum. Az öreg bácsi, aki jól tartja magát, sokkal több dicséretet kap, mint a fess középkorú úriember, nem igaz?

Ha szeretnél hozzászólni...