Szerény művész 367. Bott Frigyes Just Enjoy White 2019

Kóstoltam: 2020. augusztus

A palack rövid története helyett annyit emelnék ki, hogy pár hete, amikor a Bott Frigyesék által rendezett borkóstolón tőlük ittam életem eddigi legjobb Kadarkáját és megemlítettem nekik, csak annyit mondtak: „Ó, az a terroir miatt ilyen finom.”

Nem. Azért ilyen finom, mert nagyon értenek hozzá. És még túlontúl szerények is. Szokásomat megszegve a technikai részletekkel kell kezdenem. Miért? Nos, Bott egy interjúban adott szavaival indokolnám meg: ”Aki pedig a tükrös, szűrt borokon szocializálódott, annak szűretlent kínálni olyan, mint ateistával templomba menni.”
Menjünk templomba!

Technikai részletek

Botték biodinamikus módszerrel termelik a borszőlőt. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag tényleg szinte semennyi vegyszer nem éri a növényeket. Helyette mindenféle természetes megoldást használnak, mint például a narancsolajat permetezésre. Habár ez a módszer sokkal költségesebb, mint a normál vegyszeres gazdálkodás, azt érik el vele, hogy a növény és gyümölcse majd kicsattan az egészségtől. Miért fontos ez?

Nos, itt jön be többek között az, hogy a bor kb. fél évig volt seprőn, hordóban. Ezt csak tökéletes minőségű alapanyaggal lehet megtenni. A finomseprőn tartás eszméletlen tartalmat és komplexitást ad a bor ízvilágának.

Bott Frigyes Just Enjoy White 2019
Az új softbox szettel tudok végre high key képeket csinálni. Ezt egy szűretlen borral illik megünnepelni!
Bott Frigyes Just Enjoy White 2019
Az új softbox szettel tudok végre high key képeket csinálni. Ezt egy szűretlen borral illik megünnepelni!

A bor szűretlen is. Ha a mellékelt fényképeken nem kiabál a különbség, akkor elég ennyit tudnod: ízvilágában és textúrájában a szűretlen és a normál szűrt bor között pont ugyanolyan égbekiáltó a különbség, mint a koncentrátumból visszahígított 100%-os almalé és a valódi préselt almalé között. Fontos kiemelni, hogy nem csak textúrájában (sűrű, ködös, stb.) hanem ízvilágában is. Megmarad a gyümölcs természetes zamata és természetes édességét nem veszik el a háttérben felsejlő természetellenes ízek.

Kiemelendő még a kén lehető leginkább minimális alkalmazása. Ha te is ki vagy hegyezve a kénre, érdemes belekóstolnod ebbe a borba. Semmi kivetnivalót nem fogsz találni.

Mielőtt elveszíted a türelmed, egy utolsó dolog: a címkén említett „hamburger” módszer egy különleges, nyílt kádas erjesztésre vonatkozik. Három réteget képeznek, a legalsót taposott egész fürtök, közepét érintetlen egész fürtök alkotják (a kocsány ill. csuma egy egyedi, kicsit fanyar, vegetális fűszerességet kölcsönöz a bornak), a legfelső szinten pedig kézzel, szemenként bogyózott szemek vannak, hogy a lehető leginkább érintetlenek maradjanak.

Még annyi, hogy Tramini és Olaszrizling házasításról van szó. Meglepő választás. Na, nézzük végre a bort!

Bott Frigyes Just Enjoy White 2019
Amúgy a Just Enjoy szavak azért angolul kerültek a palackra, mert nemzetközi szinten dobják piacra a bort.
Bott Frigyes Just Enjoy White 2019
Amúgy a Just Enjoy szavak azért angolul kerültek a palackra, mert nemzetközi szinten dobják piacra a bort.

Külcsín

Kevésbé fontos dolgokkal nem csigáználak tovább. Az elülső címke természetességet sugall és egész informatív, kiderül belőle Muzsla, mint eredetmegjelölés és a fent már említett nyílt kádas eljárás. A hátsó címkéről derül ki a 13%-os alkoholtartalom. Az üveget természetesen parafadugó zárta és a kapszula egy különleges viaszosnak ható anyagból volt, természetességet és exkluzivitást egyszerre sugallva.

Bott Frigyes Just Enjoy White 2019
Azok a könnyek... eláll a lélegzet!
Bott Frigyes Just Enjoy White 2019
Azok a könnyek… eláll a lélegzet!

Szín és illat

Na, ez nem a szokásos pohárba töltve a nedűt kezdetű bekezdés lesz! Nem is tudom, hol kezdjem! Az, hogy szűretlen, egyértelműen látszódik már ránézésre is. De valahogy, megmagyarázhatatlanul kiabál róla a beltartalom: van itt anyag kérem! Sokat gondolkodtam, hogy mit mondjak a színére, két nem megszokott versenyző maradt: alma sárga és pasztell sárga. A bor olyan szinten sűrű, olajos érzetet kelt, hogy arra nehéz szavakat találni. A könnyek… Lelövöm a művészeti bekezdésben írtakat, ha azt mondom, hogy elfolyó órával mérhetőek csak? Persze hihetetlenül teltek.

Illatában is szintén különleges. Először a friss almát hangsúlyoznám ki. Sárgát persze, amivel nem boltban, hanem valódi almafán találkozol és kellemesen édes. Mellette körtét. Egyébként az illata olyan telt – az erős itt nagyon rossz szóhasználat lenne – hogy fotózáskor csak letettem az asztalra és messziről is kivehető volt. Nem tolakodóan, inkább úgy, mint egy karizmatikus ember kisugárzása: nem tudod figyelmen kívül hagyni! Szóval alma, körte, aztán van még a háttérben valami megfejthetetlen fanyarság is – mondjuk azt, hogy almahéj – kevéske egyedi, vegetális fűszeresség és az alkohol kipárolgása.

Ízvilága

Az észveszejtő teltséggel és komplexitással kell kezdenem. Szűretlensége, a finomseprőn való érlelés egy olyan teltséget, sőt testességet kölcsönöz a bornak, amit tényleg nehéz szavakba önteni. Pedig öntögettem már szavakba legalább 367 üveg bort.

Fussunk neki még egyszer! Bontáskor volt egy minimális pezsgése. Borítsunk kicsit a sorrenden és kezdjük a hordós érleléssel! Az a fél év, amit használt hordóban, finomseprőn töltött egyértelműen kiérezhető. Kevéske visszafogott tölgyességet és mandulát mondanék ezen a vonalon. Ide illik még a bor fanyar vetületét kiemelni. Van egy karakteres, de kellemes és a bor ízvilágába belesimuló fanyarsága. A legjobban az almahéj fejezi ki ezt az ízt, illetve a préselési módszernél már megemlített vegetális ízek.

Savai relatív erőteljesek, de ugyanúgy belesimulnak az ízvilágába, mint a hordó. Visszafogott citrusosságot nyugodtan említhetünk, főleg citromhéjat, narancsot, mandarint és valamennyi citrus magot, legyen grapefruit mag.

A bor szinte már olajosan telt. Vöröseket is lepipálva terül el a szájban és szinte bevonatot képez rajta, illetve benne. Alkoholtartalma sokkal, de sokkal karakteresebben érződik, mint a puszta 13%. Maradványcukor tartalmát meg kell említeni. Még bőven a száraz kategóriában van, viszont a jól beérett gyümölcs zamata meghatározó az ízvilágában. Akár még mézes teltséget is említhetünk, vagy aszalt gyümölcsöket ezen a vonalon. Ha már a gyümölcsösségnél tartunk az aszalt és szárított szavak köré gyűjtögethetünk. Mondjuk szárított alma és eper (igen, ezzel magamat is megleptem, de tagadhatatlan) és kevés aszalt ananász (meglepő, de létezik ilyen). A bor lecsengése hosszan és kellemesen kísér a korty után.

Eredetmegjelölés

Fájó szívvel, de Szlovákiát jelöltem meg. Habár a pincészetben és környékén csak magyar szót hallani, de fizikailag a terület nem tartozik Magyarországhoz. A termőterület helye számít csak a besorolásban, a nemzeti önérzet nem. Egyébként az üvegen is a product of Slovakia szerepel.

Hamvas Béla

Nagyon meglepett, hogy az interjúban Bott Frigyes Hamvas Bélát említette. Nagyon sokat olvastam Hamvastól. Mivel írt egy könyvet A Bor Filozófiája címmel, sokan kérdezik, hogy azt olvastam-e és mi a véleményem róla. Ha már így előkerült: ezt a művet csak akkor tudod értékelni, ha ismered Hamvas precíz, tárgyilagos, választékos stílusát és mélyenszántó, nagyon nehezen emészthető de a dolgok gyökeréig hatoló magyarázatait, amikor filozófiáról ír.

Azért tudod értékelni, mert a Bor Filozófiája pont nem ilyen, inkább mint egy kötetlen beszélgetésre emlékeztető monológ. Gyanítom, hogy az öreg leült egy demizson borral és együltében megírta az egész művet. Közben irdatlanul berúgott. Egyértelműen érződik a stílusának változásán, ahogy haladsz vele. Végigolvasni a könyvet olyan, mint berúgni egy általad mélyen tisztelt filozófia professzorral, épp csak pár évtized választ el titeket. És a fene nagy jólét, amibe mi már beleszülettünk.

Egyszer tervezem, hogy leülök én is egy demizson borral a pincénél és újra végigolvasom. Ha nem Bott Frigyes Kadarkájával fogom ezt megtenni, akkor a Just Enjoy White-tal.

Bor és művészet

A festmény kiválasztása nem volt kérdés egy elfolyó pillanatig sem. Salvador Dalí: The Persistence of Memory. A pasztell sárgán túl az elfolyó órák, mint a pohár falán időtlen időkig ejtőző könnyek. Transzcendens.
Jogvédettségi megfontolásból nem kép formátumban raktam be a festményt, hanem egy Youtube videóban. Jobb a békesség. A videót amúgy a KhanAcademy készítette. Ha érdekel a minőségi, mindenki számára elérhető oktatás, érdemes megismerkedned velük.

Salvador Dalí: The Persistence of Memory

Zenét is választottam, de előtte egy kiegészítés. Egyik ismerősöm Bott Frigyest zseninek nevezte. Én azt mondanám, művész. Az igazi művész a modern technológia eszközei nélkül is tud maradandót alkotni. Semmi mesterséges anyag a borban, semmi más a dalban, csak egy gitár és a pucér hangja. Auto-tune nélkül. Dave Grohl és a Walk című zeneszám.

Dave Grohl és a Walk című zeneszám a Youtube-on

Verdikt

Megéri az árát? A bor polci ára 4950ft. Ez kicsit húzós egy fehérért, efelől semmi kétségem sincs. Ahogy afelől sem, hogy minden egyes forintot megér a palack utolsó cseppje is. Ha nem hiszed, meg kell, hogy kóstold! Az ateista nem templomban válik hívővé. Megtapasztalásból.

2 Comments

Add Yours →