Szicíliai összeállítás: a nem olyan szuper szupermarketes trió

ittam: 2019. január

Látod a „professzionális” poharat? Kiemelkedően fontos, hogy milyen pohárból iszol, de csak az illatok érzékelése szempontjából! Próbáld ki, ha van többféle borospoharad otthon, önts mindegyikbe ugyanabból a borból és teszteld le, melyikben érzed jobban az illatokat (továbbá a pohár szájának melyik felén melyik illat hangsúlyosabb?), csak a teszt kedvéért tegyél be egy asztali poharat is a sorba és meglátod, miért nagyon fontos, hogy ne olyan pohárból igyál, mint amit a képen is látsz!

Szicíliában első este betértünk a Didlibe (tudod…), mert nagyon jó (volt régebben itthon) a borkínálata. A magyar boltjaikban ma már elsősorban csak magyar borokat lehet venni. A kinti kínálattal nem lett volna semmi baj, visszaköszönt sok régi olasz kedvenc, amiket régen még itthon is lehetett náluk kapni (például ez a Barolo), de most kifejezetten a szicíliai felhozatalra voltam kíváncsi.

Választottam is három vöröset, amik megítélésem szerint a legjobbak lehettek a helyiek közül (volt kb összesen 5 vagy 6 fajta szicíliai vörös).

Volt egy-két probléma, például a normális pohár hiánya. Sajnos repülőn nem tudtam magammal vinni, Cataniában meg nem volt lehetőségünk venni. Ez amúgy megérne egy külön bejegyzést, de először egy csomó boltba bementünk, és persze sehol sem volt. Aztán találtam egy boltot csodálatos poharakkal… és kiderült, hogy valami étteremellátó – vagy mi a frász – volt és harminc darabnál kevesebb poharat nem akart eladni a férfi. Meg amúgy angolul egyáltalán nem beszélt és segítőkésznek sem tűnt.

Az eredeti témára visszatérve, videojegyzetet készítettem magamnak, ez alapján gépeltem le az alább olvasható információkat.

200. Szicíliai összeállítás: Coloeus Nero d’Avola – Cabernet Sicilia BIO 2017

Nos, ezt a bort bontottam ki először a három vörösből, amit első körben kint vettünk. Nem nyerte el igazán a tetszésemet. Elég füstös volt az íze. Ami nem volt annyira bejövős, az egy kevés, enyhén kellemetlen szag. Már az üvegbe szagolva is érződött, tehát nem pohárbaj. (FYI ha nem megfelelően, például mosogatógépben mosod a borospoharaid, a pohárba szagolva kellemetlen szagokat vélhetsz felfedezni.)

Van_Gogh_-_Trauernder_alter_Mann és egy bor, borhiba
A borhibás kalauzom borítóképe
kattintva elérheted

Így utólag visszaolvasva a bejegyzésem, második utazásunk után (amikor szintén betértünk a Didlibe és végül egy szardíniai bort választottam a szegényes kínálatuk miatt) eszembe jutott az egyik lehetséges ok: ez a bor a bio termékeknél volt, nem a boroknál. A bio termékek a bejárattól nem messze kaptak helyet, ahol végig hatalmas üvegablakok vannak (legalábbis Palermoban, sajnos a cataniai Didli elrendezésére már nem emlékszem), tehát még az is elképzelhető, hogy hő vagy fénysérülést szenvedett a bor.

Most az interneten annyit sikerült róla találnom, hogy 13,5%-os alkoholtartalommal bír és 4€. Nekem magasabb ár rémlik. Sajnos a bor egyértelműen nem volt bejövős.

201. Szicíliai összeállítás: Cerasuolo di Vittoria DOCG Baglioluce

Ez volt a legjobb a három bor közül. A Cerasuolo di Vittoria Szicília egyetlen DOCG jelölése. Az előírás, hogy száraz legyen, és nagyobbrészt (50-70% között) Nero d’Avolát tartalmazzon, a maradék pedig Frappato. A cerasuolo azt jelenti cseresznye vörös, ezzel utalva a cuvée színére.

13,5%-os alkoholtartalommal bír. Ezen kívül még a címkén szereplő olasz szövegből annyi volt fontos, hogy „élettel teli” savakat említett, aromatikusnak, robusztusnak nevezte, sajttal, rizottóval ajánlotta.

Cos Pithos Rosso 2016 Vittoria D.O.C. Sicilia elemzésem borítóképe
Cos Pithos Rosso 2016 Vittoria D.O.C. Sicilia elemzésem borítóképe
Kattintva elérheted

Vittoria Avolától van nem messze, itt készítenek amforás bort, amin egy évet pörögtem, mire sikerült megkóstolni. A neve Cos Pithos Rosso 2016 Vittoria D.O.C. Sicilia.

Illatra enyhe vanília. Színre sötét lila, nagyon sűrű, relatív testes, kellemesen fűszeres, a savak kicsit dominánsabbak a tanninnál, viszont ezt ellensúlyozza a relatív magas alkoholtartalma és fűszeressége.

202. Szicíliai összeállítás: Nerello Mascalese

A címkéről a következők derülnek ki: 13%-os alkoholtartalom, vörös húsokhoz ajánlja, ásványokban gazdag talajt és szeles éghajlatot említ. Ha jól emlékszem, árban nem volt annyira kirívó, talán 3-4€ lehetett.

A borszőlőről (Nerello Mascalese) annyit érdemes kiemelni, hogy sokan a Pinot Noirhoz hasonlónak tartják az ízvilágát és kifejezetten ritkán találkozhatsz vele, mert Szicílián kívül (ahol szinte kizárólag az Etnánál termesztik) szinte sehol sincs. Jellemzően könnyed borokat ad, alacsony alkoholtartalommal és gyengéd tanninnal. Az Eruzione 1614 Nerello Mascalese PLANETA 2016 cuvée alapját is Ő adja.

Eruzione 1614 Nerello Mascalese PLANETA 2016 elemzésem borítóképe

A nedűt pohárba töltve, az nagyon kellemesen gyümölcsös, málna, eper és egy kevés cseresznye jellemzi az ízét. A savak dominálnak, relatív visszafogottak a tanninok. Kedves (csak, hogy írjak szóvirágot én is), gyümölcsös, kicsit nőies asztali bor.

Verdikt

Annyit mindenféleképpen kiemelnék jelen Didlis válogatással kapcsolatban, hogy egy hatalmas csalódás volt. Második szicíliai látogatásunk során már nem is vettem egyikből sem, helyettük egy szardíniai bort választottam inkább! Azért ez érezteti a probléma súlyát ugye? Zárójelben tudnod kell rólam, ha bárhova utazok, mindig csak helyi borokat kóstolok.


3 Comments

Add Yours →

Ha szeretnél hozzászólni...