Szilveszteri pezsgőmustra 1. rész: nyúlfaroknyi bevezető nem gólya 322. Champagne Comte de Brismand Brut Reserve

kóstoltam: 2019. december

Amennyiben csak a pezsgő elemzésére vagy kíváncsi, görgess le addig, amíg a nevét nem találod ismét. Addig is egy kis bevezető:

Kis bevezető Champagne-ról

Champagne térkép a wikipédián
attribution: DalGobboM¿!i? [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]
Champagne térkép a wikipédián

A legtöbben tudják, hogy a Champagne ugyanúgy védett eredetmegjelölés lett, mint mondjuk a Cognac vagy a Tokaji. Tehát csak a Champagne-ból származó pezsgők palackján szerepelhet. Gondot okozhat ez, ha mondjuk franciákkal beszélsz, azt mondod: Vettem egy üveg pezsgőt (és a champagne szót használod), ki fognak javítani: te gyöngyözőbort vettél (vin effervescent). Sőt, tudtad, hogy a globális felmelegedés „áldásos” hatásainak köszönhetően már Anglia területén is csinálnak pezsgőt (természetesen helyi szőlőből)? Olyannyira, hogy idén több neves díjat is nyertek (a Decanter idei Wine Awardsján például két aranyat), milyen illúzióromboló, hogy „Sparkling Wine” a kategória neve, holott az emberek (angolul) csak champagne-nak hívják a pezsgőt a hétköznapokban.

Pinot Meunier szőlőfürt a wikipédián
attribution: BerndtF at German Wikipedia [Public domain]
Pinot Meunier szőlőfürt a wikipédián

Visszakanyarodva eredeti szálunkra, Champagne kifejezetten északi régió, nagyjából Párizzsal van egy vonalban. Északi elhelyezkedése kifejezetten fontos: a borszőlő ugyanis relatív „éretlen”, vagy „zöld” kell, hogy legyen annak érdekében, hogy a pezsgőkre jellemző már-már durva savanykás ízvilágot elérjék (vagy ha délebbi régiókban csinálnának pezsgőt, korán szüretelik le a szőlőt). Ha meglepődtél a „durva” szón, olvass tovább! Champagne területén a három legjellemzőbb (bor)szőlőfajta a Chardonnay, Pinot Noir és a Pinot Meunier. Az utóbbi kettő héja sötét, de ettől még nem csak rozé, akár fehérbor, illetve pezsgő is készíthető, ha nem hagyják a szőlőszemek tartalmát sokáig érintkezni a héjjal. Ezért jellemző Champagne területén a kíméletes kézzel szüretelés (ne repedjenek szét a szemek) és az, hogy igyekeznek minél gyorsabban megkezdeni a préselést szüretkor.

Tradicionális pezsgőkészítés

Habár manapság több egyszerűbb és nem utolsósorban olcsóbb megoldás létezik, a pezsgőkészítés eredeti módja a következő: Csinálnak először egy alapbort. Amint említettem vigyáznak arra, hogy még alacsony cukortartalmú és magas savtartalmú szőlőből legyen. Ez az alapbor kerül a pezsgős palackokba, továbbá adnak hozzá egy koncentrált édes keveréket, ami tartalmazza az élesztőgombáknak szükséges cukrot és a borélesztőt. A palackok lezárásra kerülnek és érlelik őket. Champagne-ban a minimum érlelési időtartam 15 hónap (természetesen palackban). Végbemegy a forrás és a seprőt el kell távolítani. A seprőt lényegében az elhalt élesztőgombák maradványai alkotják. Egy forgatásos, rázásos módszerrel érik el, hogy a seprő a palack nyakához kerüljön. Régen ez kézzel történt, így elég pepecselős feladat volt, hiszen még egy kisebb pincészetben is volt palack bőven. A seprő eltávolítása után utólagosan adnak hozzá cukrot, hogy elérjék a kívánt édességi fokot. Fontos kiemelni, hogy még a száraz pezsgő is tartalmaz így hozzáadott cukrot (bőven), erről a következő bekezdésben írok. Ezután történik meg a palack végleges lezárása, címkézés és a boltokba való szállítás.

A pezsgők cukortartalma

A pezsgő alapját képező alapbor, mint már kiemeltem, roppant magas savtartalommal rendelkezik. Az egyetlen ok, amiért ezt nem érzed annyira ki, hogy cukor (ill. szőlőcukor) utólagos hozzáadásával édesítik a pezsgőt, még a szárazat is. Amint azt sok más elemzésemben kiemeltem már, a nedű (legyen az bor vagy pezsgő, vagy bármi más, mondjuk kóla… igen, kóla) savtartalmát nem érzed annyira karakteresnek, ha abban elegendő (maradvány)cukor van, mert elnyomja, szedálja az ízérzékelésedet. A Brut Nature pezsgők 0-3g/l cukrot tartalmaznak csak. Ha egyszer kóstolsz egy ilyet (ha nem vagy hardcore pezsgő vagy borrajongó) nem fog ízleni: roppantmód (nem kifejezés) savasnak fogod érezni azt. Az Extra Brut pezsgők cukortartalma 0-6g/l. Ha olvasgattál technikai részleteket borokról, tudod: a boroknál ez a kategória, amit még száraznak hívnának (boroknál a maradványcukor 4g/l alatt kell, hogy legyen száraz bor esetén).

A Brut pezsgők cukortartalma 0-12 g/l (ez boroknál már félszáraz lenne) és most érünk csak el a kereskedelmi forgalomban már gyakran elérhető Extra Dry kategóriához: 12-17g/l. Igen, a kedvenc Extra Dry pezsgőd, ha bor lenne, már a félédes kategóriába tartozna. Amennyiben figyelemmel ittál már Extra Dry pezsgőt, ezt gyaníthattad már. A száraz pezsgők 17-32 g/l cukortartalommal rendelkeznek (boroknál ez már félédes lenne), a félszáraz pezsgők pedig 32-50 g/l cukortartalommal bírnak. 50 g/l felett édesek csak.

Nem sikerült nyúlfaroknyira a bevezető ugye? Na nézzük a Champagne-t!

322. Champagne Comte de Brismand Brut Reserve

Champagne Comte de Brismand Brut Reserve
Champagne Comte de Brismand Brut Reserve
A gólya és a róka meséje, illusztráció a wikipédiáról
attribution: Arthur Rackham [Public domain]
A gólya és a róka meséje, illusztráció a wikipédiáról

A külcsínről most nincs sok regélni való: nehéz, vastag palack (alapvetően fontos a pezsgőkészítési eljáráshoz, no meg persze a biztonságos szállításhoz), minden létező helyen kihangsúlyozzák, hogy Champagne (olvasd el a bevezetőt, ha nem érted, miért írtam ezt). A címkéről kiderül a 12,5% alkoholtartalom. A palackot (természetesen) parafadugó zárja.


Mérges a gólya, nem tud tányérból enni
forrás: wikipedia
attribution: Paul Bransom [Public domain]
Mérges a gólya, nem tud tányérból enni
forrás: wikipedia

Pohárba töltve a nedű szalmasárga színben tündököl. Itt egy dolgot érdemes kiemelni: habár a kép kedvéért elővakartam egy pezsgőspoharat, jellemzően (most is) fehérboros pohárból szoktam pezsgőt inni. Az ok egyszerű: a nedű illatát majdhogynem képtelenség megfelelően elemezni a szokásos hosszúkás pezsgőspohárból. Itt eszembe jutott a mese a gólyáról és a rókáról. Mindenesetre ha társaságban fehérboros pohárból innál pezsgőt és megkérdik miért, ne mondd azt, hogy nem vagy gólya!

A nedű illatában a mandulás fanyarság dominál a leginkább, továbbá bontáskor nagyon karakteresen megjelenik még egy zöld almát idéző illat is, habár ez szellőzéssel sokat gyengül. Illatában a citrusosság, habár visszafogott, mégis kiemelendő az alkohol kipárolgásával egyetemben (ami egész számottevően érezhető). Szellőzéssel a zöld alma majdhogynem eltűnik és a mandula teltebbé és édeskésebbé válik.

Ízében is a mandulás (magvas, fanyar) ízekkel kezdeném egy hatalmas adag zöld almával. Természetesen savtartalma roppant karakteres és citrusos, innen mondhatunk bármit, citromhéj, kevéske narancs és grapefruit. Az utóbbihoz említhetünk még grapefruit magot is a fanyarabb vonalon. Gyümölcsösségében félve ugyan, de leírok még egy iciri-piciri savanykás epret is (nyugi, nem ettem hozzá epret). Természetesen a szénsavtartalma is dob a savasság érzetén, továbbá megnehezíti a többi íz izolálását. A reklámújság szerint Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier cuvéeről van szó. Hogy ez tényleg így van-e, vagy csak ráírták a három legelterjedtebb champagne-i borszőlőt, az rejtély, mindenesetre a Chardonnay ízvilága egyértelműen érezhető.

Verdikt: Megéri az árát? Nos, Didliék most egy híján ötezer forintot kérnek érte. Ha onnan nézzük, hogy csak úgy szeretnél pezsgőt inni, ez az ár magas. Amennyiben abból a megfontolásból vennél, hogy végre kóstolj egy Champagne-t, már teljesen más a helyzet. Ezért a válaszomat kettébontanám: Kellemes fanyarsága és élettel teli savai vannak, de ár-érték arányban találsz sok jobb, igényes pezsgőt, ha csak úgy pezsgőzni szeretnél (amúgy is bután hangozna a champagne-ozni nem igaz?). Előnyként emelném ki a Chardonnay karakteres ízvilágát (ez előny annak, aki szereti), de a Champagne regét, misztikumot és hypeot nem ismerők úgy fogják értékelni, mint egy finom, ámde drága pezsgő.

Amennyiben már évek óta vársz a lehetőségre, hogy Champagne-t igyál elérhető áron, itt az alkalom! Ha szétnéztél már a neten, láthattad, hogy az itteni pezsgők áránál a határ a csillagos ég!

5 Comments

Add Yours →