Szilveszteri pezsgőmustra 2. rész: 323. Hungária Extra Dry – leplezetlen kedvenc és a bubik

kóstoltam: 2019. december

A palack rövid története, hogy mindenféleképpen be akartam venni két Hungáriát a pezsgőmustrába: a kék címkés eredetit és a rozé változatát. Az ok egyszerű, a kedvenc pezsgőim. Ezután elfogult lesz az elemzés? Nos, igen is meg nem is. Természetesen mindig objektivitásra törekszem, viszont kivetnivalót… nem igazán tudnék mondani róla.

Egy apróság, mielőtt belekezdünk:

Hogy elemezzünk pezsgőt?

A pezsgő lényegében bor (hasznos infok by Dan), ezért első nekifutásra az ember pontosan ugyanazzal a módszerrel elemezné, mint egy fehérbort (annak ellenére, hogy a fényképek kedvéért elővakartam egy régi – és talán csúnya – pezsgőspoharat a konyhaszekrényből), fehérboros pohárba célszerű tölteni a nedűt, hogy annak illatát megfelelően tudd elemezni.

A bubik árnyékában

Ha esetleg próbáltad már pezsgők illatát elemezni, minden bizonnyal problémába ütköztél: a bubi! A nedű szén-dioxid tartalma két okból nehezítő tényező. Az első, hogy a nedű illatát teljesen uralja mivel erősen szúrós szagú gáz, a második pedig, hogy az ízelemzést ugyanígy ellehetetleníti. A megoldás? Forgasd a pezsgőt a borospohárban úgy, mint ahogy a borral tennéd és szép lassan enyhül a bubisság! Ez egy elegánsabb mód, mintha szimplán megpróbálnád valahogy kirázni belőle, arról nem is beszélve, hogy az illat aromájának jobb kiérzéséhez amúgy is forgatnod kéne a pohárban.

Ha megszabadultál a bubik többségétől, már pontosan úgy elemezheted a pezsgőt, mint egy fehérbort. Mindemellett érdemes azért kiemelni, hogy ne felejtsük el, valójában az emberek azért vesznek pezsgőt (és nem fehérbort), mert bubis: hozzátartozik az ízvilágához, annak komplexitásának érzetét növeli (a kóla is milyen ihatatlan bubi nélkül, ha döglött, nem igaz?). Na, nézzük inkább a Kék Hungáriát! Kis kitérővel legalábbis.

Hungária Extra Dry

Hungária Extra Dry
Hungária Extra Dry

Ha a szokásos módon haladnánk, a külcsínnel kezdenék. Mindenki jól ismeri a csomagolást, így csak két dolgot emelnék ki: az első, hogy parafadugó zárja az üveget, ami luxus életérzést kínál elérhető áron (ha nem érted miért írom, kérdezz csak meg valakit, aki mondjuk az USA-ban él). A másik dolog, a hátsó címkén megtalálható információ: palackban erjesztett és érlelt a pezsgő. Mit jelent ez pontosan?

Méthode Transvasée

A Champagne Comte de Brismand Brut Reserve elemzésem a tradicionális módszer leírásával
Kattintva elérheted a posztot
A Champagne Comte de Brismand Brut Reserve elemzésem a tradicionális módszer leírásával
Kattintva elérheted a posztot

Egy kis netes kutakodás után a weboldalukról kiderül: a módszer a Méthode Transvasée. A francia kifejezés angolul transfer method-nak, magyarul mondjuk átviteles módszernek fordítható. (Itt hasznos lehet elolvasnod a Szilveszteri pezsgőmustra 1. részét, amit egy Champagne pezsgőről írtam. Itt találod a tradicionális módszer leírását.) Jelen módszer lényege a következő: az eredeti módon indul a pezsgő készítése palackokban, ahol egy-másfél évet tölt a nedű. Annál a lépésnél, amikor a tradicionális módszernél a seprőt eltávolítanák, itt a külön (magnum) palackokban erjesztett pezsgő egy acéltartályba kerül (jobban hangzik, mintha azt írtam volna, hogy összeöntik nem igaz?). A seprő eltávolítása (szűrés és egyéb dolgok, például cukorfok beállítása) után kerül abba a palackba, amiben a boltban megveheted. Tehát a folyamat nagyon közel áll a tradicionális módszerhez, annyi különbséggel, hogy a palackonként megjelenő íz és zamatkülönbségeket így küszöbölik ki. Direkt nem használtam az uniformizálás szót, mert jelen helyzetben ez kizárólag pozitív értelemben lenne igaz: minden palack pezsgő (közel) egyforma ízű legyen.

Ha már a weboldaluknál tartunk, két dolgot emelnék még ki: az alap cuvée-hez a szőlő Etyek és Pázmánd környékéről származik, savtartalma 5.4g/l.

Hungária Extra Dry

Hungária Extra Dry - fókuszban a nedű
Hungária Extra Dry – fókuszban a nedű

A nedű pohárba töltve szalmasárga színben pompázik, a könnyek közepesen gyors tempóban haladnak csak a pohár falán. Illata először visszafogottnak tűnik, szoba-hőmérsékletűre melegedve és a bubit gyengítve viszont a következőt mondhatjuk:
Mindenféleképpen a citrusossággal kell kezdenünk, elvégre pezsgőről van szó. Emellett kellemesen, habár visszafogottan aromatikus, enyhe de relatív telt gyümölcsösséggel, mandulás fanyarsággal és egy jó adag floralitással: bodza, citromfű. Gyümölcsösség szintjén nehéz bármit is kiemelni, de ha valamit nagyon szeretnék talán picike zöld alma az, amit megkockáztatnék.

Ízében természetesen a savak dominálnak, amik citrusosak. Elsősorban citromhéjat, picike narancsot és savanykás mandarint emelnék ki. Fanyarsága mandulát, kevés diót idéz. Van egy halovány gyömbéres vetülete is az ízének. Gyümölcsösség terén kevés zöld almát és még kevesebb ribizlit említenék. A nedű alkoholtartalma a címke szerint 11,5%, ez ízében is csak visszafogottan érződik. Fanyarságára visszatérve mindenféleképpen hangsúlyoznám a Serrano sonkát idéző animalitást ami, habár gyakran jelen van pezsgőknél, a Hungáriánál számomra erőteljesebben kiérezhető.

Amint a Champagne-ról szóló elemzésem bevezetőjében említettem, az Extra Dry pezsgők 12-17g/l cukortartalmukkal borként már a félédes kategória alsó részét képeznék (egy bor 12-45g/l között félédes). A pezsgőknél azért más a besorolás, mert a karakteres savtartalmuk és szén-dioxid tartalmuk szinte lehetetlenné teszik ízérzékelésünk számára, hogy észlelje: relatív édeskés a nedű (persze ez fordítva is ugyanígy igaz, a cukorfok tompítja a savasság érzetének mértékét). A bubi eltávolítása után a maradványcukrok relatív visszafogottnak tűnnek a savtartalom miatt, de kiérezhetőek.

Nem olvastam a szulfitokról szóló részt. Miért kérded?
A másnaposság ellenszeréről szóló bejegyzésem

Verdikt: Megéri az árát? Így szilveszter előtt akciósan akár 1600ft környékén is hozzá lehet jutni, habár jellemzően 2000ft körül mozog az év maradék 51 hetében. Nos, mint korábban említettem ez az egyik kedvenc pezsgőm, így természetes, hogy alapvetően csak pozitívumokat tudok róla kiemelni. Előnye, hogy egy optimumot képez a tömegtermeléses (olcsóbb) pezsgők és az igényes ámde drága pezsgők között – amiket jellemzően borpincészetek állítanak elő – melyek ára a csillagos égig szökhet. Ízvilágát is leginkább optimálisnak nevezném, savtartalma jelentős, hiszen pezsgő, ugyanakkor számomra kellemes a fanyarsága is. Borokhoz hasonlítva relatív magas a cukortartalma, az Extra Dry besorolás ellenére is, így érdemes vigyázni a mennyiségekkel, ha nem szeretnél másnapos lenni 2020 első reggelén, vagy elolvasni a másnaposság ellenszeréről szóló bejegyzésem. Van hozzá egy locsolóvers is. Mindjárt itt a húsvét, lehet bejglit enni… megint!

4 Comments

Add Yours →