Szívem szerint füge 287. Séguret Côtes du Rhône villages 2018 Les Aumoniers

Kóstoltam: 2019. szeptember

A palack rövid története szorosan összefonódik az előző bejegyzésem tesztalanyával, a spanyolos ízvilágú, de francia Villa Terramare grand vin du Languedoc Organic 2018 borral. Francia hét van a Didliben és választásom másodiknak erre a borra esett. Követhettem volna a szívemet és először ezt kellett volna kóstolni, de ne szaladjunk ennyire előre!

Côtes du Rhône

Côtes du Rhône-ról, mint borrégióról a következőket érdemes tudnod: habár már a rómaiak idejében is termeltek itt bort és a régió eredetmegjelölése (az elején CDR rövidítéssel látták el a hordókat) már 1737-ben megjelent, mégis sokkal kevésbé ismert (a nem-franciák körében), mint mondjuk Bordeaux vagy Bourgogne. Személy szerint az egyik kedvenc borrégióm mégis. Jellemzően mediterrán karakterű, gyümölcsös ízvilágú és nem utolsósorban nagyon jó ár-érték arányú borokkal találkozhatunk innen.

Séguret Côtes du Rhône villages 2018 Les Aumoniers
Séguret Côtes du Rhône villages 2018 Les Aumoniers

Külcsín

A rocker pápa Cuvée des Cardiniers Châteauneuf-du-Pape 2018 elemzésem borítóképe. Kattintva elérheted!

A palack dombornyomott, egy címerrel, amin a torony mögött két kulcsot találunk. A két kulcs még az avignoni pápaság idejéről maradt szimbólum, szinte mindenhol feltűnik a Côtes du Rhône boroknál. Írtam már róla a rocker pápa Cuvée des Cardiniers Châteauneuf-du-Pape 2018-ról szóló elemzésemben. Visszatérve jelen borunkra, a palack plasztik dugóval van lezárva. Ettől nem kell megijedni, az ilyen formájú palackot a vásárlók ritkán tárolják döntve így a parafa hosszú távon kiszáradna, veszélyeztetve a nedű épségét.

Az első címkén az alap információ mellett egy amolyan franciás ceruzarajz kap helyet a szőlőbirtokról. A nedű címét viszont érdemes kicsit boncolgatni. A „villages” szó a Cru alatti besorolásra vonatkozik, szó szerint „falvak” vagy „városok” a fordítása, ezt tudva egyértelmű, hogy a „Séguret” a falu neve, ahonnan a nedű származik. A hátsó címkéről kiderül az izmos 14%-os alkoholtartalom.

Szín és illat

Pohárba töltve a nedű mély-rubin színű egy picike lilás árnyalattal. A könnyek színezettek és csak extra lassan ejtőzgetnek lefelé a pohár falán. Illatában elsősorban és először a füstösséget emelném ki. Emögött érezhetjük még a magas alkoholtartalom kipárolgását, egy picike floralitást és jó sok tölgyet. Talán még egy kevés szedres, fekete-ribizlis illat bujkál még itt-ott. A tölgyet leírom még egyszer, mert karakteres és nagyon kellemes.

Ízvilága

Ízében ugyanolyan hangsúllyal emelném ki a zamatos, telt gyümölcsösséget és a fűszereket. A tannin hangsúlyosabb a savaknál de a savtartalom mégis jelentős, jó struktúrát ad a bornak. Megemlíteném még a füstösséget és a hordós jegyeket is.

Bontsuk ki ezeket a dolgokat szépen sorjában! A telt gyümölcsösség kapcsán fekete bogyós gyümölcsök hadát írhatnánk le, kezdve az illatnál már említett fekete ribizlivel és szederrel, de nyugodtan említhetünk mellé szilvát és meggyet is. Van egy kellemes lekváros beütése is, köszönhetően egyrészről a telt zamatosságának, másrészről a maradványcukornak. Természetesen száraz borról van szó, a biztonság kedvéért azért leírom. A savtartalma a gyümölcsösséggel együtt kellemes grapefruit ízt kölcsönöz a bornak. Ha ezen nem botránkoztál meg, akkor leírom még: füge! Nagyon füge!

Tannin és hordós jegyek vonalán megemlíthetjük a füstösséget, tölgyet, de van egy (jó) adag csokoládé is a háttérben, sőt fekete teát is mondhatunk kellemesen kesernyés gyógynövényekkel és ha még tovább akarnánk feszíteni a húrt: Jvädászmester (érted ugye?) beütést is. Fűszerességében elsősorban a fekete borsot emelném ki, ami nagyon kellemesen elegyedik a lekváros gyümölcsösségével. Tehát, röviden: elég komplex az ízvilága!

A legutóbbi bejegyzésem borával az volt a gond, hogy egyáltalán nem hozta a tájjelleget. Ezt többszörösen bepótolja jelen borunk, tipikus dél-francia… majdnem leírtam, hogy Rhône GSM (a kifejezés jelentése Grenache, Syrah, Mourvèdre borszőlők cuvéeje), csak épp az a gond, hogy Didlis bor révén semmi nem derül ki a neten a termelési folyamatokról, így csak tippelhetünk. Annyi biztos, hogy a Côtes du Rhône villages cuvée-k legalább 50%-át Grenache kell, hogy adja, így nagy valószínűséggel állíthatjuk, hogy a fent említett cuvée rejtőzik palackunkban és ízvilágából adódóan feltételezhetünk még hordós érlelést is, habár elég fiatal épp, hogy egy éves borról beszélünk. Értékeljünk hát!

Verdikt

Megéri az árát? Most 1599 forintot kérnek érte. Rövid leszek: teljes mértékben megéri! Tipikus Rhône-völgyi bor, hozza a tájegység ízvilágát és ez az ár nagyon is jutányos érte. Érdemes megkóstolni, akkor is ha Franciaországba húz az ízlésed és akkor is, ha most kóstolnál először francia bort.

2 Comments

Add Yours →

Ha szeretnél hozzászólni...