Szög a zsákból 329. Pays d’Oc Cabernet Sauvignon – Syrah 2018

kóstoltam: 2020. január

A palack rövid története jelen esetben nem túl érdekes, habár azt kiemelném, hogy sikerült pont egy héttel azelőtt egy hirtelen döntés eredményeképp megvennem, hogy leakciózták volna. Ráérzés vagy balszerencse? Mindegy is.

Bevezető gyanánt annyit érdemes elmondani, hogy a nedű az ildA állandó kínálatának része. Érezhető is rajta minden egyes marketingdöntés. Ez nem jó vagy rossz, csak tény. Miről beszélek? Hasznos lehet elolvasnod a San Zenone Toscana Rosso 2014-ről készült elemzésemet, ott részletesebben is kifejtettem már a témakört, mindenesetre elszórtan azért találsz majd néhány utalást jelen bejegyzésben is.

Pays d’Oc

Ha csak a borelemzésre vagy kíváncsi és más hasznos információra nem, görgess le addig, amíg a bor nevét nem látod ismét! A kíváncsiak számára pedig:

Egy térkép Languedoc-Roussillonról. Meg Pays d’Ocról a wikipédián.
Attribution: DalGobboM¿!i? [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]
Egy térkép Languedoc-Roussillonról. Meg Pays d’Ocról a wikipédián.

A palackon szerepel a Pays d’Oc Indication Géographique Protégée felirat. Rövid internetes keresés után bárki megtalálja, hogy ez Franciaország délnyugati területe. „Dehát az Languedoc-Roussillon nem?” Kérdezhetnéd. Mielőtt megválaszoljuk a kérdést, kitérőt kell tennünk.

Alapvetően Franciaországban az eredetmegjelölésnek három szintjét különböztethetjük meg. A legfelső szint az AOC, azaz Appellation d’Origine Contrôlée. Az eredetmegjelölés ezen szintje jár a legszigorúbb minőségi előírásokkal. Ezen kategórián belül található a Grand Cru és a Premier Cru, de ezeket ismered. Az AOC besorolás alatt helyezkedik el az IGP (Indication Géographique Protégée), amit legegyszerűbb tájbornak fordítani. A legalsó szint az asztali bor, amit 2010 óta Vin de France-nak hívnak, előtte volt csak Vin de Table.

Tehát Pays d’Oc nagyjából ugyanazt a földrajzi területet jelenti, mint Languedoc-Roussillon. Az előbbi az IGP besorolás, a másik az AOC. Egy terület, két név: francia logika. Egy szó, mint száz, Languedoc-Roussillonról az Ősbajusz 225. Château Capendu Corbières 2001 című bejegyzésemben olvashatsz.

Mi a hasznos információ mindebből? Természetesen minden, de amit kiemelhetünk, hogy tájborról van szó. Míves üvegben. Nézzük hát a nedűt!

Pays d’Oc Cabernet Sauvignon – Syrah 2018

Pays d’Oc Cabernet Sauvignon – Syrah 2018
Pays d’Oc Cabernet Sauvignon – Syrah 2018
Persze mondhatnád, hogy legyen magasabb ISO érték, nyitottabb blende vagy hosszabb záridő, de… inkább ne tedd!

A külcsín az, amibe a legtöbb energiát feccölték. Míves üveg dombornyomott címerrel, a szájánál széles peremmel. Természetesen plasztikdugó zárja: az üveg formája és az árkategória miatt is csak állítva fogja tárolni mind a szupermarket, mind a vásárlók. A hátsó címkéről csak a legfontosabb információkat tudjuk meg, többek között a 13%-os alkoholtartalmat.

Pohárba töltve a nedű közepes bordó színben tündököl, a könnyek lassan csordogálnak csak a pohár falán és extra színezettek. Illatában leginkább a dohányos fanyarság karakteres kevéske földdel és jó sok csokival. Az alkohol kipárolgása is jelentős. Valamelyest gyümölcsös is az illata, említhetünk mondjuk málnát és cseresznyét.

Ízében először a karakteres tannint hangsúlyoznám ki. Tannin vonalra említhetjük még a telt, csokoládés ízeket. Habár természetesen száraz borról van szó, valamennyi maradványcukor egyértelműen érezhető. Savai visszafogottak, a korty végére erősödnek fel, ekkor jelenik meg a citrusossága, elsősorban narancs. Gyümölcsös is a nedű, leginkább málnát és cseresznyét említenék. Lecsengése relatív rövid, viszont kellemesen csokoládés.

Alkoholtartalma vöröseknél manapság alulról átlagosnak mondható, ízében sem képviselteti magát túl tüzesen. Tehát összegezhetnénk úgy, hogy a bor alapvetően könnyed érzetet kelt, a sav-tannin egyensúly nagyon rendben van, száraz de maradványcukor tartalma egyértelműen érezhető, így könnyen csúszik. Társasági összejövetelekre költséghatékony megoldásként örvendezve pakolhatnánk a kosarunkba, épp csak…

1-2 óra szellőzéssel kibújik a szög a zsákból: a bor teljesen szétesik. A gyümölcsös ízvilág megmarad, de átcsap egyfajta erdei gyümölcsös joghurtba. A semmiből megjelenik egy furcsa vanília is. A tannin durvává válik, kicsit mint valami túláztatott tea. Lecsengése kicsit fűszeresebb lesz, viszont egy roppant kellemetlen ízt hagy maga után. Értékeljünk tehát!

Az olasz gyümölcsegyenruhás 288. San Zenone Toscana Rosso 2014 című elemzésem borítóképe.
Megtudhatod belőle, mik is azok a marketingdöntések, amikről beszéltem
Az olasz gyümölcsegyenruhás 288. San Zenone Toscana Rosso 2014 című elemzésem borítóképe.
Megtudhatod belőle, mik is azok a marketingdöntések, amikről beszéltem

Verdikt: Megéri az árát? Mint a bevezetőben is említettem, most akciós. Előtte egy híján 1200ft-ért lehetett hozzájutni, most az ára 300ft-al kevesebb. Habár bontáskor ízvilága nagyon kellemes és kiegyensúlyozott volt, 1-2 óra szellőzés után teljesen szétesett. Ezért én semmiféleképpen nem vennék belőle legközelebb. Persze, ha nagyon szomjas mindenki egy társasági összejövetelen és egy óra alatt elpusztítjátok… Természetesen ez az ár elég alacsony egy üveg borért manapság, viszont ebben az árkategóriában is versenyképesebb szerintem az ildA egy másik állandó terméke a San Zenone Toscana Rosso, vagy a konkurenciánál a Baturrica Gran Reserva.

1 Comment

Add Yours →