Szökdöső könnyek 342. Takler Cabernet Sauvignon 2017

Kóstoltam: 2020. március

A palack rövid történeténél (akciós a Didliben és vettem) érdekesebb a képek története (ha csak a borelemzésre vagy kíváncsi, görgess le addig, amíg a bor nevét: Takler Cabernet Sauvignon 2017 nem látod ismét). A borfotózáshoz előpakoltam a cuccokat és mivel már régóta le akartam fotózni az orchideákat, gondoltam egy füst alatt megcsinálom a borfotóval. Tehát teljesen jogosan mondhatjuk, hogy borvirágos a… nem az orrom, hanem a borgalériám. Na, nézzük az elemzést!

Takler Cabernet Sauvignon 2017

A talányosan elszíneződött dugó
A talányosan elszíneződött dugó

Külcsín: a parafadugó teteje el volt színeződve. Talányos, mert zöldes színben pompázott így kizárhatjuk azt, hogy esetleg a kiszáradt dugós palackot elfektették volna és a dugó és a palack szája között kiszökött – de a fóliázás alatt ragadt – borcseppeket látnánk, tekintettel arra, hogy vörös a nedű. Azt sokkal inkább el tudom képzelni, hogy nedves helységben (mondjuk egy jó borospince) tárolták a palackokat és a fóliázás színezte be a dugó és a fóliázás (illetve pontos nevén kapszula) közé szorult, párából lecsapódott vizet. Talányos és csak vaktában tudnánk lövöldözni, úgyhogy inkább megválaszolatlanul hagyom a kérdést.

A címkézés ízléses, tetszik a színvilága. A hátsó címke lendületességet, jellegzetes fűszerességet és piros bogyós gyümölcsöket ígér. Igaza van, de ne rohanjunk ennyire előre! Kiderül még a 14%-os alkoholtartalom.

 Takler Cabernet Sauvignon 2017 már a pohárban
Takler Cabernet Sauvignon 2017 már a pohárban

Pohárba töltve a nedű közepes rubin színben tündököl, a könnyek színezettek, teltek és meglepően gyors tempóban csordogálnak lefelé. Ez már csak a bor magas alkoholtartalma miatt is meglepő.

Illatában abszolút a fűszeresség dominál, fekete borstól kezdve fűszer és erős paprikán át mondhatunk bármit, sőt ha polgárt akarnék pukkasztani, megemlíteném még Erős István illatát is. Tudod mire gondolok, ugye? Persze vétek lenne jelen bort húslevesbe kanalazni. Visszatérve az illatokra, a háttérbe szorulva találkozunk még valamennyi kellemes dohányos fanyarsággal is, no meg az alkohol kipárolgásával. Negatívum számomra a kén jelenléte az illatban, de az egyszeri borivónak talán nem is tűnne fel.

Ízvilága roppant fűszeres és dinamikus, ahogy a címke ígérte. Az illatnál már említett összes fűszert leírhatnánk még egyszer (na jó, talán István kivételével, azért az már elég vad lenne nem?) a fűszerpaprikával az élen. Másodiknak a gyümölcsösségét emelném ki, találunk itt piros bogyósból a savanykásabb vonalon sok mindent, például ribizlit és cigánymeggyet. Tannintartalma szellőzéssel egyre karakteresebbé válik, bontáskor még abszolút visszafogott volt, mostanra viszont már húzza az ember ínyét rendesen! Nyugodtan mondhatunk fekete teát és dohányosságot! Egy kevéske tölgy is megbújik a háttérben. Annak ellenére, hogy a végére hagytam a savakat, kiemelkedően domborít borunk ezen területen. Habár még egyensúlyban van, inkább a magyaros ízlésűek fogják szeretni emiatt. Ropogós citrusosságából fakadóan igencsak jól eshet magyaros pörköltek vagy kemény sajtok mellé, akár karanténban bográcsozáshoz is, főleg ha a sok lisztvásárlás közepette elfelejtettetek Erős Istvánt venni. Habár alkoholtartalma relatív magas, a dinamikus ízkavalkádban könnyen megfeledkezhetünk róla.

A ként sajnos ízvilágában is ki kell emelnem, habár itt is igaz, hogy az egyszeri borivónak lehet, nem tűnik fel. Hosszabb szellőzéssel a tannin kicsit kezd túláztatott teába csúszni, de nem fog szétesni a bor. Egy kevéske fémes íz sajnos folyamatosan jelen van a háttérben.

Taklerék weboldalára látogatva megtudhatjuk, hogy a meleg és száraz nyarat egy hűvös és csapadékos szeptember követte. Hosszú érési potenciált említ. Alapvetően egyet tudok érteni velük, érdemes lehet 5-10 évre betárazni belőle, megnézni hova fejlődik, habár egy kis érett gyümölcs teltség még elkélne, hogy igazán tuti legyen. Értékeljünk!

Verdikt: Megéri az árát? Nos, most Didliék egy híján 2200ft-ot kérnek érte. Ennyi pénzért egy karakteres, fűszeres, testes, dinamikus bort kapunk. Amennyiben szereted a Szekszárdit, mindenféleképpen érdemes megkóstolnod. Apróbb hibái ellenére is azt mondanám, mindenféleképpen megéri az árát és elképzelhető, hogy én is tárazok be belőle. Fricska lesz az Eger melletti borospincébe, de ha a törököt átvészelték, pár palack szekszárdi betolakodó már nem fog nagy felfordulást kelteni.

1 Comment

Add Yours →