Szószaporítás nélkül papírkockasál 292. Thomas & Thierry Cairanne 2015 Côtes du Rhône Villages

Kóstoltam: 2019. október

Thomas & Thierry Cairanne 2015 Côtes du Rhône Villages
Thomas & Thierry Cairanne 2015 Côtes du Rhône Villages

A palack rövid története, hogy még nyáron hozták szüleim Franciaországból. Eddig pihent a többivel és most úgy döntöttem felbontom.

Külcsín

Mindenképpen az üveggel kell kezdenünk: nehéz, vastag falú. Önvédelemre alkalmas. Az üveg nyakán a kis papír… kártyaszerű izé… papírkockasál (nem húzza alá a szövegszerkesztő) egy márkanevet tudat velünk, ami egy ügyesen burkolt módja annak, hogy tudtunkra adják: a francia CköRReFOURgalom hypermarket saját válogatása a termék. Az elülső címkén nagy betűkkel szereplő Cairanne a nedű származási helye (Orangetól – ami csak úgy ontja magából a jobbnál-jobb borokat – kicsit északkeletre van). A hátsó címkéről kiderül, hogy Thomas foglalkozik a borszőlő megtermelésével (vigneron – bortermelő) és Thierry pedig a bor készítésének munkálatait felügyeli (œnologue – borász). Kiderül még a 13,5%-os alkoholtartalom.

Szín és illat

Pohárba töltve a nedű közepesen mély rubin színű egy picike téglássággal a peremen. A könnyek enyhén színezettek és egész lassú tempóban csordogálnak csak lefelé. Illatában elsősorban az alkohol kipárolgása dominál. Mellette egész kellemesen florális, édeskés, gyümölcsös, fanyar-fűszeres, egyszóval van benne mindenből egy picike. De csak olyan kellemes egyvelegként. Szedtek egy őszi csokorral az illatokból. Hosszú szellőzés után egyértelműen egy füstös illaté lesz a főszerep, amit kiegészít a karakteres alkohol. Bontáskor volt még egy kevéske, ámde zavaró mellékillata. Ez a szellőzés során sokat gyengült, de nem tűnt el teljesen.

(Zárójeles kiegészítés zárójelben: a közhiedelemmel ellentétben a legtöbb bor nem bírja sokáig a palackos érlelést, előfordul olyan is, hogy ráírják a címkére, hogy 3-4 éven belül fogyasztandó, mert ekkortájt éri el ízvilága az úgymond „csúcsát”. Jelen borunknál egyrészről a perem színe és az illatának apró hibái de arra engednek következtetni, hogy már igencsak közelíti életpályája végét, ellenben ízvilágánál olvashatjuk majd, hogy még abszolút kielégítő élményt tud adni. A dekantálás hasznosságát szokásomhoz híven kiemelném.)

Ízvilága

Az íze roppant kellemes és kiegyensúlyozott. A tannin markánsabb a savaknál, amik csak és kizárólag annyira erőteljesek, hogy a nedű struktúráját adják (de azt tökéletesen teszik). Találhatunk ízében még egy jó adag füstösséget, karakteres hordós jegyekkel, fűszerességet, amit leginkább a bors képvisel. Roppant adag gyümölcsösség, fekete cseresznye, szilva, mandarin, mazsola és egy kicsike lekvárosság. Utóbbi kettőt erősíti a picike, de már kiérezhető maradványcukor tartalom. Természetesen száraz a bor, ezt azért leírom. Itt említhetjük meg a nedű mézre emlékeztető zamatát. Az alkoholtartalma sokkalta tüzesebben érződik, mint amit a felülről átlagos 13,5% alkoholtartalmától elvárnánk. Kölcsönöz egyfajta konyakmeggy beütést a nedűnek. És igen… mi zárhatná a sort a konyakmeggy mellett? Csokoládé! Kellemes fekete csokoládé.

Az interneten elég sok mindent megtudhatunk róla. Egy francia blogger (Thierry Roussillon, gasztroblogger, írt egy rakat könyvet is) mentát említ illatnál és nagyon is igaza van. Tekintettel arra, hogy Côtes du Rhône borról van szó, egyértelmű, hogy ez egy Rhône GSM (Grenache, Syrah és Mourvédre). Ugyanez a blog azt említi, hogy az arányuk G55%, S25% és M20%. Ezt az adatot sem alátámasztani, sem elvetni nem tudjuk, de talán lényegtelen is. Nézzük az értékelést!

Verdikt

Megéri az árát? Nos, a CköRReFOURgalom saját oldalán €6-t kérnek érte. A válasz egy elég nagy igen! Az elején megjelenő picike mellékillatot leszámítva ez egy nagyon kellemes Rhône GSM cuvée a beérett gyümölcs telt zamatával és kiegyensúlyozott ízvilággal. Bármi többet mondani csak szószaporítás lenne.