Teltkarcsú sütike és csacsogás 310. Vignerons de Bel-Air Beaujolais Villages Beaujolais Nouveau 2019

ittam: 2019. november

A palack rövid története, hogy már közel egy hónapja készülök rá, hogy amikor kijön az idei Beaujolais Nouveau, kóstolok belőle. Na, de mi is az a Beaujolais Nouveau (ejtsd: /bo.ʒɔ.lɛ nu.vo/, avagy „bozsolé nuvó”)?

Beaujolais Nouveau

Beaujolais Burgundia borrégió déli része. Az itteni szőlőtőkék 98%-a Gamay, ami valójában a Pinot Noir és a fehér Gouais borszőlők keresztezéséből jött létre (és gyaníthatóan a rómaiak telepítették be a területre). Alapvetően úgy tudod legegyszerűbben elképzelni a Gamayból nyert borok ízvilágát, mint a Pinot Noir sokkal légiesebb, könnyedebb és nem utolsósorban gyümölcsösebb kiadását, habár természetesen a borkészítési eljárás is nagyban meghatározó az ízek szempontjából.

A nouveau jelentése új. Az újbort hívják így. 1985 óta (fontos év volt, kétségtelen) minden év novemberének harmadik csütörtökén lehet piacra dobni, hajnalban 00:01 perckor. Egyébként a Beaujolais Nouveau történelme szappanoperába illő fordulatokkal van tele. 2001-ben egy borkritikus „vin de merde” (igen, kaki) névvel illette a borokat, mert véleménye szerint a piacot elárasztották a… szóval, nem találta megfelelőnek a minőséget. Ebben az évben egy csomó bort kénytelenek voltak kifőzetni borpárlatnak. Vajon a minőség (hiánya), vagy a borkritikus szavai miatt? 2005-ben rajtakaptak egy borászt, hogy korábbi évjáratot kevert a boraiba, 2007-ben pedig 600 tonna cukor eladásával vádoltak valakit, ami vélhetően a nedűkbe keveredett (mármint a cukor, nem az illető). Mellékesen megjegyzem, hogy 3g/l-ig legális a gyümölcscukor hozzáadása a borokhoz.

A Beaujolais Nouveau készítésének különlegességei

Amellett, hogy idei, újbor, elég sok különlegességgel bír az eljárások terén is. A szőlőfürtöket egészben helyezik acéltartályokba, vagy betonkádakba, amiket később lefednek. Az alulra került fürtök szemei természetesen szétroppannak a rájuk nehezedő súly miatt és a levük kifolyik. A héjon a természetes módon megtalálható élesztő hatására indul forrásnak a bor. A képződő szén-dioxid a lezárt tárolóban marad és behatol a még ép szemekbe. Ezután az ép szemek úgymond belülről indulnak forrásnak, majd egyszerűen szétrobbannak. Jellemzően kevés ideig (sokszor mindössze 4 napig) hagyják így héjon a nedűt. A karakteres savtartalom miatt végeznek almasavbontást és amint már említettem, legális a gyümölcscukor hozzáadása 3g/l-ig.

A kvázi oxigénmentes és egyedi eljárás miatt, továbbá a Gamay jellegéből fakadóan a Beaujolais Nouveau roppant gyümölcsös ízvilágú bor visszafogott tannintartalommal, de emellett a következő meglepő ízekkel találkozhatsz: banán, körte, kandírozott gyümölcsök, különböző édességek, cukorkák. Lássuk végre a bort!

Vignerons de Bel-Air Beaujolais Villages Beaujolais Nouveau 2019

Vignerons de Bel-Air Beaujolais Villages Beaujolais Nouveau 2019
Vignerons de Bel-Air Beaujolais Villages Beaujolais Nouveau 2019

Bevezetőül még annyit megemlítenék, hogy habár mindenféleképpen akartam idén Beaujolais-t kóstolni és jegyzetelni, valójában nem az én ízvilágom ez a fajta nedű. Szeretem a domináns tannintartalommal rendelkező borokat, amik testesebbek és inkább visszafogott savtartalommal bírnak. Na a Beaujolais-ra meg pont az ellentéte jellemző! A BorSÁTORságban mindenesetre találtam szűretlen kiadást (teltebb és természetesebb ízeket biztosít) és nagyon készségesen elláttak az ízvilágra vonatkozó infokkal. Ennél a bornál emelték ki a viszonylagosan karakteres tannint és fekete bogyós gyümölcsöket, így ezt választottam. Haladjunk tehát sorjában!

Külcsín: a Beaujolais Nouveau-kra amúgy is jellemző, hogy kedves, csilli-villi, komolytalan címkével rendelkeznek. Jelen palack címkéjét tavaszi hangulatú virágok díszítik (még valami lepke is van). Számomra meglepő módon parafadugót kapott, nem hiszem, hogy valami gyakorlatias okból kifolyólag, szerintem szimplán ezzel is azt akarták kifejezni, hogy ez már Villages (tehát középkategóriás, nem csak AOC). A hátsó címkéről kiderül a 13%-os alkoholtartalom és kandírozott eper, szárított barack ízeket ígér.

A nedűt pohárba töltve, az meglepően (értsd: Gamay viszonylatban) sötét színű. Közepes bordót említenék. A könnyek egészen teltek, kicsit színezettek és relatív komótosan csordogálnak csak. Illatában roppant édeskés (a címkék alapján száraz bor), eperlekvárt és banánt idézett az illata bontáskor. Mostanra kicsit karakteresebbek lettek a fanyarabb illatok, de még mindig az édeskés gyümölcsillaté a főszerep, továbbá van egy hatalmas adag vanília és kókusz is benne. Sőt, akár kókuszsüti! Egyértelműen almasavbontásra utalnak a vajas illatok.

Az ízében is az édeskésséget emelném ki először. Nagyon gyümölcsös, mind sátorságéknak, mind a címkének igaza volt. Van itt fekete bogyós gyümölcs bőven, elsősorban fekete ribizli, de mondanék mazsolát és szilvalekvárt is. A szárított eper és barack is abszolút igaz, kiegészíteném még körtével. Beaujolais-hoz képest karakteresek a tanninok, így még akár csokoládét is említhetünk az ízében. Savtartalma jelentős. Van egy hangyányi fűszeressége. A lecsengése relatív rövid, a korty egy gyümölcsös cukorkaorgia. Erről jut eszembe: marcipán! Ja. Amikor a nagyi lekvárt szeretne a gyümölcsből, a papa meg piát és itt a kompromisszum. A berúgós lekvár.

Verdikt: Megéri az árát? Nos, a BorSÁTORságnál 2950ft-ot kérnek érte, ha nincs tagságod. Náluk ez alatt az ár alatt nem is igazán találsz Beaujolais-t. Fent már említettem, hogy nem az én ízvilágom, de próbálok ettől elvonatkoztatni és objektíven ítélni (amúgy kellemesen elszürcsölgettem). Alapvetően azok lelhetik örömüket a borban, akik a gyümölcsös, könnyed ízvilágot szeretik vagy akár a kevésbé szárazabb nedűk felé húz a szívük. Hölgyeknek mondjuk. Teltkarcsú kellemes negyveneseknek. Nagyon fogják szeretni! Pozitívum lehet a Beaujolais körüli hype és az, hogy lehet izgulni, beírni a naptárba, hogy mikor fog kijönni, aztán szaladni a boltba, este meg szürcsölni, bazsalyogni és csacsogni. Az ára magasabb, mint a szupermarketes társaié (persze, ha árulnak egyáltalán), de mivel minőségi nedűről van szó, így megérheti, ha magával ragadott a miliő és nem unod még a beaunánt.

6 Comments

Add Yours →

Ha szeretnél hozzászólni...