Terroir, kukac és pszichológia 337. Mészáros Pál Grandiózus Syrah 2016 Szekszárd

kóstoltam: 2020. február

A palack rövid története, hogy egy jó barátom, Gábor szerette volna már régóta kóstolni és úgy döntött ezt velem együtt tenné meg. Cserébe porzó májjal várhatott, amíg megcsinálom a borról a fényképeket. Illetve, egész pontosan egy ‘96-os St Joseph bontásának és dekantálóba öntésének videóra vételét, az ahhoz szükséges háttér és világítás fel és beállítását, utána a St Joseph fényképeinek elkészítését és csak az után a Mészáros Pál Grandiózus fényképeivel való pepecselésemet. Hozott még egy üveg Ikon Áfiumot is, de azt még később bontottuk fel. Szokták mondani, hogy igyál mértékkel, erre a humor Heroldok megkérdik, hogy ki az a mérték? Dan! Dan a mérték. De jó borra megéri várni, nem igaz?

A képre kattintva az Ikon Áfium 2015 elemzésemet érheted el, végén a kiegészítéssel a ’16-os évjáratról

Amúgy, az Áfium jegyzeteinket beépítettem a ‘15-ös évjárat elemzésébe, a St Joseph elemzésre viszont egy picikét még várnotok kell. Igyekszem majd úgy megírni, hogy érdemes legyen. Na, nézzük a Mészáros Pál Grandiózus Syrah elemzését!


Mészáros Pál Grandiózus Syrah 2016 Szekszárd

Mészáros Pál Grandiózus Syrah 2016 Szekszárd
Mészáros Pál Grandiózus Syrah 2016 Szekszárd

Külcsín: Az üveg masszív, vastagfalú, egyedi formájú. Az elülső címke elegáns, nekem tetszik a bronzszínű felirat, habár a Syrah szó mintha jobbra lenne elcsúszva, de szőrszálhasogatás lenne ilyesmivel foglalatoskodni.
Lemértem, 3mm-el jobbra van tolva a címke mértani közepéhez képest (tehát 6mm-el közelebb a címke jobb oldalához, mint a balhoz). Ezek után kukacoskodás lenne tőlem megemlíteni a szóismétlést a hátsó címkén, így most ennek ellenállok, ne legyek szőrszálhasogató kukac. Egyébként regél a terroir-ról, komplex tartalmasságot és elegáns illatot ígér (érdemes megállni és elgondolkodni, mit is jelent ez, később visszatérek még rá). Aztán folytatja, hogy illatában hűvös, visszafogott kedvesség fogad. Grandiózus megfogalmazás, na de milyen illatú a bor? Meg úgy egyáltalán, a hűvös kedvesség? Elképzelem, hogy valaki elegáns, de hűvösen kedves: más szóval karót nyelt. Terroir karóval. Visszatérve a hátsó címkére, a nedű ízéről az ásványosság az egyetlen használható infó és talán az egész címke leginformatívabb pontja az a rész, ami a 14%-os alkoholt említi.

Írhatnánk olyat, hogy jelen nedű alkotójára jellemző, hogy „finoman macerálják a cefrét”, hogy „bársonyos, jól integrált tanninokat” érjenek el. Nyomhatnám fullban a kretént (popkultúra utalás a Trópusi Vihar című film egyik jelenetére).
Vagy a bársonyos, jól integrált tannin helyett mondhatnám azt, hogy visszafogott tanninok. Ugyanígy, a hátsó címkére kerülhettek volna azok a szavak, hogy illata nem „elegáns”, hanem kiegyensúlyozott. A „terroir sokrétűsége” helyett pedig írhattak volna valami olyasmit, hogy a szekszárdi borok jellemzően gyümölcsösebbek, mint mondjuk egri társaik sőt, akár üdébbek is azoknál (ne felejtsük el azért, hogy ez általánosítás lenne. Nagyon sok múlik borszőlőn, évjáraton és a borász tudatos döntésein). Persze kérdés, hogy eladni akarja valaki a bort, vagy csak az átlagember számára érthetően írni róla. Egyébként ezzel jó barátom, Gábor kérdését meg is válaszoltuk a terroirral kapcsolatban. Na, nézzük a bort!

Mészáros Pál Grandiózus Syrah 2016 Szekszárd
Mészáros Pál Grandiózus Syrah 2016 Szekszárd

Pohárba töltve a nedű mély rubin színben pompázik, roppant sűrű és olajos érzetet kelt. A könnyek teltek, enyhén színezettek és extra lassú tempóban csordogálnak csak a pohár falán. Van itt test kérem! Illatában az alkohol kipárolgását kétszer is kiemeltem magamnak a jegyzetemben, így ezzel kezdeném most. Emellett említhetünk dohányos, gyógynövényes fanyarságot sőt, ha polgárt akarnánk pukkasztani, medvecukrot is, amit egy kevéske savanykás illat is kísér még.

Ízében egyértelműen dominál a karakteres tannin miután szellőzött egy kicsit (vagy a mi esetünkben sokat), ezen a vonalon nyugodtan említhetünk fekete csokoládét. Kellemesen gyümölcsös is, mondhatunk bármit, ami fekete, méghozzá jó sokat, fekete ribizlit, szedret, de még málnát és meggyet is, sőt legyen konyakmeggy, mivel a bor magas alkoholtartalma tüzesen érezteti magát az ízében is. A gyümölcsökre visszatérve egyértelműen érződik a beérett gyümölcs mézes zamata, így akár egy kevés lekvárosságot is simán kiérezhetünk még. Egy picike maradványcukor figyel még ott, habár természetesen száraz borról van szó. Fűszeres is a nedű, paprikát, fekete borsot jegyzeteltem erre a vonalra, továbbá bőrösséget, animalitást. Akár egy Serrano sonkánál. Savtartalma pont annyi, hogy struktúrát adjon a bornak, így kiegyensúlyozott az ízvilága.

Verdikt: Megéri az árát? Gábor a fenyőfáSparban vette, az interneten egy híján 4000ft-ot kérnek érte. Véleményem szerint minőségi borról van szó, ezt tükrözi a borászat árválasztása is. Egyszer-egyszer az átlagfogyasztó is megengedheti magának, de elég magas ahhoz, hogy elismerően tekintsen rá (ne feledkezzünk meg az árválasztás pszichológiai vetületéről!). Ha már annyit maceráltuk a terroir témát: hozza a tájjelleget, de (többek között a borszőlő karaktere miatt) van benne teltség és dinamika is. Ilyen szempontból nagyon is találó a névválasztás.

1 Comment

Add Yours →

Ha szeretnél hozzászólni...