Vadító bestiális tinta 294. Sauska Villányi Cuvée 2014 Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc

ittam: 2019. október

Sauska Villányi Cuvée 2014 Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc
Sauska Villányi Cuvée 2014 Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc

A palack rövid története: az Ikon Merlot-Shiraz 2015 Dióstetőről szóló cikkemben említettem, hogy újabban az ildA (tudod…) nagyon jól feljött a borkínálatukkal. Ez nekem nagyon kapóra jött, mert a Didliben (érted…) már pár éve egyre durvább mélyrepülés zajlik minőség terén. Tisztelet a kivételnek persze. Továbbá már régóta akartam egy elemzést írni egy Sauskáról és… Ő meg szembejött. Nézzük hát!

Kiegészítés: Borítókép attribution: a The Blue Dahlia című film egy kiragadott képe. Alan Ladd és Veronica Lake láthatóak rajta.

Az Ikon Merlot-Shiraz 2015 Dióstető posztom borítóképe
Kattintva elérheted

Külcsín

Roppant letisztult címke, minőségi fóliázás és dugó. A címke közepén a… lyuk vagy pont vagy nem is tudom… Egyedi. Szerintem nagyon optimálisan találták el a designt. A hátsó címkéről kiderül, hogy Villány, meg a brutál 14,5%-os alkoholtartalom.

Szín és illat

Pohárba töltve a nedűt, az sötét rubin színben pompázik. A könnyek erősen színezettek és… megírok egy bekezdést, mire elindulnak lefelé… Az illata előtt egy kitérő. Régebben egy ismerősöm bement egy borszaküzletbe és amikor megkérdezték milyen bort szeretne, csak ennyit mondott: ami olyan, mint a sűrű tinta. Sauskát hozott magával. Szóval illat: nem meglepő, hogy a brutál alkoholtartalom kipárolgása uralkodik az illaton. Ugyanakkor van mögötte egy hatalmas adag gyógynövényes és dohányos fűszeresség, de… roppant karakteresen és felfokozottan és be kell valljuk, először egy kicsit olyan furcsán… Szokni kell. Muszáj kiemelnünk még a borsmentát is az illatában. Ugyanakkor a pohár felső peremén (igen, más illatok jönnek át a felső és az alsó oldalon, ha megdöntöd a poharad, próbáld ki! Persze csak megfelelő formájú pohárral tudod igazán kiérezni) nagyon florális, levendulás és könnyeden vaníliás az illata egy ici-pici édeskés beütéssel.

Ízvilága

Ízében… haladjunk időrendi sorrendben! Először a karakteres savat érzed ki. Aztán egy óriási hullámként érkezik a tannin, majd a lecsengése először nagyon tüzesen fűszeres, majd még hosszabb idő után a lecsengés átmegy egy nagyon fanyar dohányos fűszerességbe, aztán, amikor már megírtál egy fél bekezdést, elkezdi húzni az ínyed… Mielőtt ezt a hosszasan elnyújtott ízélményt kicsit részletesebben is kielemeznénk, le kell írni: ez a bor nagyon meg fogja osztani az embereket. Amolyan hardcore tanninrajongóknak való. Amennyiben közénk tartozol (kaján vigyor) imádni fogod. Ha nem, túl tömény lesz számodra, sőt, akár keserűnek fogod tartani. Egy-két hete a Kovács Nimród Cool elemzésénél hoztam fel példának Bartókot. Ez a bor pontosan olyan, mint Bartók. Imádod, vagy utálod, nincs középút. De ha már a zenénél tartunk… Nagyon megy hozzá Melody Gardot Your Heart Is As Black As Night című száma… A bor és művészet bekezdés után belinkeltem.

Kiegészítés: Rita idesétált, beleivott a poharamba, vállat vont: „Heh, nem az én világom.” Aztán elolvastattam vele az előző bekezdést. Vigyorgok. Illatnál kiegészítette még mazsolával az alsó peremen és hozzátette, hogy ő hangsúlyosabbnak érzi az édeskésséget az illatában (csak ott), mint én.

Az ízorgia részletezve: A savasságának érzetét szorosan összekapcsolnám az alkohol erőteljes ízével. Az előbbi ropogós citrusos ízeket kölcsönöz a bornak, elsősorban a narancsot mondanám, de említhetünk grapefruitot is. A nedű fűszeressége elsősorban a paprikát idézi, de említhetünk még borsot is de kiegészíthetjük még mentával és eukaliptusszal is. Amint fent már említettem a nedű ízében nem jelenik meg a dohányos fanyarság olyan erőteljesen, inkább csak utólag a lecsengésben. Akkor viszont húúú… a fekete csokoládé ízét legszívesebben csupa nyomtatott betűvel írtam volna. Hihetetlen domináns! Említhetünk még fekete teát is mellette és hordós jegyeket is. Nagyon nyers már-már durvának ható tölgyes íze van. Természetesen füstös is, de olyannyira összetett az ízvilága, hogy ezt már nem érezzük annyira karakteresnek. A tannin amolyan bestiális, de a lecsengés legvégén érezhető leginkább markánsan. Továbbá a zamatos, mézes érett gyümölcs íze végigkíséri az ízeket egyfajta alapszólamot adva nekik. Amit nagyon nehéz objektíven megítélni, az a maradványcukor-tartalma. Természetesen száraz borról van szó, de itt-ott azért erőteljesebben érződik, aztán elbújik. A nagy ízkavalkádban a gyümölcsökről nem is írtam, leszámítva a citrusokat. Elsősorban a ribizlit említeném a karakteres sav miatt, de nyugodtan említhetünk mellé lényegében bármilyen fekete bogyósat (csak a tannin és az érett zamat kedvéért), így mehet a ribizli mellé fekete testvére is simán. Meg meggy. Fekete.

Bor és művészet

Ha szoktál olvasni tőlem tudod, hogy festményekkel és egyéb művészeti alkotásokkal szoktam képileg (vagy máshogy) illusztrálni egy-egy bor ízvilágát. Fehérborokhoz általában nőkről, vörösekhez férfiakról készült képeket szoktam választani. Jelen esetben a borítóképet raktam be még egyszer. A bor felfűtöttsége, élettelisége, bestialitása, ami a kép hangulatát, az elkapott pillanatot átitatja.

attribution: a The Blue Dahlia című film egy kiragadott képe. Alan Ladd és Veronica Lake láthatóak rajta.
A kép alapját a The Blue Dahlia című film egy kiragadott képe adja. Alan Ladd és Veronica Lake láthatóak rajta.

Számomra ezt az életérzést adja még át Melody Gardot Your Heart Is As Black As Night című száma, amit feljebb ígértem.

Melody Gardot Your Heart Is As Black As Night című száma a Youtube-on

Palackos érlelés

Kiegészítés a verdikt előtt: bort venni hosszú évekre? Nos, ha ilyesmiben gondolkozol, ez a te borod! A magas alkoholtartalom, a bestiális tannin és a meghatározó sav mind-mind azt biztosítják, hogy ez a bor hosszú távra eltehető, érlelhető, természetesen megfelelő pincekörülmények között.

Verdikt

Megéri az árát? Most kis híján 2500ft-ot kérnek érte. Ezért az árért ez a bor… Jajj de még mennyire! Fontos viszont: a teljes képhez mérlegelned kell, amit az elején írtam: roppant karakteres, markáns, kemény, férfias borról van szó. Ez nem mindenkinek jön be. Nekem nagyon. Nagyon.

Ha szeretnél hozzászólni...