Valentin-napi pezsgőmustra 1, Martini Asti – forgatva, nem keverve!

Kóstoltam: 2020. február

A palack rövid története, hogy közeleg a Valentin nap, ezért ismét félretettem a vörösborokat, hogy kóstoljunk néhány pezsgőt is. Ez így is van rendjén, ezen a napon jellemzően a hölgyek ízlésének kedvezünk. Először egy rövid bevezető jön a pezsgőkészítés eljárásáról, így ha csak a pezsgő elemzésére vagy kíváncsi és arra, hogy szerintem megéri-e az árát, görgess le addig, amíg a nedű nevét nem találod ismét! Mellékesen kiemelném, hogy ez a 333. borelemzésem (illetve pezsgő és bor, habár a pezsgő is bor, whatever).

Asti DOCG és a Charmat módszer

Ide egy térképet akartam berakni a Piedmont, illetve Piemonte borrégióról, aminek Asti egy része, de megtaláltam ezt a képet a Sacra di San Michele apátságról, ami a régió egyik jelképe. Nem bírtam ki, hogy ne rakjam ki. A képre kattintva elérheted a hozzá tartozó wikipédia szócikket.
attribution: Elio Pallard [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]
Ide egy térképet akartam berakni a Piedmont, illetve Piemonte borrégióról, aminek Asti egy része, de megtaláltam ezt a képet a Sacra di San Michele apátságról, ami a régió egyik jelképe. Nem bírtam ki, hogy ne rakjam ki. A képre kattintva elérheted a hozzá tartozó wikipédia szócikket.

A poszt teljes címe Pink Lady 326. Hungária Extra Dry Rosé és a ráadás unokahúga: Törley Excellence Pinot Noir Rosé Dry
A képre kattintva elérheted

Amint a palackon is szereplő DOCG-ből már rájöhettél az Asti alapvetően egy eredetmegjelölés. Mondjuk a teljes igazsághoz tartozik, hogy az itteni pezsgőket mind a Charmat módszerrel készítik. A módszert már röviden ismertettem a Törley Excellence Pinot Noir rosé dry-ról szóló bejegyzésemben, viszont jelen esetben kiegészítéseket kell tenni, mert az Asti pezsgők picikét máshogy készülnek.


Úristen, megMiLFesedett!
A képre kattintva a Bor alapszótár, kis borszótár 3. Borhibák a palackban című bejegyzésemet érheted el.
A képre kattintva a Bor alapszótár, kis borszótár 3. Borhibák a palackban című bejegyzésemet érheted el.

A Charmat módszer legfontosabb ismérve, hogy nem palackokban, hanem acéltartályban erjed, ill. forr ki a nedű. Az Asti pezsgők sajátossága, hogy a tartályba must kerül borélesztővel (nem alapbor+cukor+borélesztő, mint a szokásos eljárásnál). Amikor a megfelelő alkoholfokot elérték, lehűtik a nedűt, leállítva az alkoholos erjedést. Ezután különböző szűrési folyamatokkal érik el, hogy a palackba töltés után az ne induljon meg ismét, ne MiLFesedjen meg. Ez egy szakszó. Dan óta. Az, hogy a Martini Asti édes pezsgő és relatív alacsony alkoholtartalommal rendelkezik, ennek a hűtéses beavatkozásnak köszönhető. Érdemes kihangsúlyozni, hogy természetesebb módon érzed édesnek a kész nedűt, mint a szokásos Charmat módszerrel készült pezsgőknél. Apropó, édes íz…

Moscato Bianco avagy Muscat Blanc à Petits Grains avagy Fehér Muskotály

Muscat Blanc à Petits Grains kép a wikipédián
attribution: Rosenzweig [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]
Muscat Blanc à Petits Grains kép a wikipédián

A Muskotályt gyanítom ismered. A bekezdés címében az első az olasz, a második a francia neve. Aromatikus, florális borokat ad, elsősorban a barack és körte ízeket szokás kiemelni nála. Természetesen lehetne belőle száraz bort is készíteni, de elterjedt, hogy meghagyják édesnek. Na, nézzük jelen nedűnket!


333. Martini Asti DOCG – Forgatva, nem keverve!

Martini Asti DOCG édes pezsgő
A hátteret most egy valentin-napi lepedő adja, mert mivel még Valentin nap előtt csináltuk a képet, nem vettem rózsát. Akartam valami dekorációt. A lepedő amúgy is autentikus dekoráció egy ilyen napra, nem igaz?
Martini Asti DOCG édes pezsgő
A hátteret most egy Valentin-napi lepedő adja, mert mivel még Valentin nap előtt csináltuk a képet, nem vettem rózsát, de akartam valami díszítést. A lepedő amúgy is autentikus dekoráció erre a napra, nem igaz?

Külcsín: Mi a díszdobozos változatot bontottuk (amúgy karácsonyra kaptam ajándékba, a szilveszteri pezsgőmustráról lemaradt szegény, eddig pihent, várva a megfelelő alkalomra). A dobozon és az üveg hátsó címkéjén is szerepel egy rövid leírás arról, hogy leállítják a forrást, hogy megőrizzék a maradványcukor tartalmát. Említenek még szőlőlé, bodza, zsálya ízeket és… egy titokzatos gyümölcsöt, ami angolul vine peach, de… de valójában nem barack, hanem sárgadinnye fajta! Más meglepetés nincs a palackon, parafadugó zárja és az olaszok érezhetően sok figyelmet fordítottak az igényes csomagolásra.

A Szilveszteri pezsgőmustra 2. rész: 323. Hungária Extra Dry – leplezetlen kedvenc és a bubik című bejegyzésem borítóképe
Kattintva elérheted
A Szilveszteri pezsgőmustra 2. rész: 323. Hungária Extra Dry – leplezetlen kedvenc és a bubik című bejegyzésem borítóképe
Kattintva elérheted

Pohárba töltve a nedű szalmasárga színben pompázik. Egy pillanatra meg kell állnunk! Több, pezsgőkről szóló bejegyzésemben, például a Hungária Extra Dry-ról szólóban is említettem, hogy ha pezsgőt szeretnél úgy kóstolni, hogy a valódi ízeit és illatát is érezd, akkor meg kell szabadulnod a bubitól. Követheted persze a James Bond filmekből ismert utasítást, hogy „rázva, nem keverve” (annak ellenére, hogy az egy Martini-Vodka koktél elkészítésére vonatkozik), de van egy jobb eljárás (Valentin napon amúgy sem jó ötlet azzal tölteni az időt, hogy a padlóra fröcskölt pezsgőt takarítjátok, habár lehet értékes tanulságokkal szolgálhat a jövőtökre nézve, ha még kezdő páros vagytok). Forgasd a nedűt fehérboros pohárban, amíg a bubi el nem tűnik! Közben gyönyörködhetsz is a buborékok játékában, ahogy kicsit pityókásan igyekeznek felfelé, miután abbahagytad a forgatást! Mellékesen kiemelném, hogy szénsavtartalma karakteres jelen pezsgőnknek.

Tehát, a nedű színe szalmasárga, a könnyek teltek és természetesen extra lassú tempóban csordogálnak csak lefelé, köszönhetően a magas maradványcukor tartalomnak. Illatában a szőlőmagot idéző fanyarságot hangsúlyoznám ki leginkább, de egyértelműen érezhető még az édeskés, szőlőlére, mustra emlékeztető aromája is, egy adag floralitással, Valentin nap alkalmából mondjuk azt: rózsa.

Ízében szinte kizárólag csak az édességét érzed. Valamennyi sav kiérezhető, egy minimális citrusossággal, de mindent eláraszt a zamatos, mézes édesség. Gyümölcs vonalon nyugodtan mondhatunk sárgadinnyét, barackot, de akár a címkén említett bodzát is. Alkoholtartalma (7,5%) szinte nem is érződik. A nedű lecsengése kifejezetten hosszú és kellemes. Itt érezhetőek ki leginkább a fanyar szőlőmagos ízek, majd ismét visszatér a mézes, zamatos édesség és jó sokáig a szájban marad. Értékeljünk!

A Szilveszteri pezsgőmustra 3. rész: 324. Sauska Rosé Brut Méthode Traditionnelle – Nőstény vérfarkas című posztom borítóképe
Kattintva elérheted
A Szilveszteri pezsgőmustra 3. rész: 324. Sauska Rosé Brut Méthode Traditionnelle – Nőstény vérfarkas című posztom borítóképe
Kattintva elérheted

Verdikt: Megéri az árát? Most az ötbetűs brit áruházláncban kedvezményesen egy híján 3000ft-ot kérnek egy díszdobozos palackért. Amint látod, az ízelemzés rövid lett. Ha a komplex vörösborok ízvilágához vagy szokva, egy kicsit tedd félre a szokásaid! Édes, enyhén bódító nedű, alacsony alkoholtartalommal. Tinédzser korom legvégén én is szerettem, be kell, hogy valljam (csakis 18 felett persze). Nagyon jó választás lehet Valentin napra, egy üveg vagy fél óra alatt elfogyhat egy párnak úgy, hogy észre sem veszitek (most kb. velünk is ez történt). Nagyon könnyen csúszik. Ezért érdemes betárazni még egy üveg pezsgővel. Ha másodiknak valami karakteresebbet szeretnél, jó választás lehet a Sauska Rosé Brut Méthode Traditionnelle, vagy akár a Kék Hungária Extra Dry is, ami minden értelemben egy arany középút. Vagy kék, whatever.

Egy apróság: Felmerülhet benned a kérdés, hogy a Hungária a Méthode Transvasée módszerrel készül, ami egy picit igényesebb és drágább megoldás, mint a Charmat, amit Martiniék használnak, mégis a Martini majdnem kétszer annyiba kerül, ha az eredeti árakat nézzük, miért? Nos… a válasz hét betű és a palackra van írva. Meg a dugóra is.

1 Comment

Add Yours →