Whiskys bimboptika egészséges egóval 271. Tikves Alexandria Cuvée 2017

Kóstoltam: 2019. augusztus

Észak-Macedóniát a Stobi Veritasról szóló bejegyzésemben már többé-kevésbé kiveséztem. Megemlítettük, a Tikvesh, illetve Tikveš borrégiót. Ez a pincészet innen kapta a nevét. Észak-Macedónia egyik legkiemelkedőbb minőséget produkáló és egyik legismertebb bortermelőjéről van szó amúgy. Nem tartozik a fő témához, de nagyon érdemes megemlíteni, hogy terjeszkedtek Franciaországba, a Côtes du Rhône területre (pont oda, jajj de izgi, nekem is az az egyik kedvenc régióm a franciáknál!), büszkélkednek is vele a weboldalukon, a legnagyobb dél-kelet európai borászatnak nevezve magukat (azért valljuk be kell egy egészséges ego a mai világban).

A weboldaluk hangvétele kifejezetten emberközeli. Innen derül ki, hogy minden borukhoz kézzel szüretelik a szőlőt. A legújabb technológia használatát ugyanúgy említik, mint a szőlő tiszteletét; hogy úgymond nem „avatkoznak bele” a folyamatba túlzottan. Igen, ez a két dolog így egy mondatban leírva valóban visszás egy kicsit. De, spoiler alert, a bor hibátlan és csodálatos. A Decanter a pincészetet „a balkán kiválóság mintájának” nevezi ( csúsztattam kicsit a fordítással, de fordítsd a beacont másnak: „A beacon of Balkan excellence”). Egy szó mint száz, minden csúcsszupi és tündérmesés. Nézzük tehát:

Tikves Alexandria Cuvée 2017
Tikves Alexandria Cuvée 2017

Külcsín

A palack roppant elegáns. Persze fekete a címke, hogy ne tudjam rendesen lefényképezni. De, amint ez később kiderül, ez az egyetlenegy bajom volt a borral. Arany és ezüst érmeket is kapott amúgy a nedű, csak a palackra nem ragasztották fel őket. Vajon szerények lennének? Nem tartom valószínűnek, lásd feljebb! Inkább arra tippelnék, hogy tudják, hogy a hozzáértők számára a palack karácsonyfásítása inkább hátrány, mint előny.

A hátsó címkéről kiderül, hogy Vranec, Cabernet Sauvignon és Merlot alkotja a cuvéet. Nagyon korrekt leírást találhatunk továbbá az ízéről, három dolgot ír, amit én nem tettem meg (időrendben az elemzés után írom ezt a részt) bors, szilva és, hogy kerek. Majd meglátod lentebb a kerekséggel kapcsolatos értekezést. Kiderül a combos 14%-os alkoholtartalom is.

Szín és illat

A nedű pohárba töltve sötét bíbor színben pompázik és sűrű, mint a vér, a könnyek extra lassú tempóban csordogálnak csak a pohár falán és erőteljesen színezettek! Nagyon! Illatában roppant füstös, hordós, szinte tölgyes. Gyógynövényesen fanyar. Az alkohol kipárolgása karakteresen érződik. Bőrösség, húsosság, ami az elején sokkal erőteljesebb volt, szellőzés után lágyult. Egy ici-pici levendula még. No, meg vaj.

Ízvilága

A füstösség és a gyümölcsösség érződik a kortyon először. A savak és a tanninok nagyon kellemes egyensúlyban vannak, de meglepően visszafogottnak tűnnek. Azért írom, hogy tűnnek, mert nagyon komplex az ízvilága, sűrű a bor és valójában mindkettő nagyon karakteres. Nagyon tüzesen érződik az alkoholtartalma is. Eszméletlenül fűszeres! A lecsengése hosszú és… nos meglepően vajas!

Fejtsük ki a dolgokat ebben a sorrendben! A füstösséget nincs hova ragozni tovább, nagyon karakteres és erőteljes. Hordós jegyeket is kiérezni bőven, a tölgy mellé a fahéjt definitíve említhetjük.

Gyümölcsösség szempontjából is hosszú lenne a sor, ha mindent kiemelnék. A legerőteljesebb számomra egyértelműen a cseresznye! Igazi ropogós, zamatos cseresznye. De kiérezhetünk még fekete ribizlit, málnát, fekete olívát, sőt aszalt paradicsomot is.

A savval és a tanninnal kapcsolatban, ahogy fentebb említettem, az összetett ízkavalkád miatt kicsit visszafogottabbnak tűnnek, de ez csak a „látszat”. A nyelv délibábja. Az ízlelőbimbók optikai csalódása. Bimboptikai csalódás (a címben amúgy a bimboptikát nem húzta alá a szövegszerkesztő. Talányos). Roppant erőteljes mindkettő.

A tanninhoz sorolnám a hangsúlyos gyógynövényes és dohány ízeket. A tüzes alkoholtartalommal kapcsolatban nyugodtan elindulhatunk afelé az extrém kifejezés felé, hogy kifejezetten whisky-s beütésű. A fűszerességnél is széles a spektrum: paprika, baking spices (nem, még mindig nem vagyok képes értelmesen magyarra fordítani) és, ami az első körből kimaradt: ásványosság. Egy cseppkőbarlang ásványos ízvilága van a poharamban. Ja, igen… és még egy picike csipetnyi maradványcukor! A beérett gyümölcs zamatát írtam már. Nem baj. Leírom még egyszer: zamatos!

Bor és művészet

Borunk ízvilágának képi ábrázolására Solomon Joseph Solomon Ajax and Cassandra című festményét választottam. Habár a férfi fizikuma nagyon jól érzékelteti borunk ízvilágát, a festmény színeit képzeletben a vérvörös irányába kell egy kicsit eltolnunk, hogy igazán visszaadják azt.

Solomon Joseph Solomon Ajax and Cassandra című festménye
attribution: Solomon Joseph Solomon / Public domain
Solomon Joseph Solomon Ajax and Cassandra című festménye

Verdikt

Szóval, ha röviden összegeznünk kéne, akkor azt mondanám, karakteres, összetett, férfias és mediterrán és… egyszerűen csodás! Ugyanakkor mégsem jön a számra a kerek szó! Pontosan ugyanazért, mint legutoljára: annyira domináns, markáns és dinamikus, hogy előbb mondanék százágú csillagot, mint kereket! Meg vagy száz pozitív jelzőt is. Amint látod.

Ezek után kell még értékelni? Azért tartsuk magunkat a régi szokásokhoz. Megéri az árát? Nos, a neten 9-12 Euro között mozog az ára. Szerintem az utolsó fillérig megéri, én nagyon oda meg vissza voltam tőle.

Ha szeretnél hozzászólni...