Zorro új álarca 238. Carivin Old Vine Garnacha 2016

ittam: 2019. május

Carivin Old Vine Garnacha 2016
Carivin Old Vine Garnacha 2016

A palack rövid története, hogy a Didliben alsó árkategóriás spanyol borok vannak ezen a héten és vettem egy ilyet is a kolbival, akarom mondani az EJE Monastrellel. Elöljáróban annyit érdemes tudni, hogy a Garnacha közismertebb nevén Grenache. Lágy, gyümölcsös ízvilágú, mégis magas alkoholtartalommal bíró borokat produkál. A Châteauneuf-du-Pape cuvéek nagyrészt eme szőlő borából állnak. Nem meglepő persze, hogy ez a bor azért fényévekre van egy CdP-től, de ha egy olcsóbb kiadást keresel, ez a te borod. De ne szaladjunk ennyire előre!

Az üvegen lévő címke visszafogott, nekem személy szerint tetszik. Az old vine díszeleg az évszám felett majomfogónak. Alap infókat megtudhatunk a hátsó címkéről, Aragon területéről származik Garnacha borszőlőből van és 14%-os az alkoholtartalma. Pohárba töltve sötét lila. A könnyek erősen színezettek és komótosan csordogálnak lefelé.

Illatra roppant florális. Emellett a magas alkoholtartalom érződik kiugróan és említsük meg még a szedret is!

Nos ízre, ahogy fent már említettem roppant gyümölcsös, a szedret, áfonyát és fekete ribizlit emelném ki leginkább, tehát inkább a fekete bogyós vonalon mozog, de van egy kellemes, erőteljes meggy beütése is! Nagyon lágy a magas alkoholtartalom ellenére. Egy ici-pici fehérbors azért meghúzódik a háttérben. A tanninok jelentősek, de nem kifejezetten erőteljesek és mivel a savak is visszafogottak, egy nagyon kellemes, lágy, bársonyos ízvilágot adnak.

Kiegészítés másnap: kb. egy órával a cikk megírása után (tehát mire szellőzött vagy 2-3 órát) elkezdett szétesni a bor, pontosan ugyanúgy, mint az EJE. Sajnos ez nagyon nem jó hír.

Verdikt: Megéri az árát? A rövid válasz számomra egy hatalmas igen volt, mielőtt szétesett. Úgyhogy egy kiegészítés itt is: társasági összejövetelekre jó választás lehet, mert nagyon kellemes, ha nem hagyják nagyon kiszellőzni. Tehát célszerű még aznap elfogyasztani.
Tegnap három okot soroltam fel, miért tetszett, ezeket egészítsd ki a széteséssel, mint negatívum:
1, a legutolsó bor, az EJE egy roppant nagy csalódás volt. Együtt vettem őket.
2, Könnyed és kellemesen gyümölcsös ezért a társaság nő tagjainak is bejövős lehet, míg a magas alkoholtartalma dob egyet a karakterén. Ha a Châteauneuf-du-Pape ízvilága bejövős, akkor ezt is szeretni fogod az ár (no meg persze a minőség) töredékéért.
3, Az ár. Egy forint híján egy ezres. Nagyot dob az ár/érték arányon, ha az ár alacsony. A szétesés miatt persze mindenféleképpen ki kell sajnos emelnünk, hogy ennyi pénzért csodát ne várjunk.
De ne ez legyen a végszó. Legyen inkább az, hogy láttuk a Baturricánál, hogyan cserélték le a Tempranillot Merlot-ra, tették ezt – gondolom én – azért, hogy kelendőbb legyen a laikusok körében (jóval többen ismerik ugye a Merlot-t). Akkor úgy gondoltam Zorrót lecserélték egy komformista ZikiEgérre (direkt az elírás, Miklós jogvédett egy egér). Most úgy gondolom Zorro visszetért. Gyümölcsös álarcban (az álarc persze lehull 2-3 óra szellőzés után, úgyhogy siessetek meginni, ha már felbontottátok)!

1 Comment

Add Yours →

Ha szeretnél hozzászólni...