218. Nyolcas és Fia Kékfrankos 2017

Kóstoltam: 2019. március

A palack rövid története, hogy a Nyolcas és Fia pincészet mindig útbaesik, amikor Eger felől megyünk a borospincémhez. Innen már ismerős volt a név, most lehetett kapni a Didliben, úgyhogy eldöntöttem, hogy veszek. Csavarós kupak vörösbornál, az 1300ft-os ár és a címke dizájnja mind azt üzente, hogy ez egy fiataloknak célzott bor lesz, amitől nem várhatok túl sokat. Ezzel a hozzáállással kezdtem el kortyolgatni.

Nyolcas és Fia Kékfrankos 2017
Kérdezhetnéd, miért lóg ki a képből a palack legfelső része. Amikor először feltöltöttem, a kép felét az asztal foglalta el. Azt a részt már levágtam, de a kép még így is ezer sebből vérzik.
Nyolcas és Fia Kékfrankos 2017
Kérdezhetnéd, miért lóg ki a képből a palack legfelső része. Amikor először feltöltöttem, a kép felét az asztal foglalta el. Azt a részt már levágtam, de a kép még így is ezer sebből vérzik. A vicc az, hogy nem a kép volt az elemzésem legszörnyűbb része. Aztán kicsit gatyába ráztam.

Külcsín

A fent említettek mellett kiemelendő még (mielőtt rátérünk a lényegre) a címkén szereplő leírás: azt írja extra meggyes, krémes, enyhe fahordós jegyek, ásványosság, eper, majd ajánlja savósajt és kacsa mellé, majd azt írja „sok mindenhez!”. A krémes szón már nem lepődök meg, de sok mindenhez?

Nos, ez utóbbi nekem szimpatikus. Elég alternatív, de legalább őszinte. Igen, sok mindenhez lehet Kékfrankost inni.

Ízvilága

A címkén szereplő dolgok közül igaz lehet a meggy, nagyon igaz az eper. A fahordós jegyeket én egyáltalán nem érzem ki belőle, az ásványosságban van valami, de én úgy érzem háttérbe szorul a temérdek savhadsereg mögött. Tannin kis túlzással annyi van benne, mint egy karakteres rozéban. Habár nem írtam (annak idején) külön bekezdést a bor színéről és illatáról, de a bor színe már ránézésre is áttetszőbb, világoskásabb. Ennek több oka is lehet, tudatos döntés a borász részéről, hogy ne oldódjon ki annyi színanyag, továbbá a bor sav- és kéntartalma is „világosíthatja” a nedű színét. A tanninra visszatérve egy kevéske gyógynövényességet azért találni.

Jelen borunk 12,5%-os alkoholtartalommal bír. Manapság vöröseknél ez a mennyiség inkább alacsony, mint átlagos, egyébként a nedű ízében sem képviselteti magát túlzottan.

Szűretlen bor

A nedű egy érdekes tulajdonsága, hogy szűretlen. Mit lehet tudni a szűretlen borokról? Akik a szűretlen borokra esküsznek azt mondják, teltebb, karakteresebb ízt kapunk, mintha szűrnénk. Amúgy azért szokták jellemzően szűrni a bort, hogy stabilabbá tegyék, elkerüljék a palackozás utáni nem várt eseményeket, amik tönkretehetnék a bort. Vannak, akik szerint esztétikailag is jobban néz ki a bor ha szűrik, tisztább lesz.

Ugyanakkor manapság egyre több alternatív megoldással kísérleteznek a vállalkozó kedvű pincészetek és a fiatalabb borászok. A szűrés hiánya is egy ilyen felkapottnak számító, újhullámos próbálkozás. Előnye, hogy természetesebb érzést nyújt.

Verdikt

Megéri az árát? Didliék most egy híján 1300ft-ot kérnek érte. Habár gyümölcsösség terén jól domborít borunk, túlontúl markáns savtartalma számomra már túl sok volt, úgy éreztem, nincs egyensúlyban a bor. Természetesen nem szabad a legalsóbb árkategóriás boruk alapján megítélni egy pincészetet, így érdemes lehet kóstolni tőlük mást is.