Velős elemzések és a tizenötödik hónap a danswineblog.comon

Ha régóta és rendszeresen látogatod az oldalt, minden bizonnyal feltűnt, hogy az utóbbi hetekben nagy volt a csend. Ennek legfőbb oka az időm hiánya volt. A jó hír viszont az, hogy nagyon sok bort kóstoltam, sokkal több fehéret, mint szoktam. Mivel teljes elemzést nem írtam róluk, ellenben jellemzésüket szeretném magam (és mások) számára bármikor hozzáférhetővé tenni, ez egy rendhagyó havi elemzés lesz. A rövid bevezető után ezen borokról szóló rövid, de velős jegyzeteimet olvashatod.

A borítóképpel kapcsolatban: Zacharie Charles Landelle festményét dolgoztam át kicsit. Mi az a Pét-Nat? Később kiderül.

Cellier des Dauphins Origine Bio Côtes du Rhône 2018
Cellier des Dauphins Origine Bio Côtes du Rhône 2018

Jelen hónapban három részletes elemzést sikerült feltöltenem az oldalra. Elsőnek a Cellier des Dauphins Origine Bio Côtes du Rhône 2018-as évjáratát kóstoltam. Ha csukott szemmel akarok olyan bort választani ami ízleni fog (személyes szubjektív preferenciámból fakadóan) a Rhône-völgyi cuvéekben nem szoktam csalódni.

Ikon Rosé Brut Méthode Traditionnelle 2018
Ikon Rosé Brut Méthode Traditionnelle 2018

A második elemzés az Ikon Rosé Brut Méthode Traditionnelle 2018 pezsgőről szólt. A türelmetlenkedő dugóra magyarázat lehet, hogy nem hűtöttem annyira le, mint azt szokás, hogy fényképezéskor a pohár falára és az üvegre ne csapódjon ki a szoba levegőjének páratartalma. Azt, hogy hideg pezsgőt miért biztonságosabb kinyitni, kérdezd egy vegyésztől vagy egy fizikustól, habár az is igaz, hogy szoba-hőmérsékletű pezsgőt nagyon maximum csak fotósok és szomjas diákok szoktak bontani, más nem.

A harmadik és egyben utolsó e havi elemzésem a Pannonhalmi Főapátság 2018-as vörös Heminája volt. Ha egy szokványos hónapban kóstoltam volna, nagy eséllyel indult volna a Hónap Legjobb Bora címért, így viszont (csak) annyit mondhatunk, ha azzal jár a szerzetesi élet, hogy minden nap ihatunk egy hemina (273ml) ilyen minőségű vöröset, akkor megfontolandó döntés lehet a pályaváltás, feltéve ha nem zavar a tonzúra. A Google a barátod 😀

Pannonhalmi Főapátság vörös Hemina 2018
Pannonhalmi Főapátság vörös Hemina 2018

Amint feljebb már pedzegettem, ebben a hónapban elmaradnak a szokásos díjak, mert három borból nevetséges lenne három díjat adni. Viszont, ígértem a rövid de velős elemzéseket. Nézzük hát!

St. Andrea Hangács Bikavér 2017

Múlt hétvégén Egerben jártunk és lementünk a Szépasszonyvölgybe. A karantén utáni újranyitásnak két látványos hatása volt: egyrészről a völgy pincészeteinek fele zárva volt, másrészről St. Andreáéknál kifejezetten jutányosak voltak az árak.

A St. Andrea Áldás elemzésem borítóképe
Kattintva elérheted
A St. Andrea Áldás elemzésem borítóképe
Kattintva elérheted

Bevezetőül még annyit kiemelnék, hogy hihetetlen nagy meglepetés (és élmény) volt, hogy a Hangács karaktere és ízvilága teljesen más, mint az Áldásé. Az Áldás nagyon jó találat ha ajándékot keresel, mert habár kevésbé hozza a tájjeleget (értsd: kevésbé Bikavéres Bikavér – na, erről eszembe jutott a vicc, hogy „Pistike, hozzál hurkát, de ne véreset! Denevéreset?”) nagyon könnyen csúszik és gyümölcsös, telt, gazdag ízvilága szinte mindenkinél nagy sikert arat.

Nos, a Hangács… egy valódi, minőségi, amolyan igazi Bikavér. Nevét a dűlő adta, ami a legjobbak közé tartozik Eger környékén.

Illatában a dohányos fanyarságot hangsúlyoznám a leginkább (ők a saját oldalukon avart említettek – variációk egy témára) mandulával, kevés füstösséggel és vajassággal (az almasavbontásnak betudhatóan).

Ízvilágában szintén a tannin vonalat emelném ki leginkább dominánsnak fekete teával, száraz kakaóval (akár fekete csokoládét is mondhatunk), sok-sok fűszerrel (mondjuk erős paprikával) és markáns, habár a bor ízvilágába szépen beleolvadó hordós jegyekkel. Gyümölcsössége, habár kicsikét háttérbe szorul a gazdag fanyar ízvilága miatt, elsősorban a fekete bogyósokat és meggyet idéz. A tannint kiegészítve még kiemelhetjük a héjas ízeket. Alkoholtartalma a 15%-ot közelíti. A bor testességével kapcsolatban… mondhatjuk azt, hogy magas az extrakttartalma, fogalmazhatnánk úgy is, hogy sűrű szövésű, de inkább mondjuk csak azt, hogy jó testes. Ismét kiemelném, hogy gyönyörűen hozza a tájjelleget. Ha nem lenne már vagy egy fél tucat kedvenc bikavérem, lassan minden árkategóriában, azt mondanám ez az. Nagyon érdemes megkóstolni, nemzetközi szinten is megállja a helyét.

Talán említésre méltó lehet még, hogy a cuvée arányai a következők: Kékfrankos 31%, Cabernet franc 27%, Merlot 24%, Pinot noir 12% és Kadarka 6%.

St. Andrea Boldogságos Egri Csillag

Ott, a Szépasszonyvölgyben Rita Egri Csillagot fogyasztott, aminek illatában az ásványosság és az alkohol kipárolgása dominált leginkább. Egy magas alkoholtartalommal rendelkező, roppant testes és telt ízvilágú, tartalmas fehérről van szó, ami 8 hónap új hordós érlelést kapott. Ennek köszönhetően a kellemesen fanyar és a hordós jegyek dominálnak ízében, mint mondjuk a mandula. Van mellette egy kellemes fűszeressége is. Meglepő módon Olaszrizling adja a cuvée gerincét. A hordós érlelés és a kiérezhető maradványcukor tartalma garantálja, hogy savai visszafogottnak hatnak a kortyban.

Ikon Rajnai Rizling 2019

Ikon Rajnai Rizling 2019
Eredetileg nem volt célom feltölteni az elemzést, így a fényképet csak telefonnal csináltam a konyhaszekrényen
Ikon Rajnai Rizling 2019
Eredetileg nem volt célom feltölteni az elemzést, így a fényképet csak telefonnal csináltam a konyhaszekrényen

A Riesling, vagy magyarul Rajnai Rizling jó cukorgyűjtő képességgel rendelkezik, így nem meglepő, hogy a dél-balatoni dűlőkről egy félszáraz bor érkezett az asztalunkra. Színében már-már áttetszőbe hajló szalmasárgában pompázott, könnyei teltek voltak.

Illatában először abszolút visszafogott volt kevés citrusossággal, majd szellőzéssel egyértelműen a fanyar irányba tolódtak az illatok, mint például a mandula.

A bor közepesen testes volt 13% alkohollal és, ha minden igaz 10g maradványcukorral. Szellőzés után egyértelműen és tagadhatatlanul az ananász uralta az ízvilágát (ha egy dolog van, amit megjegyzel róla, az az ananász legyen), de találtunk még a poharunkban kicsi barackmagos fanyarságot és a friss szőlőszem ízét is. Savai visszafogottnak tűntek ekkora cukortartalom mellett, viszont a bor még így is abszolút kiegyensúlyozott ízvilágú és kellemes. Jó ivású, nyári estén gyorsan elfogy, főleg hölgyek társaságában.

Böjt Pét-Nat 2019

Böjt Pét-Nat 2019
Róla sem akartam egy teljes bejegyzést feltölteni, így őt is csak a konyhapulton kaptam el telefonnal.
Böjt Pét-Nat 2019
Róla sem akartam egy teljes bejegyzést feltölteni, így őt is csak a konyhapulton kaptam el telefonnal.

Bor? Pezsgő? Cider? Talán málnaszörp? Nem, ez a Pét-Nat! A Pinot Noir, Kékfrankos és Cabernet Sauvignon cuvée alapborhoz kevertek mustsűrítményt és élesztőt, így gyakorlatilag egy tradicionális eljárással készült nyerspezsgőre emlékeztető gyöngyözőbort kaptak. Egyszerűen zseniális! Hangsúlyos itt az egyszerűen és a zseniális szó is!

Pohárba töltve egy kellemesen mély rózsaszín, enyhén átlátszatlan roséval találkozunk (azért kicsit átlátszatlan, mert degorzsálatlan, így mondhatjuk azt, olyan mintha szűretlen lenne. Így kísértetiesen hasonlít egy jó, bubis házi szörphöz), de jól nézzük meg, mert hamar el fog fogyni!

Illatában kevéske, grapefruitot, kellemes fanyarságot találtam, ízvilágában pedig sok-sok ribizlit, de nyugodtan említhetünk itt akár epret vagy málnát is és ezek szörp változatát. Írom ezt úgy, hogy maradványcukor tartalma abszolút visszafogottnak érződött, szellőzéssel ízei a fanyarabb irányba tolódtak picikét, de nem volt rá sok ideje, mert nagyon gyorsan elfogyott. 12,5%-os alkoholtartalma ízében szinte egyáltalán nem is érződik. Fröccsre, könnyed pezsgőkre vagy ízesített ciderre szokottaknak egy zseniális megoldás egy nyári estére, ha unják a banánt. Egy picike borkő maradt a palack alján, de ez teljesen természetes, bocsánatos és veszélytelen. El voltam tőle alélva. Alacsony mennyiség készült, így sietni kell, ha szeretnél még belőle venni.

Az elemzés teljességének igénye nélkül…

…még megemlíteném Pascal Jolivet Sancerre Blanc 2019-es évjáratát, egy Sauvignon Blanc fajtabort a Loire völgyéből, amelynek illatában a frissen vágott fű iskolapéldájával találkoztam. Lecsengése kifejezetten hosszú volt, kellemesen fanyar és citrusos.

Ha már az iskolapéldáknál tartunk, Fritz Haag Riesling Trocken 2019 nagyon jól produkálta a fajtára jellemző petróleumot, bitument idéző illatot (habár hozzáértők szerint ezt még bőven überelik mások). Ízében ásványosságot, magvas és héjas ízeket emelnék ki, akár barackmagot is mondhatunk.

Zárásnak, de még mindig a teljesség igénye nélkül, jöjjön a csirke, Sacha Lichine Le Poussin Rosé 2019. Miért csirke? Nos, a címkén egy pipi van és a le poussin pipit vagy kiscsibét jelent. Ezt a provance-i rosét azért emelném ki, mert roppant izgalmas volt számomra, hogy ízvilágában eszméletlenül légies és könnyed, majd a lecsengésében szinte berobbannak az ízek, amit elsősorban a grapefruitos citrusosság dominál. Ez a bor egy jelenség: Enyhe pink színe, légies, barackvirágra emlékeztető illata és… és a pink pipi a címkén. Mellesleg Grenache és Cinsault házasítás és meglepően 12,5% alkoholt tartalmaz. Szempillantás alatt könnyen leszalad pár pohár pink pipi.

Terveim a következő hónapra

Az eddigi összes (titkos) projekt, amin dolgoztam még félkész állapotban van. Emellett, amint feljebb már említettem, van egy Böjt Bikavér elemzésem, amit még nem töltöttem fel és még egy félkész meglepi egy vörös cuvéeről, no meg persze folytatni szeretném a régi elemzések kikupálását is, így van még feladat bőven.

A hangsúly viszont innentől kezdve teljesen máshol lesz mint eddig, hanyagolni fogom a szupermarketes budget borokat és több hangsúlyt kapnak helyettük a fehér fajtaborok. Testes vörös elemzések viszont rendületlenül lesznek. Személyes preferencia okán, nyár ide vagy oda.

3 Comments

Add Yours →